DIY servetringen

DIY-servetringen-2

De feestdagen komen er weer aan en daarmee ook de prachtig gedekte tafels. Kleurrijke tafelkleden, het goede servies, elegante wijnglazen, gezellige kaarsjes en de mooie servetten maken een tafel helemaal af. Nu wilde ik een tijdje geleden servetringen kopen voor die servetten en wat blijkt? Die dingen zijn behoorlijk prijzig! December is al de duurste maand van het jaar, dus ik vond dat de servetringen best wat goedkoper mochten. Geïnspireerd door deze tutorial besloot ik het zelf maar eens proberen. Hieronder het resultaat. Ik maakte 10 servetringen voor een whopping € 6!

Wat je nodig hebt

Diy servetringen

  • Raffiaband;
  • Kralen in verschillende tinten en afmetingen;
  • Draad in een soortgelijke kleur als de kralen;
  • Naald;
  • Optioneel: secondelijm;
  • Optioneel: pincet;
  • Optioneel: schuifspeld (bobbypin).

Eerlijk gezegd had ik nog nooit gehoord van raffiaband, maar het lijkt op jute en ik denk dat jute ook uitstekend voldoet. Mijn raffiaband kocht ik voor € 1,50 bij TEDi, maar ik heb het ook gezien bij de Wibra. Het is verkrijgbaar in vele kleuren, maar ik kocht de paarse, omdat dat mijn lievelingskleur is. Ik kocht een paar zakjes gevuld met roze kralen in allerlei formaten, wederom bij TEDi voor € 1 per zakje, maar ze zijn ook verkrijgbaar bij de Wibra in allerlei verschillende kleurtjes. Kortom, je kunt de servetringen maken in de kleurencombinatie die jij wilt. Draad kocht ik bij de Hema en een naald had ik al, maar anders kun je deze ook scoren bij de Hema, Wibra, Action, TEDi of een naaispeciaalzaak. In totaal was ik zo een € 6 kwijt, maakte ik tien servetringen en ik had nog kralen en band over. Lekker goedkoop dus.

Hoe je het maakt

Er zijn twee manieren om deze servetringen te maken: met naald en draad of door ze te lijmen. Ik laat ze allebei zien, maar ik geef de voorkeur aan naald en draad (hoewel dat meer tijd kost). Om te beginnen is het handig om de kralen in een kommetje te doen, want dat is overzichtelijker en je hebt minder kans dat ze alle kanten op gaan rollen (is hier niet gebeurd hoor, echt niet!). Om te weten hoe groot de ringen moeten zijn kun je het beste een servet nemen, opvouwen en daar de raffiaband omheen doen en zorgen dat je ongeveer 2 centimeter extra hebt. Meet hoelang je band is (voor de volgende ringen) en knip het af. De naaimethode Neem een lang stuk draad en trek deze door de naald zodat het aan beide kanten even lang is. Maak een knoopje onderin. De raffiaband bestaat uit dikke, platte 'draden' met daartussen vierkante gaatjes. Doe je naald door één van die gaatjes, grofweg in het midden van de band en trek de draad door, maar niet helemaal tot het einde, zoals op de afbeelding hieronder.

Diy servetringen

Houd de draad vast met je vinger en trek de naald door een vierkant gaatje naast het ene waar je  hem als eerste doorheen hebt getrokken.

Diy servetringen

De lus die je vasthoudt en de naald zijn nu aan dezelfde kant de band. Doe de naald door het lusje dat je met je vinger vasthoudt en trek door.

Diy servetringen

Je hebt nu je draad als het ware verankerd aan je raffiaband.

Diy servetringen

De kant waar het knoopje zit is nu de onderkant van je band, de 'rommelige' kant. Trek de naald nu door een nabijgelegen gaatje naar de bovenkant. Steek je naald door een kraaltje.

Diy servetringen

Trek door tot de kraal op de raffiaband ligt en doe de naald dan weer door een nabijgelegen gaatje naar de onderkant. Trek de draad strak, zodat het kraaltje goed vast zit. Optioneel kun je je draad nog eens door het kraaltje halen, om het nog steviger vast te maken.

Diy servetringen

Nu is het tijd om creatief te zijn. Gebruik kraaltjes in verschillende formaten en kleuren in een patroon die jou mooi lijkt. Zoals dit bijvoorbeeld: Zorg dat je eindigt met de naald aan de onderkant van de band. Nu is het tijd om een knoopje te maken. Als je zelf een goede methode hebt om een knoop te leggen, dan kun je dat natuurlijk gebruiken. Ik gebruik de onderstaande methode, die best lastig blijkt uit te leggen.

Diy servetringen

Je naald is nu dus aan de onderkant. Trek hem weer naar de bovenkant en dan weer naar de onderkant, maar trek niet door, zodat je een lus overhoudt. Draai die lus in een 8-vorm en trek je naald door beide 'ogen' van de 8. Trek de draad nu strak en je hebt een knoop. Om het extra te verstevigen kun je dit proces een aantal keren herhalen. Als je kralen goed vast zitten wordt het tijd om een ring te maken van je band. Rol de band op en zorg dat je ongeveer 1-1,5 cm overlap hebt. Zet je ring nu vast met een pin.

Diy servetringen

Dit zorgt ervoor dat je ring goed vast blijft zitten. Naai nu de twee stukken aan elkaar vast en knoop dit ook goed vast.

Diy servetringen

En tadaaaa, je ring is af. De lijmmethode Vind je dat naaien veel te ingewikkeld, dan kun je ook alles lijmen. Dit is niet bepaald milieuvriendelijk en heeft daarom niet mijn voorkeur, maar het is ook minder arbeidsintensief. Zorg dat je werkt op een ondergrond die vies mag worden, ik gebruikte een stuk oud papier. Doe een klodder lijm op je oud papier. Neem een kraal met een pincet, dep het in de lijm en plak het op de raffiaband. Neem niet te veel lijm, want dat ga je zien en het lekt door de gaatjes in de band.

Diy servetringen

Als je alle kralen hebt opgeplakt is het een kwestie van wachten tot de lijm volledig is opgedroogd voordat je verder kunt. Als de lijm droog is en de kralen stevig vast zitten kun je de beginnen met het maken van de ring. Rol je raffiaband in een ring, met ongeveer 1-1,5 cm overlap. Doe wat lijm tussen de twee stukken die overlappen en druk goed aan met je pincet (anders zitten je vingers onder de lijm). Ik pinde het in eerste instantie vast met een naald, maar uiteindelijk bleek het handiger om het vast te zetten met een schuifspeldje (bobby pin). Laat drogen en je ring is af!

Diy servetringen

Het resultaat

Ik vond het leuk om allerlei verschillende servetringen te hebben en dus maakte ik meerdere patronen op mijn servetringen. Hieronder een aantal voorbeelden ter inspiratie.

Diy servetringen

Diy servetringen

  Diy servetringen   

Diy servetringen  

Diy servetringen  

Mocht je ze ook maken, dan zou ik het heel leuk vinden om je creaties te zien. Deel ze op de Facebook pagina van Bespoke by you :-)