Make-up kwasten reinigen op een natuurlijke manier

Zou je je afwasborstel keer op keer gebruiken zonder hem af te spoelen? Of je make-up doekjes blijven gebruiken, zonder ze te wassen (of weg te gooien)? Nee, want dat is vies, toch? Toch gebruiken de meesten dames, inclusief ondergetekende, hun make-up kwasten weken, soms zelfs maanden, achter elkaar zonder ze te reinigen. Niet alleen make-up, maar ook dode huidcellen en bacteriën blijven achter in die kwasten die we vervolgens de volgende dag vrolijk weer gebruiken. Perfecte dames reinigen hun perfecte kwasten eens per week, maar wie is nou perfect? Als ik mijn kwasten reinig, dan doe ik het ook goed en neem ik er de tijd voor. Geheel in mijn stijl gebruik ik geen chemische zooi op mijn kwasten, maar maak ik de reiniger zelf. Niet alleen is dat goedkoper (ik heb kwastenreinigers gezien van € 10 per flesje?!?!), maar ook milieu- en diervriendelijker en vandaag leg ik uit dat make-up kwasten reinigen op een natuurlijke manier kan.

Make-up kwasten reinigen op een natuurlijke manier

Zoals je hierboven ziet waren mijn kwasten behoorlijk toe aan een schoonmaakbeurt. Ik heb trouwens mijn stash recent uitgebreid met Real Techniques vegan kwasten, ik raad ze ten zeerste aan (mocht je nog op zoek zijn naar kwalitatief goede kwasten) en ik wil deze kwasten graag beter onderhouden dan dat ik tot nu toe heb gedaan met mijn HEMA kwasten.

Benodigdheden

  • Een stukje Dr. Bronner's zeep van 1x1 cm of een theelepeltje vloeibare Dr. Bronner's zeep;
  • Een theelepel kokosolie;
  • Twee kommetjes;
  • Een schoon doekje;
  • Een pannetje;
  • Optioneel: een theelepel baking soda.
Klik op de linkjes om naar de webshop te gaan.

Werkwijze

Als je kwasten écht vies zijn (laten we zeggen dat je ze meer dan een maand niet hebt gereinigd), dan is het verstandig om ze even voor te weken. Hiervoor vul je een kommetje met warm kraanwater. Gebruik niet te veel water, net genoeg om alle haren van de kwasten onder te dopen, maar het handvat niet. Voeg er de baking soda aan toe en laat de kwasten een kwartiertje weken. Vervolgens spoel je de kwasten (alleen de haren, niet het handvat) kort af onder warm water.

Terwijl je kwasten weken maak je het sopje. Vul een pannetje met 300 ml water. Rasp of hak de Dr. Bronner's zeep hierin (of voeg de vloeibare zeep toe) en zet op een laag vuur. Blijf roeren tot de zeep is opgelost (maar breng niet aan de kook!). Haal vervolgens het pannetje van het vuur en voeg de kokosolie toe. Laat het mengsel een paar minuten afkoelen.

Waarom de kokosolie? Niet alleen verwijdert hij je make-up fantastisch van je gezicht (en dus ook van je kwasten), maar je kwasten blijven daardoor ook zacht.

De kwasten reinigen

Vul ondertussen het tweede kommetje met warm kraanwater en leg je kwasten en microvezeldoekje klaar.

Als het sopje voldoende is afgekoeld, schenk je 1/3 ervan in een kommetje. Laat de rest staan voor later gebruik. Neem nu een kwast, doop deze in het sopje en beweeg rustig op en neer (zonder de haren hard op de bodem te drukken, daarmee beschadig je de kwast).

Make-up kwasten reinigen op een natuurlijke manier

Vervolgens doop je de kwast in het kommetje ernaast, dat enkel warm water bevat. Beweeg ook hier langzaam een paar keer op en neer, totdat er geen schuim voor op de kwast zit.

Make-up kwasten reinigen op een natuurlijke manier

Schud de kwast vervolgens goed uit en droog deze af met het doekje. Daarna pak je de volgende kwast.

Make-up kwasten reinigen op een natuurlijke manier

Grote kwasten zul je één voor één moeten doen om te zorgen dat ze écht schoon worden, maar kleine kwastjes kun je met meerdere tegelijk doen om wat tijd te besparen. Na verloop van tijd krijgt je sopje en je water een kleurtje (zoals hieronder) en is het tijd om ze te vervangen. Giet de bakjes leeg en vul ze vervolgens met 1/3 sop en warm kraanwater en gaat weer verder zoals hierboven beschreven.

Als al je kwasten zijn gedaan, is het tijd om ze te drogen. Het beste droog je ze aan de lucht door ze aan de rand van je aanrecht of een tafeltje te leggen, waarbij de haren boven de grond hangen, zodat ze ook aan de onderkant drogen.

Make-up kwasten reinigen op een natuurlijke manier

Laat ze niet rechtop in een bakje drogen of iets dergelijks, want het vocht uit de haren kan dan naar beneden lopen en de lijm waarmee het metaal aan het handvat vast zit beschadigen, waardoor je kwast 'breekt'.

Als je kwasten eenmaal droog zijn na een paar uurtjes, kun je ze weer opbergen en gebruiken, zonder bang te hoeven zijn dat je poriën verstopt raken met de rotzooi die eraan plakt (met pukkeltjes als gevolg). Ideaal zou je dit proces wekelijks herhalen, maar dat laat ik helemaal aan jou over.

Make-up kwasten reinigen op een natuurlijke manier