Lijmresten verwijderen van glas op natuurlijke wijze

Iedereen die ooit een glazen potje heeft willen hergebruiken is er wel eens tegen aan gelopen: die rottige lijmresten van stickers. Soms haal je ze met een sponsje zo eraf, maar af en toe lijkt het wel alsof er secondelijm is gebruikt. Vanzelfsprekend kun je in de winkel gewoon lijmverwijderaar kopen en die gebruiken om de laatste restjes te verwijderen, maar die is chemisch, relatief duur en absoluut niet milieuvriendelijk. Óf je maakt je lijmverwijderaar gewoon helemaal zelf met slechts twee ingrediënten! Hoe je dat doet laat ik jullie vandaag zien.

Ik gebruik een glazen potje waar een plastic etiket op zat, want in mijn ervaring is dat de vervelendste lijm om te verwijderen. Zoals je ziet heb ik het etiket al verwijderd, maar er is een dun laagje lijm achter gebleven dat ik met geen mogelijkheid verwijderd kreeg met water en zeep.

lijmresten verwijderen van glas

Benodigheden

  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel olie
Wil je meer maken, dan gebruik je natuurlijk meer baking soda en olie, de ratio is altijd 1:1. De olie die je hier gebruikt hoeft echt niet van goede kwaliteit te zijn. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld restjes olie gebruiken van miskopen of olie die je graag wilt opmaken.

Werkwijze

Neem een klein kommetje en doe daar de baking soda en de olie in. Meng deze goed door totdat het een consistentie heeft van, ironisch genoeg, lijm.

lijmresten verwijderen van glas

Neem het potje en breng een dun laagje aan op de lijmresten. Omdat er geen chemische ingrediënten in zitten kun je dit gerust doen met je vingers, dat werkt ook het best.

Zet de potjes vervolgens in je (lege) wasbak of een andere plek die vies mag worden en laat het minimaal 30 minuten in trekken.

lijmresten verwijderen van glas

Neem vervolgens een natte afwasborstel of een nat schuursponsje en verwijder de lijmresten door zachtjes over het glas te gaan. Als alles is verwijderd (en dat gaat vrij snel), spoel je je potjes nog even na met (natuurlijk) afwasmiddel en ze zijn klaar voor gebruik!

lijmresten verwijderen van glas

Het werkt omdat veel soorten lijm niet in water oplosbaar zijn, maar vaak wel in olie. De baking soda voegt bovendien een schurende werking aan het goedje toe, zonder dat je het glas erdoor bekrast. Lijmresten verwijderen van glas is hiermee een fluitje van een cent!

Voor de Pinners

lijmresten verwijderen van glas

 

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY.