Zelf bruisend water maken

Naast minder chemische ingrediënten in mijn voedsel, cosmetica en schoonmaakartikelen heb ik als doel het verminderen van de hoeveelheid afval die Manlief en ik produceren. Zo neem ik altijd zelf zakken mee om boodschappen te doen, heb ik altijd een klein stoffen zakje in mijn tas voor kleding of drogisterijspulletjes, gebruik ik gewoon een mok op kantoor in plaats van papieren bekertjes en neemt Manlief tegenwoordig zijn bammetjes mee in een herbruikbaar boterhamzakje. Best goed op weg, vinden wij zelf in ieder geval.

Er was echter één ding dat een doorn in mijn oog was voor wat betreft afval: de 6 tot 8 flessen Spa Rood die wij per week drinken. Wat kan ik zeggen? Ja, dat is veel en ja, bruisend water is minder goed voor je dan gewoon water, maar het is ook iets wat wij niet wilden opgeven. Voor mijn gevoel lest het de dorst beter (zit tussen de oren, ik weet het). Toen ik een keer het simpele rekensommetje maakte en realiseerde dat wij 300 à 400 PET flessen per jaar gebruikten, besefte ik dat er echt verandering moest komen.

PET flessen worden natuurlijk wel gerecycled, maar lang niet altijd om er nieuwe PET flessen van te maken. Vaak wordt het materiaal gedowncycled, wat inhoudt dat er een ander (wegwerp)product van wordt gemaakt dat uiteindelijk alsnog op een vuilnisbelt, of, nog erger, in de oceanen belandt. Ik wilde dus af van die PET flessen hier in huis en toen herinnerde ik me plotseling iets uit mijn jeugd (90s kid hier!): zo een apparaat waarmee je zelf frisdrank kan maken! Je kan er zelf cola en andere frisdranken mee maken, maar mij ging het meer om het bruisende water. Op Marktplaats scoorde ik er een en vandaag deel ik met jullie hoe onze Sodastream bevalt en wat het ons bespaart.

Ervaring met de Sodastream

Sodastream produceert frisdrankmakers, zonder al te veel poespas. Hup, een herbruikbare gasfles erin, de bijbehorende (BPA vrije!) fles (die helaas wel van plastic is gemaakt) gevuld met kraanwater erop draaien en de knop inhouden om er koolzuurgas in te spuiten. Het hoeft niet eens ingestoken te worden, want hij verbruikt geen elektriciteit.

sodastream

Het smaakt niet helemaal zoals Spa Rood, maar het doet er niet aan onder eerlijk gezegd. Je kunt je drankje zo sterk maken als dat je zelf wilt. Ik hou van krachtig bruisend water, dus ik hou die knop lekker lang in. Hou je meer van een lichte bruis, doe je er minder koolzuur bij. Het is dus volledig aan te passen aan je eigen smaak.

Het nadeel is dat je eigen gemaakte spa al snel 'plat' wordt; het koolzuurgas verdwijnt sneller. In eerste instantie maakten we gelijk twee flessen bruisend water en zetten deze in de koelkast voor later gebruik. Inmiddels zijn we wijzer en vullen we de flessen met water, koelen ze en maken er pas bruisend water van als we het ook gaan drinken.

Bij de Sodastream kun je ook allerlei smaakjes kopen, alleen hoeft dat van mij allemaal niet zo. Momenteel zijn de bruisende waters met een smaakje hip, de wijze van productie van die smaakjes blijft echter een raadsel. Toen mijn beste vriendinnetje mailde met de vraag waar de smaakjes uit bestonden kreeg ze als antwoord:

Helaas mogen wij over het aroma geen specifieke informatie verstrekken. Deze informatie is vertrouwelijk aangezien de aroma afkomstig is van een fabrikant die deze aroma speciaal voor Spa heeft ontwikkeld.

Gelukkig maar dat je die smaakjes ook heel makkelijk zelf kunt maken door verse munt, komkommer of (biologische) bos- en citrusvruchten toe te voegen aan het water.

sodastream

Na gebruik spoel je de flessen handmatig even om, ze mogen namelijk niet in de vaatwasser, en dan kun je ze opnieuw gebruiken tot aan hun houdbaarheidsdatum (het materiaal wordt na een tijdje poreus).

De gasflessen die je in het apparaat gebruikt worden als ze leeg zijn opnieuw gevuld door de fabrikant, omdat je ze na gebruik terug stuurt. Al met al, nog steeds niet ideaal, maar best milieuvriendelijk.

sodastream

Het kostenplaatje

Ook mooi meegenomen zijn de kosten die je bespaart en die zijn in ons geval vrij significant, lees maar even mee.

Laten we uitgaan van een gemiddelde van 7 flessen Spa Rood die wij gebruiken per week. Dat kostte ons wekelijks exclusief statiegeld € 5,77 voor 10,5 liter. Jaarlijks betaalden wij dus € 300,30 (jeetje) voor 546 liter (nog eens jeetje).

Laten we uitgaan van diezelfde hoeveelheid met zelfgemaakt bruisend water. Met 1 gasfles maak je 60 liter. Jaarlijks zouden wij er dus, naar boven afgerond, 10 nodig hebben. Inclusief verzendkosten betalen we gemiddeld € 14 per fles. In totaal zijn we dus aan gasflessen € 140 kwijt per jaar. Water tappen we gewoon uit de kraan en die kosten zijn verwaarloosbaar, zoals ik hier al eens uitlegde.

Ik kocht onze Sodastream op marktplaats voor € 50, maar laten we even uitgaan van een Sodastream uit de winkel die € 90 kost met een gebruikstermijn van vier jaar. Het apparaat kost je per jaar omgerekend € 22,50. In totaal betalen wij met de Sodastream voor ruim 540 liter (jeetje, schrik er nog steeds van) bruisend water € 162,50.

Wij besparen jaarlijks dus € 137,80 waarmee de Sodastream voor ons bijna twee keer zo goedkoop is dan het steeds aanschaffen van nieuwe plastic flessen!

Conclusie

Het milieuvriendelijkste is nog altijd gewoon plat water uit de kraan drinken, dat hoor je me niet ontkennen, maar als je net als ik écht gek bent op bruisend water, dan is het zelf maken ervan niet alleen een stuk beter voor de natuur, maar ook voor je portemonnee. Even de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen
  • Je gebruikt minder PET flessen;
  • Je bent bijna twee keer zo goedkoop uit;
  • Het apparaat verbruikt geen elektriciteit;
  • De lege koolzuurflessen worden hergebruikt.
Nadelen
  • Bruisend water is minder goed voor je maag dan gewoon water;
  • Het is nóg een (plastic) apparaat in je keuken;
  • Je moet niet vergeten de koolzuurflessen retour te sturen.
Al met al ben ik behoorlijk tevreden over onze aankoop. Sodastream kom je regelmatig tegen op marktplaats, maar hier kun je ze ook nieuw aanschaffen.

P.S. om onduidelijkheden te voorkomen, dit is geen gesponsord artikel. Zoals gezegd kocht ik mijn apparaat tweedehands en ben ik dusdanig enthousiast dat ik het ook even met jullie wil delen. Ik ben dan ook heel nieuwsgierig naar jullie mening hierover.