DIY Waxen deel II: de benodigdheden

DIY-harsverwarming

In het vorige artikel deelde ik twee recepten voor het maken van suikerwax. In de volgende artikelen deel ik twee manieren om te waxen met deze zelfgemaakte suikerwax: de warme manier en de sugaring manier. Hieronder beschrijf ik welke spulletjes je verder nodig hebt bij het waxen.

Maizena

De plek die je gaat waxen moet droog en vetvrij zijn. Nu kun je daarvoor babypoeder (talkpoeder) gebruiken, maar dit kan naast talkpoeder ook allerlei andere chemische ingrediënten bevatten. Een zeer goedkoop alternatief is maiszetmeel, a.k.a. maizena (ongeveer € 0,50 voor 200 gram). De maizena kun je op drie manieren aanbrengen. Gewoon wat maizena op je hand strooien en het te waxen lichaamsdeel ermee inwrijven, maar dat kan rommelig zijn. Je kunt ook wat maizena in een leeg kruidenpotje doen en dan strooien op je huid. Tot slot kun je ook wat maizena op een schaaltje strooien en dan met een fluffy make-up kwast aanbrengen op het gedeelte van je huid dat je voornemens bent te waxen.

Strips

Bij de sugaring methode heb je geen strips nodig, maar als je met warme wax gaat harsen, dan heb je natuurlijk iets nodig waar de wax aan blijft plakken.  Je kunt waxstrips (online) kopen, maar ze zijn duurder en minder efficiënt dan de good old DIY waxstrips van katoen.

Harsstrips voor thuis harsen

Harsstrips zoals je ze (online) kunt kopen Geloof me, ik wax al jaren, niets werkt zo goed bij het waxen als een stuk katoen. Persoonlijk gebruik ik oude dekbekovertrekken die ik niet meer gebruik. Met een oud dekbedovertrek van twee bij twee meter kun je wel een jaartje waxen, als het niet meer is. Gebruik alleen 100% katoen en niets dat stretch heeft, tenzij je een sadomasochist bent. Het doel van een strip is om de wax in één krachtige beweging van de huid te verwijderen. Als je een lap stof met stretch gebruikt, dan zet je dus kracht, je trekt en het enige wat je doet is de stof een beetje uitrekken en heel misschien een klein stukje huid op langzame (en dus extra pijnlijke wijze) harsen. Niet doen dus, echt niet slim. Heb je geen oud dekbedovertrek? Gebruik dan een oud katoenen t-shirt of iets dergelijks. Ik gebruik hier een oud kussensloop, maar het principe is toepasbaar op alles wat van katoen is.

Kussensloop voor thuis harsen

Leg het kussensloop plat op de tafel en knip aan de zijkanten steeds een stukje in, elke strip moet ongeveer 8-10 cm breed zijn.

Kussensloop voor thuis harsen

Scheur het kussensloop vervolgens met je handen door vanaf het punt waar je hebt ingeknipt (scheelt heel veel knipwerk).

Kussensloop scheuren voor harsstrips

Je hebt nu hele lange stroken. Deze vouw je zo vaak dubbel tot je strips krijgt van een centimeter of 25 lengte en dan knip je ze door. En zo ga je door tot je genoeg strips hebt. 

Knip de harsstrips op maat

Als je strips wilt maken voor het waxen van het gezicht, dan neem je één zo een strip die je net hebt gemaakt en die knip je dan in strookjes van 1,5 bij 8-10 cm. Klaar! Het mooie aan deze strips in combinatie met de suikerwax is dat je ze kunt herbruiken. Na het waxen laat je ze even weken in warm water en dan gaan ze de wasmachine in (zonder wasverzachter!). Na het drogen zijn ze weer zo goed als nieuws. Très milieuvriendelijk dus.

Spatels

Voor sugaring met je geen spatels nodig, bij warme wax wel. Je moet het spul immers ergens mee aan kunnen brengen. Spatels kun je (online) kopen in winkels die harsspullen verkopen. Die spatels zijn vaak wel prijzig.

Spatels om hars op te brengen

Voor het gezicht gebruik ik dunne, houten roerstaafjes die ik kocht bij de Wibra voor € 1. Met één zo een verpakking van 100 stuks kun je jaren doen. Voor mijn benen gebruik ik bredere spatels, die je bijvoorbeeld hier kunt kopen voor € 2,35 per 100 stuks. Mocht je geen zin hebben om spatels te kopen of te bestellen, dan kun je ook de onderkant van een lepel gebruiken (dus waar je het normaal gesproken vastpakt met je hand als je gaat eten). Een theelepeltje voor het gezicht en een eetlepel voor andere lichaamsdelen. Ideaal is het niet, omdat een houten spatel dunner is en daardoor preciezer, maar het is in ieder geval milieuvriendelijk.

Verwarmer

Als je vaak harst, dan raad ik aan om te investeren in een harsverwarmer. Harsen gaat een stuk sneller als je wax steeds dezelfde temperatuur heeft en je hem niet steeds bij hoeft te verwarmen. 

Harsverwarmer

Een harsverwarmer kun je kopen bij (online) harsspeciaalzaken Neemt niet weg dat je middels au bain-marie ook een soort harsverwarmer kunt maken. Neem een pannetje en doe daar je glazen of metalen bakje met hars in. Vul het pannetje (dus niet het bakje!) met warm water en zet op middelhoog vuur. Je zult zien dat naarmate het water warmer wordt, je hars vloeibaarder wordt. Als de hard volledig vloeibaar is, haal je het pannetje van het vuur. Haal het bakje niet uit het pannetje, want dan koelt je hars weer heel snel af. Zet het pannetje op een onderzetter en je DIY harsverwarmer is klaar voor gebruik (zie eerste foto). Nadeel hiervan is dat je om de zoveel tijd het water en de wax moet verwarmen, omdat de wax stolt tijdens het afkoelen.

Nazorg

Na het waxen is het zaak om je huid te kalmeren. Hiervoor bestaan allerlei speciale middeltjes en gels die een vermogen kosten en daarnaast allerlei chemicaliën bevatten. Persoonlijk verzorg ik mijn huid met wat rozenwater en een laagje aloë vera gel na het waxen.

Nazorg voor thuis harsen

Als je al deze benodigdheden hebt, dan ben je klaar voor het echte werk. In het volgende artikel leg ik uit hoe je kunt harsen met warme wax.