DIY fixerend gezichtspoeder

DIY-fixerend-gezichtspoeder4

Tijdens mijn afwezigheid heb ik een pareltje van een DIY ontdekt die daadwerkelijk werkt! Dat laatste is namelijk niet altijd het geval, zoals jullie (hebben) kunnen lezen in mijn DIY fail van een tijdje geleden. Ik heb dit keer zelf fixerende gezichtspoeder gemaakt en het doet wat het moet doen! Het houdt de make-up op zijn plek, absorbeert vet en vocht en, niet geheel onbelangrijk, het geeft de huid niet de look alsof je je gezicht eerst in water en vervolgens in poeder hebt gedoopt.

Hoe kwam ik hier op? Mijn poeder was op en ik ging weer zoeken in de wondere wereld van natuurlijke make-up naar een goed poeder, maar het probleem met natuurlijke cosmetica is dat het vaak niet in winkels wordt verkocht waardoor je het niet kunt testen. Je moet bestellen op goed vertrouwen dat je de juiste kleur en kwaliteit hebt gekozen. Dat was het moment dat ik een ingeving kreeg: wat als ik het zelf kon maken? Het internet stikt (blijkbaar) van de recepten voor het maken van een fixerend poeder. Ik probeerde er een paar, met verschillende ingrediënten en met een paar ervaringen rijker maakte ik mijn eigen recept. Dit poeder bestaat slechts uit drie ingrediënten, is dierproefvrij, vegan, heeft een lange houdbaarheid en kost bijna niets om te maken. Bij deze mijn recept voor DIY fixerend gezichtspoeder.  

Benodigdheden

  • Maiszetmeel (mateert);
  • Bentonietklei (absorbeert);
  • Cacaopoeder (kleurt).

DIY fixerend gezichtspoeder

Probeer zo veel mogelijk biologische ingrediënten te gebruiken, want het is niet zo handig om te kiezen voor een natuurlijk gezichtspoeder welke ondertussen vol giftige pesticiden zit. Maiszetmeel is een bindmiddel, maar het onttrekt geen vocht aan de huid, dus maak je geen zorgen over een uitgedroogde huid. Mocht je allergisch zijn voor maiszetmeel of last hebben van acne, dan is arrowroot een prima alternatief. De bentonietklei kocht ik bij Natural Heroes, maar je zou ook witte of groene klei kunnen gebruiken. Deze is gewoon te koop bij Holland & Barrett bijvoorbeeld. Ik geef de voorkeur aan bentonietklei omdat deze heel fijn is, dus je krijgt geen brokjes en het absorbeert vocht fantastisch.

Lees ook: Mijn favoriete online winkels voor DIY ingrediënten

Zorg dat je niet werkt met metaal, dus geen metalen kommen, lepels of bewaarpotjes. Bentoniet absorbeert namelijk gifstoffen en zware metalen (daarom is het zo geweldig), dus je wilt niet vol rotzooi gezogen bentoniet op je gezicht (of waar dan ook eigenlijk) gebruiken. Ik dacht dat ik het nooit zou zeggen, maar plastic is in dit geval beter. Een ander alternatief is glas of (bamboe)hout, zolang er geen metaal aan zit.  

Het recept

Neem een glazen, houten of plastic kommetje en doe daar twee eetlepels maizena in. Voeg daar vervolgens (met een plastic, glazen of houten lepel) een theelepel bentonietklei aan toe. Roer dit goed om, zodat de poeders met elkaar vermengd raken. Dit is de basis van je poeder. Nu ga je kleur toevoegen. Begin met een half theelepeltje cacaopoeder en meng dit goed met je basispoeder. Als het niet de gewenste kleur heeft, voeg er dan beetje bij beetje aan toe tot je de juiste kleur hebt gemaakt. Et voila! Je poeder is klaar voor gebruik. Doe het in een afsluitbaar potje (waar dus geen metaal aan zit) en gebruik het om je foundation en concealer op zijn plek te houden, om te matteren en om vet en vocht gedurende de dag te absorberen. Het werkt echt!

DIY fixerend gezichtspoeder

De kosten

Ik zei al dat deze DIY fixerend gezichtspoeder goedkoop was, maar hoe goedkoop is het nou precies? Als we ervan uitgaan dat een halve kilo biologisch maiszetmeel ongeveer € 2,50, 100 gram bentoniet € 2,45 en 125 gram biologische fairtrade cacao €2,50 kost, dan is de prijs van de hoeveelheid in het bovenstaande recept € 0,42! Vergeleken met een goed, natuurlijk poeder uit de winkel dat gemiddeld zo een € 20 kost, ben je ruim 45 keer goedkoper uit!  

Kleurvariaties

Zoals je op de foto hierboven ziet kun je de kleur van je poeder volledig aanpassen aan je huidskleur met enkel cacaopoeder, maar je kunt ook spelen met andere kleuren om de tint te perfectioneren. Hieronder een aantal ideetjes:

  • Curcuma voor wat meer geel;
  • Kaneel voor een lichter bruin (let wel, kaneel kan de huid irriteren);
  • Parelmoerpoeder voor meer glow;
  • Rode klei voor een roze kleur;
  • Nootmuskaat voor een lichter bruin (let wel, nootmuskaat kan de huid irriteren).

Kortom, genoeg om je uit te leven en druk te experimenteren. 

Hoe te gebruiken

Een fixerend poeder maakt je look 'af', het zorgt ervoor dat alles op zijn plek blijft zitten. Dat is de reden dat je niet te veel poeder moet gebruiken, het mag niet zichtbaar zijn. Gebruik het lichtjes op de plekken waarvan je weet dat je daar gaat zweten of glanzen, zoals je t-zone en je kin. Less is more voor dit specifieke product! Dit is een los poeder, dus het is zaak om je (schone) fluffy kwast goed af te kloppen voordat je aan de slag gaat. Verdeel het daarnaast heel goed over de huid, want anders ga je het zien (vooral bij foto's genomen met een flits). Op het moment dat je het poeder ziet liggen op je huid nadat je het hebt aangebracht weet je dat je te veel hebt gebruikt. Vergeet niet eronder een crème te gebruiken met een SPF, aangezien dit poeder niet beschermt tegen de zon. Dus, ladies, tijd om de keuken in te duiken en je eigen prachtige gezichtspoeder te maken!

Pin voor later

DIY-fixerend-gezichtspoeder31.jpg  

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.