DIY Debunked: blush van rode bieten

rode-bieten-blush1

Ik kan me een hele zondag amuseren met het maken van (beauty) DIY's. Soms lukt een DIY perfect, maar soms blijkt het resultaat niet zo mooi als dat het plaatje je liet denken. De zogenaamde Pinterest leugens. Met DIY's die niet lukken doe ik eigenlijk verder niets, ze gaan gewoon van mijn dingen-die-ik-wil-uitproberen-lijstje af. Ik bedacht me echter dat de informatie over een DIY die niet werkt zoals beloofd ook nuttig kan zijn. Het scheelt anderen weer moeite, tijd en geld. Zodoende heb ik besloten om hier en daar eens een stukje te schrijven over de DIY's die ik debunked heb. Met andere woorden, recepten dus niet werken zoals je zou verwachten. Een tijdje geleden zag ik een DIY voorbij komen die te mooi leek om waar te zijn: blush van rode bieten poeder. Een biologische rode biet kost geen fluit en dat is dan ook het enige ingrediënt dat je nodig zou hebben voor deze 100% natuurlijke blush. Ik besloot het uit te proberen.

Werkwijze

Voor de blush heb je één middelgrote rode biet nodig. Deze leg je in een pannetje met water en kook je binnen een half uur tot veertig minuten gaar. Vervolgens leg je hem in ijswater om hem sneller te laten afkoelen. Daarna schil je de biet en snijd je hem in dunne plakjes of je raspt hem. De rasp gaat in een zeef waar je met de bolle kant van een lepel het sap eruit duwt. De geraspte biet leg je op een stuk bakpapier en het laatste vocht pers je eruit door er een oude handdoek of een stuk keukenpapier op te leggen en aan te drukken.

rode-bieten-blush3.jpg

Daarna gaat de rode biet gedurende een paar uur in een voorverwarmde oven tussen de 80 en 100 graden totdat je knapperige stukjes biet over hebt. Als de bietenstukjes zijn afgekoeld mogen ze in de blender of een koffiemolen waar je ze tot een poeder maalt. Et voila, je poederblush is klaar!

Het resultaat van de bieten blush

Enthousiast probeerde ik het, maar met het resultaat ga ik de straat in ieder geval niet op, want hoe fijn je het poeder ook maalt, het is nog steeds te grof. Dat zie je duidelijk op je huid.

rode-bieten-blush.jpg

Het poeder is ook te grof om te gebruiken als kleurstof in bijvoorbeeld een creamblush (heb ik ook uitgeprobeerd). Jammer, maar weer een les wijzer: blush van rode bieten werkt niet. Overigens maakte ik van het sap van de rode biet wél een DIY die perfect werkt.