Zelf ghee maken

Vorige week liet vertelde ik hoe je zelf boter kunt maken, maar wist je dat je van boter nog iets véél lekkerders kunt maken? Ghee! Nee, dat is niet een of andere kreet uit enthousiasme, ghee is wat je kunt maken van boter en het is werkelijk waar heerlijk.

Ghee is de naam van geklaarde boter, de olie-achtige substantie die overblijft als je het vocht en de melkeiwitten verwijdert uit boter. In vloeibare vorm heeft het de kleur van honing, in vaste vorm is het romig en goudgeel. Het ruikt ongelooflijk lekker, doet een beetje denken aan karamel (maar het is niet zoet). Afgezien van de smaak heeft ghee het grote voordeel dat je het langer kunt bewaren dan gewone boter. Met een rookpunt van 250 graden kun je het bovendien gebruiken bij zeer hoge temperaturen zonder dat het verbrandt en afbreekt in onder andere vrije radicalen.

Omdat de melkeiwitten en het vocht uit de boter zijn verwijderd kan ghee worden gegeten door mensen met een lactose-intolerantie (uiteraard eerst in overleg met de huisarts). Daarnaast bevat ghee de vitaminen A, E en K2. Vitamine A en K2 zijn noodzakelijk voor een goede opname van vitamine D en beschermen je zelfs tegen een overdosis vitamine D. Vitamine E is op zijn beurt weer goed voor onder andere je huid.

Net als kokosolie bestaat ghee uit middellange vetzuren die in je lever worden omgezet in energie. Ghee verhoogt verder de goede cholesterol (HDL) in het lichaam en dat zorgt er weer voor dat de slechte cholesterol (LDL) verlaagd wordt. Niet verwonderlijk dat ghee in de ayurvedische leer (de traditionele Indiase gezondheidsleer) wordt gezien als het gezondste vet. Echter, net als bij alles, is het belangrijk om ghee slechts met mate te consumeren, het is en blijft een vet.

Je kunt ghee vrij makkelijk krijgen in de winkel. De prijzen ervan variëren, maar meestal kun je voor rond de 5 euro wel een flinke pot kopen. Omdat het zuinig in gebruik is, gaat het lang mee. Het is echter zo makkelijk zelf te maken, dat ik het persoonlijk eigenlijk nooit koop en daarom deel ik vandaag mijn recept met jullie.

Wat heb je nodig:
  • 250 gram biologische (zelfgemaakte) boter.
Ja echt, meer niet. Afhankelijk van hoeveel ghee je wilt maken kun je natuurlijk meer of minder boter gebruiken. Bij 250 gram boter houd je ongeveer 150 gram ghee over. In de keuken ga je een klein pannetje, een lepel, een neteldoek of een koffiefilter en een glazen bewaarpotje gebruiken.

Doe de boter in het pannetje, zet dit op het kleinste pit op een laag vuur en laat de boter smelten. Het is belangrijk om het vuur niet te hoog te zetten, zodat de boter  niet verbrandt.

zelf ghee maken

Nadat de boter is gesmolten begint het lichtjes te borrelen. Zodra dat proces gestopt is ga je voorzichtig met een lepel het schuim (bestaande uit melkeiwitten) verwijderen. Laat het pannetje gewoon op het vuur staan, want je bent nog niet klaar.

zelf ghee maken

Als het schuim is verwijderd blijft het overgebleven mengsel nog even stil, maar doordat je blijft verhitten gaat de temperatuur op een gegeven moment richting de 100 graden en daarboven. Op dat moment gaat het vocht verdampen. Je krijgt dan een tweede ronde geborrel en het kan zijn dat er nog wat meer schuim boven komt drijven. Dit kun je ook verwijderen. Zodra het mengsel niet meer borrelt kun je het pannetje van het vuur halen en de boter een beetje laten koelen, maar niet volledig zodat de ghee niet hard wordt.

Vervolgens ga je het filteren. Hiervoor kun je een neteldoek gebruiken, maar ik gebruik een koffiefilter. Deze hang je in het potje waar je de ghee later in gaat bewaren en vervolgens giet je de afgekoelde ghee door het filter.

zelf ghee maken

Je zult zien dat er nog wat schuim in het filter achterblijft. Laat de ghee vervolgens verder afkoelen, doe het deksel op het potje en bewaar je zelfgemaakte ghee in de koelkast of daarbuiten. Als je de ghee buiten de koelkast bewaart kan het zijn dat het minder lang goed blijft overigens, dus de koelkast is aan te raden.

Als je wilt koken met de ghee, lepel je de gewenste hoeveelheid uit het potje en gebruik je het zoals je dat normaal gesproken met olie of boter zou doen. Smakelijk!

zelf ghee maken

 Wil je meer van dit soort recepten? Dan kun je me volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’ of Pinterest.