Wasmiddel van moeder natuur: wasnoten

wasnoten1

100% natuurlijk, vegan, hypoallergeen, milieuvriendelijk, biologisch afbreekbaar, goedkoop en dierproefvrij wasmiddel? Geen probleem, moeder natuur regelt dat gewoon even voor je. In de (sub)tropen vind je namelijk zeepnotenbomen waar blokken zeep vruchten aan groeien die je kunt gebruiken als wasmiddel. Die vruchten heten, verwarrend genoeg, zeep- of wasnoten.In de Ayurvedische leer wordt het vruchtvlees van de wasnoot gebruikt tegen kwaaltjes als verkoudheid, verstopping of misselijkheid. De schillen hebben echter ook een bijzondere eigenschap, ze bevatten namelijk zeepstoffen (saponinen) die actief worden zodra ze in contact komen met warm water. De plant produceert deze stoffen om zichzelf te beschermen tegen insecten en schimmels en de mens kan ze gebruiken als reinigingsmiddel. Groener dan dat komt het niet! De vraag is echter, werkt het ook? Ik probeerde zeepnoten uit en deel vandaag mijn ervaring met jullie.

Over wasnoten

Echt aantrekkelijk zien ze er niet uit, die wasnoten. Laten we er geen doekjes om winden, het zijn etensresten en dat is aan ze te zien. Echt lekker ruiken doen ze ook niet, een beetje zurig, maar dat ruik je na het wassen gelukkig niet meer. Ik liet me er in ieder geval niet door uit het veld slaan. Om er een wasje mee te draaien doe je 6 hele wasnoten in een afsluitbaar katoenen zakje. Dit voeg je toe aan je vuile was en je laat de machine draaien op 40 graden (dat is dus iets minder milieuvriendelijk). Bij een koudere wastemperatuur dien je de wasnoten van tevoren even te weken in warm water. Verder hoef je niets toe te voegen, want de wasnoten fungeren namelijk ook als wasverzachter. Als je was eenmaal is gedraaid laat je de noten drogen tot de volgende lading, want met één zakje kun je maar liefst drie tot vier keer wassen (bij 60 graden twee keer en bij 90 graden één keer).

Natuurlijk wassen met wasnoten

Laten we even rekenen. Een kilo wasnoten kost € 18 (hier online te koop). Met een kilo wasnoten kun je 330 keer wassen. Daarmee kost een wasje je € 0,05. Een wasje draaien met een A-merk wasmiddel kost je tussen de € 0,20 en € 0,45, afhankelijk van of je geconcentreerd, vloeibaar, poeder- of capsulewasmiddel gebruikt. Maar daarbij heb je ook wasverzachter nodig, omdat je anders je handdoeken net zo goed rechtop kunt neerzetten in plaats van op te vouwen. Deze kost tussen € 0,07 en € 0,14 per keer. Met traditioneel wasmiddel ben je dus per was ongeveer 4,5 tot 10 keer (!) duurder uit dan met wasnoten.

Afgezien van het kostenplaatje weet je bij wasnoten precies welke ingrediënten je gebruikt, namelijk de noten zelf en niet meer dan dat. Bij traditionele wasmiddelen weet je dat niet, want fabrikanten zijn niet verplicht om elk ingrediënt afzonderlijk te benoemen op de verpakking. Alleen al het ingrediënt parfum kan bestaan uit tientallen of soms zelfs wel honderden ingrediënten waarvan sommigen simpelweg giftig zijn. Een aantal van de potentieel schadelijk ingrediënten zijn bovendien specifiek gemaakt om na het wassen in de kleding te blijven en daarmee dus in direct contact met je huid te komen, dag in dag uit. Irritaties, uitslag en geïrriteerde luchtwegen kunnen het resultaat zijn.

Ongeacht of je wasnoten wenst te gebruiken, is switchen naar een natuurlijk wasmiddel dus absoluut geen slecht idee. Ook gaat kleding langer mee bij gebruik van een mild wasmiddel, vooral wollen en zijden stoffen blijven zacht bij gebruik van wasnoten. Een nadeel van de wasnoten is dat de witte was op den duur een grauwig tintje kan krijgen, maar dit kan worden opgelost met een natuurlijk bleekmiddel dat werkt op basis van zuurstof.

Het kan zijn dat je wasmachine muf gaat ruiken nadat je de wasnoten een aantal keren hebt gebruikt. Dit komt niet door de wasnoten zelf, maar door het gebrek aan verdoezelend parfum dat de nare geurtjes van restjes wasmiddel in combinatie met water maskeerde. De oplossing is om je wasmachine goed te reinigen (bijvoorbeeld met baking soda), inclusief het wasmiddelbakje en het filter.

