Suikervrije brownies

Een van mijn vriendinnetjes kan bakken. En dan heb ik het niet over bakken als in ik-smelt-een-mars-reep-in-mijn-cakemix-en-tadaaa-ik-heb-iets-gebakken, maar écht bakken. Goddelijke taart, perfecte cupcakes, enorme chcolatechip koeken, smeuïge cake, ze maakt het allemaal alsof het niks is. Ik, als taartliefhebber, juich dat soort talenten toe.

Toen ik stopte met geraffineerde suiker zei ik een keer tegen haar 'ik ga gewoon suikervrij leren bakken'. Ze vond het haast aandoenlijk dat ik dat 'gewoon' even zo ging doen, want zij had het al tig keer geprobeerd en het was het altijd nét niet. Even ging ik twijfelen, want als het mijn bak-heldin niet lukt, waarom zou ik het dan überhaupt nog gaan proberen? Ze voegde er echter aan toe 'ik zou het knap vinden als het je lukt, dus probeer het nou maar'. Met mijn zeer kritische proever in het achterhoofd besloot ik te starten met een simpel recept: brownies. Er zijn wat (mislukte) experimenten aan vooraf gegaan, maar vandaag deel ik mijn recept voor suikervrij, glutenvrije, maar vooral 'schuldgevoelvrije' brownies met jullie.

suikervrije-glutenvrije-brownies

Ingrediënten voor 8-10 brownies:
  • 25 gram kokosmeel;
  • 60 gram ongezoete (fairtrade) cacaopoeder;
  • 5 biologische vrije uitloop eieren;
  • 150 ml yaconsiroop;
  • 1 eetlepel vanille-extract;
  • 70 ml gesmolten kokosolie;
  • snufje zout.
Het lijkt alsof er wel heel weinig kokosmeel in moet, maar dat komt omdat kokosmeel zich anders gedraagt (en bindt) dan gewone bloem. Het vanille-extract kun je vervangen door vanille-aroma, maar je kunt het extract ook zelf maken, ik deelde een tijdje geleden het recept.

Yaconsiroop is niet de meest budgetvriendelijke zoetstof, dus dit is niet een brownie voor elke week, maar eens in de zoveel tijd kan het best. In dit recept gebruik ik het overigens puur als zoetstof, yaconsiroop als hulpmiddel bij het afvallen kun je beter niet verwarmen boven de 120 graden.

Het recept

1. Zorg dat je ingrediënten, met name de eieren, op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een stuk (herbruikbaar) bakpapier in een bakvorm van ongeveer 15 x 25 centimeter.

2. Zeef de kokosbloem en het cacaopoeder om klontjes te voorkomen. Doe beide in een kom en voeg de rest van de ingrediënten eraan toe. Mix het geheel tot een gladde massa en giet dit in de bakvorm.

3. Bak in de oven af gedurende 20 tot 25 minuten. Elke oven is anders, dus hou dit de eerste keer goed in de gaten. Tip van mijn bakvriendin: haal de brownie uit de oven als hij nog net niet helemaal doorbakken is en laat hem dan rustig afkoelen, dan blijft hij lekker smeuïg van binnen.

4. Als de brownie is afgekoeld snijd je hem in stukjes. Wat je kunt weerstaan, kun je drie tot vijf dagen bewaren in de koelkast.

suikervrije-glutenvrije-brownies

En mijn vriendinnetje die kan bakken? Die heeft geproefd en goedgekeurd. Smakelijk!

Wil je geen enkel recept meer missen? Dan kun je Laws of Life volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’ of Pinterest.