Humble brush: een milieuvriendelijke tandenborstel

Je staat er eigenlijk niet bij stil. Je koopt een tandenborstel, gebruikt hem een paar maanden (behalve mijn vriend, diens tandenborstel ziet er na een maand al uit als een pleeborstel, volgens mij kauwt hij erop) en vervangt hem vervolgens. Je houdt het milieu een beetje in het achterhoofd en scheidt de oude tandenborstel bij het plastic afval. Meer doen de meesten niet, inclusief yours truly. Althans, tot voor kort.

Een tijdje geleden schafte ik de Humble Brush aan en vandaag wil ik jullie er graag wat meer over vertellen, want ik vind het een fantastisch initiatief om lief te zijn voor het milieu.

De Humble Brush is namelijk een milieu- en mensvriendelijke tandenborstel. Jaarlijks worden bijna 2 miljard tandenborstels weggegooid. Twee miljard! Allemaal gemaakt van plastic dat vaak BPA (Bisphenol A, een plastic verharder) bevat. BPA staat erom bekend zich te gedragen als oestrogeen in ons lichaam en daardoor onze hormoonhuishouding uit balans te brengen, met alle gevolgen van dien. Lekker boeiend zou je denken, het zit in plastic, niet in mijn lichaam. Klopt, maar BPA heeft ook de nare eigenschap te 'lekken'. In het geval van een tandenborstel lekt het niet zozeer in je mond (hoewel die kans wel bestaat), maar wel in de natuur als het op het stort terecht komt en wij maken allemaal deel uit van de natuur. Dus hoe minder BPA, hoe beter voor onze gezondheid.

Dat dacht een stel Zweedse designers ook en zo ontstond de Humble Brush, een BPA-vrije tandenborstel met een handvat dat gemaakt is van bamboe en een borstel die gemaakt is van nylon-6. De gebruikte bamboe is biologisch, dus geen zorgen over enge pesticiden die via het hout in je mond terecht komen. Daarnaast wordt de bamboe panda-vriendelijk verbouwd, dus dieren hoeven niet te vluchten voor deze plantages. Aangezien de ontwerpers geen plantaardig of dierlijk materiaal konden vinden dat geschikt zou zijn als borstel, hebben ze gekozen voor nylon-6.

humble-brush

Ook aan de verpakking van de borstel is gedacht, want het doosje is gemaakt van gerecycled karton en de tandenborstel zit verpakt in plastic dat gemaakt is van planten en daarmee dus op de composthoop kan.

humble-brush

Tot slot geeft het bedrijf voor elke verkochte tandenborstel eenzelfde tandenborstel weg aan mensen in nood. Twee voor de prijs van één dus eigenlijk.

humble-brush De tandelborstel is heel simpel. Geen rare stukken, geen flexibele koppen, geen rubberen stukjes, gewoon een tandenborstel. Dat heeft eigenlijk mijn voorkeur. Ik vergelijk het met een afwasborstel, die heeft ook geen speciale vormen, buigende stukken of rubberen hoekjes en die werkt ook zoals het moet. De tandenborstel is niet te zacht en niet te hard, maar gewoon prima en heeft een net zo lange levensduur als een 'gewone' tandenborstel. Ik ben erg tevreden met deze aankoop en zal als de huidige 'op' is wederom een Humble Brush aanschaffen.

De tandenborstel komt in vijf verschillende kleuren (wit, blauw, paars, geel en zwart) en er is ook variant voor de kleintjes. Je kunt hem hier bestellen voor € 3,89.

Als het je leuk lijkt op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen, dan kun je me volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’ of Pinterest.