Recept: linzensalade met zoete aardappel en geitenkaas

Vandaag het recept voor de lekkerste, nee serieus, echt de lekkerste, maaltijdsalade ooit. En hij is nog simpel en vegetarisch ook. Without further ado, hieronder het recept.

Wat je nodig hebt voor vier personen

linzensalade
  • 200 gram groene linzen;
  • 1 zakje rucola;
  • 2 lente-uitjes;
  • 4-5 zoete aardappelen;
  • 250 gram geitenkaas (met zo een smeuïge binnenkant);
  • 7 eetlepels olijfolie;
  • 3 eetlepels balsamicoazijn;
  • 2 teentjes knoflook;
  • 1 theelepel honing (of maple sirup of yaconsiroop);
  • 1 theelepel gedroogde chiliringetjes.
Het liefst zijn alle ingrediënten van biologische oorsprong.

Hoe je het maakt

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappelen en snij ze in blokjes van ongeveer 1,5 cm bij 1,5 cm. Doe ze in een braadslee, besprenkel ze met twee eetlepels olijfolie en bestrooi met peper en zout. Zet ze in de oven voor ongeveer 20 minuten. Ze zijn gaar als je er makkelijk met een vorm doorheen prikt.

linzensalade

Terwijl de zoete aardappelen in de oven bakken, kook je de linzen in ruim water met een snuf zout met een deksel op de pan gedurende ongeveer 20 minuutjes of totdat ze zacht en gaar zijn. Hou ze goed in de gaten en giet zo nodig nog wat water erbij zodat ze niet verbranden. Je kunt ook linzen uit blik gebruiken, maar dat is niet half zo lekker als ze zelf even te koken.

Nu ga je de dressing maken. Meng 5 eetlepels olijfolie met 3 eetlepels balsamicoazijn, 1 theelepel honing (of maple sirup of yaconsiroop) en 1 theelepel gedroogde chiliringetjes. Pel de knoflookteentjes en pers ze uit in de dressing. Roer de dressing goed door, bij voorkeur met een vork zodat de knoflook zich goed verdeelt. Proef even en breng verder op smaak met wat zout en peper.

Haal de zoete aardappelen uit de oven en giet de linzen af (indien nodig). Je kunt alles nu laten afkoelen, maar persoonlijk vind ik het lekker als de salade lauwwarm is en de kaas er een beetje in smelt. Voor een lauwwarme salade laat je de boel tien minuutjes afkoelen.

Als alles naar wens is afgekoeld, hak je lente-uitjes in dunne ringetjes en snijd je de geitenkaas in blokjes van 1,5 bij 1,5 cm. Om de blokjes mooi vierkant te krijgen zonder dat de kaas gaat 'lopen' leg je hem vijf minuutjes voor je hem gaat snijden even in de diepvries.

Doe de zoete aardappelen en de linzen in een kom, giet de dressing erbij en roer voorzichtig om (zodat je de linzen en de aardappelen heel laat). Verdeel wat rucola over vier borden. Schep daar de linzen en zoete aardappelen op. Verdeel de blokjes kaas over de borden en bestrooi met de lente-ui.

Et voila, een heerlijke, voedzame, gezonde maaltijdsalade. Smakelijk!

Tip

Ik maak vaak wat extra van deze salade en neem deze de volgende dag mee naar het werk. Doordat de dressing goed in de linzen en de zoete aardappelen is getrokken is hij dan extra lekker. Ik maak de dressing dan zoals hierboven beschreven, maar schenk een beetje in een ander kommetje voordat ik de knoflook eraan toevoeg. Deze knoflookloze dressing gebruik ik dan voor de salade die meegaat naar het werk.

 

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter