Suikervrije bananenpannenkoekjes

Toen ik een jaar of negen was gingen we met de volleybalclub van mijn vader kamperen (de eerste en enige keer dat ik ooit heb gekampeerd). Er waren veel kinderen en die moesten natuurlijk vermaakt worden, dus besloot de organisatie pannenkoeken met ons te gaan maken. Volgens mij werd er gewoon zo een kant-en-klare mix gebruikt waar je water aan toe moet voegen, er werd een tweepits gasfornuis neergezet en om de beurt mochten we een pannenkoek maken met als klap op de vuurpijl: omdraaien door hem in de lucht te gooien. Zoals in tekenfilmpjes! Er bestaat nog ergens een foto van mij met de pan in mijn hand (die natuurlijk ook werd vastgehouden door een begeleider), met een grijns van oor tot oor omdat mijn pannenkoek niet op het gras terecht was gekomen.

Zo werd mijn liefde voor het maken van pannenkoeken geboren. Mijn moeder is iemand die niet in staat is een kleine hoeveelheid pannenkoeken te maken (ze maakt er gelijk 30 en staat dan een uur te bakken) en daarom bakte ze ze niet vaak, maar ze leerde me met alle liefde het recept zodat ik zelf aan de slag kon. Ik bakte me helemaal suf, leerde het recept te maken op het oog en perfectioneerde mijn 'flip in de lucht' techniek. Tot op de dag van vandaag vind ik het leuk om pannenkoeken from scratch te maken.

Alleen... ik eet tegenwoordig geen geraffineerde suiker, probeer zo min mogelijk zuivel te eten (behalve kaas... daar kan ik niet zonder) en gewone bloem is ook geen optie meer voor mij. Je hoort me niet klagen, want ik voel me beter dan ooit, maar traditionele pannenkoeken zijn dus out of the question. Totdat ik een keer bij Blogilates een recept voorbij zag komen voor pannenkoeken bestaande uit ei en banaan. Heerlijk leek me dat, maar ze mislukten in het begin vaak, omdat ik een aantal dingen verkeerd deed. Vandaag deel ik dan ook mijn recept voor het maken van glutenvrije, suikervrije bananenpannenkoekjes met een aantal tips en tricks om ze perfect te krijgen.

banaanpannenkoekjes

Benodigdheden voor 3 bananenpannenkoekjes:
  • 2 rijpe (biologische) bananen;
  • 2 vrije uitloop, biologische eieren;
  • Kokosolie om in te bakken, maar je kunt ook (zelfgemaakte) boter of ghee gebruiken.
Om stevigere pannenkoekjes te krijgen kun je bovendien een flinke theelepel kokosbloem toevoegen, maar dat is optioneel. Verder heb je een klein koekenpannetje, bij voorkeur met een deksel (mag van een andere pan zijn, zolang het de koekenpan maar afdekt), een hoge beker en een staafmixer nodig.

Schil de bananen, breek ze in stukjes en doe ze in de beker (ik gebruik altijd een maatbeker). Breek de eieren boven de beker. Gebruik vervolgens de staafmixer om er een gladde massa van te maken.

banaanpannenkoekjes

Online zijn er genoeg recepten te vinden waarin staat dat je de banaan kunt prakken met een vork en vervolgens de geklutste eieren eraan kunt toevoegen, maar dat raad ik af. Met een vork krijg je nooit zo een glad, klontvrij resultaat als met een staafmixer en het recept staat of valt met de consistentie van je beslag.

Zet je koekenpannetje op het laagste pit op een laag vuur en smelt er een half theelepeltje kokosolie (of boter/ghee) in. Zet het vuur niet te hoog, want dan verbrandt de buitenkant van je pannenkoek terwijl de binnenkant nog vloeibaar is. Als het pannetje warm is schenk je 1/3 van het beslag erin.

banaanpannenkoekjes

Vervolgens dek je het af met een deksel. Dit hoeft niet, maar het versnelt het proces aanzienlijk en zorgt ervoor dat de binnenkant van je pannenkoek net zo snel gaar wordt als de buitenkant. Na een paar minuten, als je pannenkoek niet meer vloeibaar is, draai je hem om met een spatel en bak je hem zonder deksel nog een minuutje zodat hij aan beide kanten een goudbruine kleur heeft.

Haal de pannenkoek uit de pan en leg hem op een bord. Herhaal de bovenstaande stappen tot je beslag op is.

banaanpannenkoekjes

Je kunt de pannenkoekjes zonder toevoegingen eten, maar ik vind het lekker om er vers fruit bij te doen. Als ik dat niet in huis heb, dan warm ik wat diepvriesfruit op in een pannetje, voeg er een theelepel yaconsiroop aan toe en pureer dat vervolgens met de staafmixer. Dat verdeel ik over de pannenkoekjes en daarmee begint mijn weekend in ieder geval al goed!

Wil je meer recepten voor gezonde, lekkere gerechten? Dan kun je Laws of Life volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’ of Pinterest.