DIY luchtverfrisser

DIY-lucht-verfrisser2

Toen ik klein was heb ik mijn neefje, puur voor mijn eigen vermaak, proberen wijs te maken dat wij dames geen nummero 2 doen, want dat is niet 'vrouwelijk'. Met een stalen gezicht bleef ik een uur lang herhalen 'nee, éééécht niet! Dat is echt iets wat alleen mannen doen!!'. Bijna had ik hem zover dat hij me geloofde, maar toen kwamen mijn moeder en tante thuis en was al mijn harde werken voor niets, want zij bevestigden dat ook dames plaats nemen op de 'troon'.

In tegenstelling tot wat ik mijn neefje probeerde wijs te maken moet iedereen dus wel eens, met alle aroma's van dien. Vervolgens spuiten we even wat luchtverfrisser om het bewijs te elimineren, om daarna snel het kleine kamertje te verlaten zodat we dat spul vooral niet inademen. Want dat is iets wat we allemaal intuïtief begrijpen: het is niet verstandig om god-weet-wat-we-net-de-lucht-in-hebben-gespoten te inhaleren.

Alleen al de naam 'luchtverfrisser' is misleidend, want de lucht wordt niet verfrist, het wordt vervuild met geurige chemicaliën die andere geuren maskeren. De ingrediënten in de meeste luchtverfrissers zijn niet om over naar huis te schrijven. Fabrikanten vermelden niet alles wat er in kan zitten, maar onafhankelijk Europees onderzoek toont aan dat het gros butaan, formaldehyde, toluene, benzeen, ftalaten en ander chemische ingrediënten bevat waar op zijn minst voor zou moeten worden gewaarschuwd op het label. De hoeveelheden die per keer worden gespoten zijn klein en daarom is het officiële standpunt dat de producten veilig zijn, maar dat is op individueel niveau bekeken. Alleen al in ons kikkerlandje zijn we met ruim 16 miljoen mensen die allemaal, zonder uitzondering, wel eens 'moeten', waarna het grootste gedeelte chemische luchtverfrissers gebruikt. Als je op die schaal bekijkt wat we allemaal de lucht in spuiten, dan is het denk ik een stuk schadelijker voor onszelf en het milieu dan we denken.

Wat mij nog het meeste ergert is het feit dat de fabrikanten van luchtverfrissers de indruk durven te wekken op hun verpakkingen dat het hier om natuurlijke geuren gaat. Kijk maar eens in het schap volgende keer, hoe vaak je het woord 'natuurlijk' tegenkomt. Maar wat nou als we de geurtjes voor zijn? Als we ze de kans niet geven zich te verspreiden?

Dat dacht een vrouw uit Texas nou ook en zodoende creëerde ze Poo Pourri, een natuurlijke luchtverfrisser die iets anders werkt dan we gewend zijn. Je spuit Poo Pourri namelijk in het toilet vóór je gaat. Het idee erachter is dat je geurtjes 'vangt' voor ze zich in de lucht verspreiden, waardoor spuiten nadien niet meer nodig is. In dit (vrij hilarische) filmpje wordt uitgelegd hoe het product werkt:

Tegenwoordig is het ook in Europe verkrijgbaar, maar persoonlijk ga ik écht geen € 9,95 betalen voor een flesje van 118 ml Poo Pourri. Gelukkig kun je het helemaal zelf maken binnen een paar minuutjes en voor een fractie van de prijs. Hieronder leg ik uit hoe je je eigen DIY luchtverfrisser maakt.

Ingrediënten voor 100 ml

  • 12 eetl. (gedestilleerd) water;
  • 3 eetl. alcohol (mag ook vodka zijn);
  • 1 eetl. plantaardige glycerine;
  • 40 druppels etherische olie naar keuze.

100% puur natuurlijke etherische oliën kun je met mij mee bestellen, stuur een berichtje met je wensen voor een offerte.

Verder heb je een klein sprayflesje, een trechtertje en een mengkommetje nodig. De alcohol kun je kopen bij het Kruidvat, Etos of een apotheek, maar je kunt ook gerust wat vodka erbij doen als je dat in huis hebt. Probeer geen synthetische oliën te gebruiken, maar je hoeft ook weer niet de crème de la crème op het gebied van etherische olie toe te voegen. Welke je precies kiest is helemaal aan jou. Zelf heb ik momenteel een combinatie van grapefruit (20 druppels) en pepermunt (20 druppels), maar experimenteer er gerust op los. De glycerine haalde ik trouwens bij Holland & Barrett.

DIY lucht verfrisser

Werkwijze

  1. Meng alle ingrediënten in een kommetje.
  2. Giet de inhoud van het kommetje middels het trechtertje in de sprayfles.
  3. Klaar. Ik zei al dat het makkelijk was.

Gebruiksaanwijzing

Als je even wat me-time op 'kantoor' moet hebben, dan schud je het flesje goed om vervolgens vier à vijf keer in het toilet te spuiten. Doe je ding en spoel door. Klaar is kees. Deze luchtverfrisser sluit het water als het ware af, waardoor geurtjes niet kunnen ontsnappen, terwijl de etherische oliën de ruimte vullen met hun geur. Zo simpel dat je je afvraagt waarom je er zelf nooit op bent gekomen. Met 100 ml kun je ongeveer 200 keer vooruit. Het mag trouwens duidelijk zijn dat dit niet werkt met een plateau toilet ;-) 

Het kostenplaatje

Zoals gezegd kost 118 ml Poo Pourri € 9,95. De gemiddelde chemische luchtverfrisser kost gemiddeld zo een € 2 voor 300 ml. Een liter gedestilleerd water kost € 0,44, alcohol kost € 2,35 voor 120 ml, glycerine heb je voor € 4,99 per 150 ml en etherische olie kost zo een € 7 per 10 ml. Voor 100 ml zelfgemaakte luchtverfrisser ben je dus ongeveer € 2,25 kwijt. Iets duurder dan de gewone chemische luchtverfrisser, maar een stuk minder giftig. In vergelijking met de Poo Pourri ben je echter zeker goedkooper uit. Het is natuurlijker, gezonder, dierproefvrij, milieuvriendelijker én het werkt!

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY. Wat zeggen jullie, het proberen waard? En als je nog leuke combinaties weet van etherische oliën, deel ze vooral in de comments!