Van Nature, een duurzaam warenhuis in hartje Nijmegen

Amsterdam is natuurlijk het walhalla van de moderne hippie, maar hoe langer ik in Nijmegen woon hoe meer ik leer dat Nijmegen er ook wat van kan. Elke zaterdag een biologische markt hartje centrum en na een wandeling op de Lange Hezelstraat ben je een paar eurotjes armer, maar tassen vol duurzame, fairtrade, biologische of second-hand waren rijker. Verse sapjes, vegan lunches en biologische broodjes, you name it en je vindt het makkelijk. Sinds december is daar Van Nature bijgekomen: een duurzaam warenhuis midden in het centrum! Daar moest ik natuurlijk heen. Zo gezegd, zo gedaan en een uur later liep ik met een volgeschoten camera, een nieuwe spijkerbroek, foundation, een tandenborstel, natuurlijke tandpasta en Dr. Bronner's zeep, weer naar buiten. Wat is dit een fantastische winkel zeg! Ik vertel jullie er graag meer over.

Van Nature is een concept van twee ondernemers die al een natuurvoedingswinkel in Nijmegen hebben. Afgezien van het vaste assortiment bestaat  het ook uit een shop-in-shop principe, waardoor kleine, groene (en soms lokale) ondernemers een kans krijgen hun producten aan de man te brengen.

De winkel is natuurlijk niet zo groot als de gemiddelde V&D of Hema, maar het aanbod doet niet onder aan dat van een 'standaard' warenhuis. Van kleding tot handdoeken, van servies tot kantoorartikelen, van schoonmaakmiddelen tot bouwmaterialen, van cosmetica tot sieraden, je kijkt je ogen uit.

Wie de documentairereeks De Slag om de Klerewereld heeft gezien is zich inmiddels pijnlijk bewust van de misstanden in de kledingindustrie (als je het nog niet hebt gezien is het écht de moeite waard). Achter de 'wegwerpmode' die nu zo in trek is schuilt veel (kinder)leed. Van Nature doet het een beetje anders en heeft een eigen kledingmerk, dat ze in samenwerking met Dutch aWEARness maakt van BCI (Better Cotton Initiative) katoen. Dit is katoen dat op duurzame wijze, gesteund door het WNF, wordt geproduceerd en op basis van fairtrade principes wordt verkocht. De kledingstukken zijn volledig recyclebaar en kunnen worden ingeleverd nadat ze hun beste tijd hebben gehad.

Ik kocht er een spijkerbroek in een regular fit model. Hij is mooi donkerblauw en voelt lekker zacht op mijn lichaam. Het enige dat ik er jammer aan vind is dat hij na een dagje dragen een beetje gaat 'hangen' en niet meer strak zit. Hij moet hierdoor steeds opnieuw worden gewassen om zijn vorm terug te krijgen en dat is weer niet zo duurzaam. De spijkerbroek kostte € 70. Ja, dat is duurder dan bij een Primark, maar zeker niet zo duur als de gemiddelde spijkerbroek die bij de Bijenkorf vandaan komt en bij deze spijkerbroek weet ik in ieder geval dat de makers ervan een eerlijk loon hebben gekregen.

By the way, toen ik de broek afrekende, werd mij gevraagd of hij niet te lang was. Als hij namelijk ingekort moest worden, dan kon dat gratis bij het naai-atelier van Van Nature. Mijn reactie was 'gratis, hoe bedoel je?', want dat soort service ben ik niet gewend.

Wat mij daarnaast opviel was het grote aanbod aan duurzame herenkleding bij Van Nature, dat zie ik niet zo vaak.

vannature

Naast haar huismerk biedt Van Nature ook kledingmerken als Miss Green en Strawberries aan en dat vond ik erg fijn, aangezien ik Miss Green bijvoorbeeld tot nu toe steeds online tegen kwam waardoor passen een stuk lastiger werd. Ook hing er kleding uit oude collecties dat 'gepimpt' was door ROC leerlingen. De kleintjes zijn daarnaast niet vergeten, want voor hen hing een rek vol met schattige kinderkleertjes.

Van Nature Nijmegen

Aan mensen die graag zelf hun kleding maken is eveneens gedacht, want je kunt er bijvoorbeeld wolgaren vinden, lokaal geproduceerd op Texel.

vannature

De kleding werd trouwens uitgestald op een massief houten tafel van stadsboom.nl, gemaakt van een boom uit Nijmegen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Iets verderop staan de Find Your Tune producten uitgestald. Find Your Tune is kort gezegd een stukje mindfulness, het helpt je te begrijpen waar je gelukkig van wordt. Erg leuk, ik vertel er niet te veel over, want je moet het eigenlijk zelf ontdekken.

vannature Daarna kom je al gauw terecht in het 'huishoudhoekje'. Hier zag ik bijvoorbeeld servies dat gemaakt was van bamboe en duurzaam gemaakte handdoeken en badjassen tegen een eerlijke prijs.

vannature

Voor de dames is er een heel schap met cosmetica van Dr. Haushka, de Humble brush en producten van Dr. Bronner's.

vannature

Urtekram wordt ook verkocht, maar ik zet grote vraagtekens bij hun dierproevenbeleid. Ze hebben een leaping bunny certificaat, maar verkopen tegelijkertijd hun producten in China, waar dierproeven op cosmetica wettelijk verplicht zijn (hier het wazige verhaal dat Urtekram aan een Duitse medeblogger vertelde over dit beleid; ik koop het in ieder geval niet meer).

Voor de sfeer in huis zijn er schappen vol kaarsen en etherische oliën die je woning (welke je kunt schoonmaken met de eveneens bij Van Nature verkrijgbare ecologische schoonmaakmiddelen) heerlijk doen ruiken. Ik kwam ook voor het eerst gerecyclede kaarsen tegen, gemaakt van oud kaarsenvet. Ik vond de kleurtjes zo leuk!

vannature

Wat je zelden tegen komt in een winkel zijn duurzame bouwmaterialen, maar dit werd zo waar aangeboden. Het is een klein schapje hoor, je moet je geen Praxis voorstellen, maar ze hebben het wél.

Yours truly woont in een appartement zonder balkon (grootste fout ever), want anders had ik nog wel wat biologische zaadjes van De Bolster gescoord. Er was echt van alles, zo zei 'Aziatische mesclum' me niet zo veel, maar het zal vast heel lekker zijn.

vannature

Zoals een echt warenhuis betaamt krijg je bij Van Nature office supplies. Ik hou van al die boekjes van de Hema, maar koop ze niet vaak, aangezien ik genoeg heb aan mijn huidige twee. Maar als deze 'op' zijn, dan ga ik bij Van Nature in slaan, want dat is liever voor het milieu zo te zien.

vannature

Naast de kassa kun je handgemaakte Macramé scoren, om je outfit compleet te maken. Ik vind die roos op de achtergrond hieronder zo mooi!

vannature

Bij het warenhuis zit bovendien duurzame kapper Hàz met een hele mooie vintage inrichting en Crudo, een vegan lunchroom die een zero-waste-principe erop nahoudt (dus als je take-out blieft dan moet je je eigen bordje meenemen, briljant!). Ik ben er nog niet geweest en deze post is ook eigenlijk al veel te lang, dus daarover houden jullie nog een artikel van me te goed.

Van Nature ligt aan de Burchtstraat 126 en als je in Nijmegen bent dan is het echt een bezoekje waard!