Zelf cruesli maken

Toen ik besloot een artikel te schrijven over zelfgemaakte cruesli keek ik ter vergelijking eerst even naar wat er zoal in kant-en-klare cruesli zit, je weet wel, uit zo een doos. Daar schrok ik best wel van. Suiker, glucosestroop, honing (ik ga er gezien de prijs even van uit dat het niet de rauwe, pure variant is), kleurstoffen, palmolie, soja, aroma's en smaakstoffen. Is dat nou echt nodig bij je ontbijt? Ooit kreeg ik van vriendinnetje Nathalie een recept voor het maken van cruesli en vandaag deel ik jullie mijn eigen variant daarvan, want het is lekker, gezond en goedkoop. Mooie start van de dag dus.

In dit recept gebruik ik yacon siroop vanwege zijn zeer lage waarde op de glycemische index (1 om precies te zijn, in tegenstelling tot suiker met 65) en zijn lekkere karamelachtige smaak. Ik koop de mijne bij Pacae, omdat het een van de weinige leveranciers is met siroop in een glazen pot in plaats van slecht recyclebaar en hormoonhuishouding-verstorend plastic. Je kunt de yacon siroop overigens vervangen door andere zoetstoffen (maple sirup, stevia, rauwe honing bijvoorbeeld) of helemaal weg laten.

Basisrecept

Benodigdheden:
  • 250 gram havermoutvlokken;
  • 1 middelgrote Goudreinette (appel);
  • 1 eetlepel kokosolie;
  • 150 gram gemengde noten en/of gedroogde vruchten;
  • Optioneel: 1 eetlepel yacon siroop.
Vanzelfsprekend raad ik aan om zoveel mogelijk ingrediënten van biologische oorsprong te gebruiken.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Schil de Goudreinette, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Doe de stukjes in een klein pannetje met een theelepeltje water en zet op het kleinste pit. Kook het appeltje zacht en prak het vervolgens met een vork tot een puree. Haal van het vuur en voeg de kokosolie en eventueel de zoetstof naar keuze (yacon in mijn geval dus) toe.

Als je een keukenmachine hebt, dan kun je deze gebruiken om de noten in grove stukken te hakken. Als je er geen hebt dan kun je de noten in een (papieren) zak doen en ze kapot slaan met een deegroller. Je kunt de noten ook heel laten als je dat lekker vindt. Doe de noten en de havermoutvlokken in een kom en meng ze goed.

cruesli

Voeg het appelmengsel toe aan het havermoutmengsel en roer dit goed door met lepel. De bedoeling is dat de vochtige ingrediënten goed worden gemengd met de havermout.

Verdeel de cruesli op een braadslede, eventueel met een stuk bakpapier op de bodem. Zet in de oven gedurende 20 minuten, keer de cruesli na 10 minuten.

cruesli

De cruesli is klaar als hij een goudbruin kleurtje heeft en lekker knapperig is.

cruesli

Laat de cruesli goed afkoelen. Daarna kun je hem eten zoals je dat zelf het lekkerst vindt, met yoghurt, (amandel)melk of, zoals ik dat het lekkerst vind, zonder er iets aan toe te voegen.

Je kunt de cruesli in een luchtdichte (glazen) pot gedurende 10 tot 14 dagen bewaren.

Variaties

cruesli

Met zelfgemaakte cruesli kun je eindeloos variëren. Aan bovenstaand basisrecept kun je ingrediënten toevoegen die je zelf lekker vindt. Hieronder een aantal suggesties:
  • Gedroogde kokos;
  • Rozijnen;
  • Kaneel;
  • Tarwekiemen;
  • Hennepzaad;
  • Pitten (pompoenpitten of zonnebloempitten bijvoorbeeld);
  • Sesamzaadjes;
  • Vanille;
  • Cacao;
  • Speculaaskruiden;
  • Gepofte quinoa;
  • Geraspte citroen- of sinaasappelschil.
Eet smakelijk!

Wil je niets meer missen op Laws of Life? Dan kun je me volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’ of Pinterest.

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om een ​​reactie achter te laten!

Laat een reactie achter