Wanneer je wasnoten 'op' zijn kunnen ze bij het groente- en fruitafval, maar je kunt ze ook in je (moes)tuin leggen om ongedierte te weren. De bomen dragen dus bij aan schone lucht, het vruchtvlees aan natuurlijke gezondheid, de schillen aan een schone was en vervolgens worden ze gecomposteerd voor vruchtbare aarde. De cirkel is daarmee rond. Dit in tegenstelling tot traditioneel wasmiddel dat een enorme ecologische voetafdruk heeft, leidt tot de verwoesting van de biodiversiteit in ons water (eutrofiëring noemen de dames en heren wetenschappers het) en verpakt wordt in plastic dat hooguit gedowncycled wordt.

Mijn ervaring met wasnoten

Op internet zijn de meningen over de effectiviteit van wasnoten verdeeld, de één zweert erbij terwijl de ander aangeeft dat de wasnoten het nét niet zijn. Vooralsnog behoor ik tot die laatste groep. Ik wil groener leven en ben bereid daar wat moeite voor te doen, maar met behoud van de kwaliteit én het gemak van niet-zo-groen leven en wasnoten deden het naar mijn mening niet zo goed als traditioneel wasmiddel. Ons huishouden bestaat uit twee volwassenen, Vriendlief en ik. In tegenstelling tot gezinnen met kinderen is onze was daarom nooit écht vies, het heeft hooguit een opfrisbeurt nodig. Wij hebben wel een hond die nog wel eens onze kleding onder kwijlt in haar enthousiasme, maar ook dat zijn vlekken die met een beetje water zo zijn verdwenen. Vriendlief sport bovendien 5-6 keer per week en die kleding was ik op hoge temperatuur om de zweetgeur eruit te krijgen, maar vlekken zitten er niet op. Het enige dat écht vies wordt zijn de microvezeldoekjes die ik gebruik om mijn make-up te verwijderen, deze zitten namelijk onder de zwarte vegen. Zelfs gewoon wasmiddel heeft moeite met die vlekken, dus ze boden de ideale manier om de wasnoten eens te testen op wat ze kunnen. Zodoende gingen mijn microvezeldoekjes, samen met de handdoeken en een zakje wasnoten de wasmachine in voor een wasje op 40 graden. Het resultaat was niet slecht, maar ook niet zo goed als bij chemisch wasmiddel. Opvallend was dat de was niet naar de wasnoten rook, maar gewoon parfumvrij fris was. De handdoeken waren ook lekker zacht, zelfs zonder gebruik van wasverzachter. Bij de tweede poging verhoogde ik de temperatuur naar 60 graden en het resultaat was beter, maar er zaten nog steeds zwarte sporen op mijn doekjes. Wassen op zo een hoge temperatuur is slecht voor het milieu en probeer ik zo min mogelijk te doen (alleen met sportkleding en schoonmaakdoekjes), dus hoewel de werking van de wasnoten beter was bij deze temperatuur, is het voor mij geen optie voor de lange termijn. De conclusie is dat wasnoten prima in staat zijn de was op te frissen, maar hardnekkige vlekken enkel verwijderd kunnen worden met een voorbehandeling en daar heb ik gewoon geen tijd voor en eerlijk gezegd ook geen zin in.

Natuurlijk wassen met wasnoten

Ik gaf de moed niet op, want ik had gelezen dat je een vloeibaar wasmiddel kunt maken van de wasnoten en deze zou beter werken. Ik kookte een bekertje wasnoten in drie bekertjes water gedurende een minuut of tien. Het hele appartement STONK. Maar goed, als het wasmiddel beter zou zijn, was het overkomelijk. Helaas was dat niet zo, het resultaat was hetzelfde als bij de wasnoten zelf: schone was, maar de wat serieuzere vlekken verdwijnen niet helemaal.

Conclusie

Even alles op een rijtje. Wasnoten zijn:

  • Goedkoop;
  • Beter voor je gezondheid;
  • Zachter voor je kleding;
  • Parfumvrij;
  • Duurzaam;
  • Milieuvriendelijk;
  • Dierproefvrije; en
  • Geschikt voor niet al te vuile was.

Ik ben nog niet helemaal klaar met wasnoten, want je kunt ze namelijk ook vermalen tot een poeder die beter in staat zou zijn vlekken aan te pakken. Daarnaast kun je ze gebruiken om je eigen shampoo te maken, maar ook schoonmaakmiddel voor je huis en zelfs als vaatwasmiddel. Zodra ik weer wat meer heb geëxperimenteerd ermee zal ik een update schrijven. En in de tussentijd ben ik bezig met een ander, natuurlijk wasmiddelrecept dat ik binnenkort met jullie wil delen. Zijn er hier nog meer mensen die ervaring hebben met wasnoten? Of zou je ze willen proberen? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen!