Roze zuurkoolsalade met limabonen

Vandaag deel ik met jullie een recept voor een heerlijke, frisse, maar tegelijkertijd ook vullende, salade die bestaat uit goedkope en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Het recept komt van mijn moeder, waar ik hem laatst weer at, maar de originele bron heb ik niet kunnen vinden. Deze 'roze' salade krijgt zijn kleur door de rode bietjes die erin zitten. Ideaal is het natuurlijk als je een verse biet gebruikt die je roostert in de oven (hoe je dat doet staat bij mijn recept voor borsj), want dan krijg je die fantastisch mooie kleur die hoort bij een biet. Als je minder tijd hebt dan kun je natuurlijk ook gaan voor voorgekookte (biologische) bieten. Deze roze zuurkoolsalade met limabonen is het lekkerst als hij even heeft gestaan, dus als het even kan, maak je hem 's morgens en eet je hem 's avonds als bijgerecht, maar een grotere portie kan ook zeker door als hoofdgerecht. Jum!

zuurkoolsalade
Ingrediënten voor 4 personen
  • 200 gram droge limabonen (a.k.a. witte reuzenbonen);
  • 1 pakje naturel zuurkool;
  • 2 rode middelgrote rode bieten;
  • 1 kleine ui;
  • Extra vierge olijfolie;
  • Peper, zout.
Werkwijze
1. Week de limabonen de avond van tevoren in ruim, koud water.

2. Als de limabonen het vocht hebben opgezogen, kook je ze een uurtje in ruim water met een snuf zout.

3. Laat de zuurkool goed uitlekken en knijp er even goed in met schone handen om de laatste restjes vocht eruit te krijgen. Doe de zuurkool in een kom en trek deze met je vingers uit elkaar (zuurkool is vaak één grote homp als het uit de verpakking komt en dat maakt het moeilijk om het om te scheppen in een salade).

4. Snipper het uitje zo fijn als mogelijk en voeg deze toe aan de zuurkool.

5. Als je verse biet gebruikt die is geroosterd in de oven, dan kun je het beste even handschoenen gebruiken bij het schillen en snijden. Snijd de rode bieten in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en voeg ze toe aan de kom. Probeer zo veel mogelijk sap op te vangenen toe te voegen aan de salade. Roer nu goed door de zuurkool om het bietensap goed te verdelen en de zuurkool zijn roze kleur te geven.

zuurkoolsalade

6. Zodra de limabonen gaar zijn giet je ze af en laat je ze afkoelen. Als ze niet meer warm zijn voeg je ze toe aan de salade. Voeg nu ook zout, peper en olijfolie naar smaak toe. Schep de boel nog een keer om.

7. Je kunt de salade direct eten, maar het lekkerst is hij als hij eventjes mag blijven staan om de smaken goed te laten intrekken.

Smakelijk!

zuurkoolsalade

Meer makkelijke en gezonde recepten? Dan kun je me volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’ of Pinterest.