Zelf boter maken

Op mijn verjaardag, alweer een paar maanden geleden, kreeg ik van een vriendin een anders-dan-anders cadeautje: zelfgemaakte boter. Dat vond ik zó leuk en origineel. Ze had het verpakt in een stukje bakpapier en met een touwtje een strik gemaakt, extreem Pinterest-waardig. Gemaakt van biologische room en karnemelk en lekker dat het was! Het had zo veel smaak op een simpele (spelt)cracker dat het zonde was om er, buiten een beetje zeezout, wat aan toe te voegen. Zo romig en vol. Yum!

Maar boter zit toch vol verzadigde vetten en die zijn slecht voor je? Klopt als een bus, boter verhoogt de slechte cholesterol (LDL) in je lichaam, máár het verhoogt ook de goede cholesterol (HDL). Het bevat daarnaast, mits het van biologische oorsprong is en van grazende koeien komt, vitamine K2 en dat heb je nodig om de vitamine D (die je aanmaakt door blootstelling aan de zon) zijn werk te laten doen. Boter is dus niet iets dat je in grote hoeveelheden zou moeten eten, maar eens in de zoveel tijd is het zo slecht niet voor je. Zelf boter maken is heel simpel en vandaag deel ik dan ook het recept met jullie.

Wat je nodig hebt:
  • 500 ml verse, biologische slagroom (bij voorkeur van grazende koeien);
  • Een mixer.
Dat was het. Hiermee krijg je ongeveer 100 gram boter (ik zei dat het simpel was, niet goedkoop). Je kunt het zelf maken in een glazen potje dat je 20 minuten lang als een gek schudt (wanneer je in het kader van multitasking ook even je armen wilt trainen), maar een mixer is in dit geval best handig.

Giet de slagroom in een kom en zet de mixer aan op de stand die je normaliter zou gebruiken om de room op te kloppen.

zelf-boter-maken

Wanneer je het opgeklopte-room-stadium hebt bereikt blijf je gewoon door kloppen. De room begint dan langzaam maar zeker een mascarpone-achtige structuur te krijgen en van kleur te veranderen.

zelf-boter-maken

Als je een keukenmachine hebt, dan is het nu tijd om het deksel erop te doen en anders is het handig om de kom zoveel mogelijk af te dekken met handdoeken of handdoeken om de kom heen te leggen, want na dit stadium gaat de room schiften en spat het water alle kanten op.

Als de room schift ben je nog niet klaar. Je zult zien dat hij uiteen valt in kleine, gele brokjes en het water alle kanten op begint te spatten. Blijf dan nog even doorkloppen tot de stukje een 'klomp' beginnen te vormen (in de gardes van je mixer).

zelf-boter-maken

Wie Amerikaanse bakrecepten gebruikt zal ongetwijfeld wel eens de term 'buttermilk' zijn tegengekomen. Het vocht dat zich scheidt van de boter is deze befaamde buttermilk en kun je dus invriezen (in een ijsblokjesvorm) voor toekomstige baksels.

Anyway, terug naar de boter. Als je de boter uit de garde hebt gepulkt is het tijd om deze eerst goed uit te knijpen, je zult versteld staan van hoeveel vocht er nog uit komt. Vervolgens spoel je hem af onder koud water tot het water helder is. Doe je zelfgemaakte boter in een ingesloten (glazen) bakje of geniet er gelijk van op een lekker toastje!

Smakelijk!

DIY-Boter

 

Voor meer lekkere recepten en andere (groene) tips en tricks kun je me volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’ of Pinterest.