Reverse hair washing

Reverse washing

Tot ik het boek No More Dirty Looks las (erg leuk en leerzaam boek over de rotzooi in je cosmetica) had ik nog nooit gehoord van reverse hair washing. In het boek worden slechts enkele regels aan het onderwerp besteed, maar ik was nieuwsgierig, zocht het uit, werd enthousiast en dacht 'dit moeten anderen ook weten!' Reverse hair washing (of reverse shampooing) is het haar wassen in omgekeerde volgorde; dus eerst de conditioner en dan de shampoo. Ja, ik moest ook even wennen aan het idee. Het is trouwens iets anders dan co-washing, want dat is je haar wassen met alleen conditioner. De nitty gritty achter reverse hair washing is als volgt. Elke haar is bedekt met kleine schubjes die door wind, viezigheid of hitte open gaan staan. Hierdoor wordt je haar doffer en wordt het stugger. Dat laatste is ook de reden dat je krullen bijvoorbeeld het beste kunt maken in dag-twee-haar, omdat de krullen dan beter houden in het stugge haar. Als je besluit om het te wassen, gebruik je eerst shampoo. De taak van de shampoo is te veel aan talg, zweet en rotzooi van buitenaf te verwijderen. Shampoo komt ook onder die openstaande schubjes en dat hoeft eigenlijk helemaal niet, want het kan daar schade aanbrengen, vooral als het een agressieve, niet natuurlijke shampoo is. Conditioner sluit die schubben op je haar weer, waardoor je haar gaat glanzen en makkelijker in model kan worden gebracht. Sommige conditioners vormen een dun laagje op het haar en verzwaren het met siliconen en andere ingrediënten, waardoor je vervolgens andere haarproducten nodig hebt om er weer wat volume in te krijgen. Maar, als je eerst conditioner gebruikt, dan sluit je bij voorbaat die schubjes al, zodat er geen shampoo onder kan komen, waardoor je haar dus beter beschermd wordt. De shampoo reinigt het haar vervolgens van zweet, talg, vet en vuiligheid van buitenaf en verwijdert bovendien het te veel aan conditioner, zodat het je haar niet kan verzwaren.

Mijn ervaring met reverse hair washing

Eerlijk is eerlijk, als je je haar zolang je je kunt herinneren op een bepaalde volgorde wast dan is het veranderen van die volgorde in het begin best eng. Raar maar waar, ik durfde in het begin steeds niet, omdat ik bang was dat mijn haar een ramp zou zijn en ik daarmee naar kantoor of een feestje moest. Daarnaast, conditioner op vies haar doen voelt gewoon fout. Uiteindelijk, toen ik een keer niet de deur uit hoefde, heb ik het toch maar geprobeerd. Ik heb heel dun, maar heel veel haar en zodra de lucht ook maar een beetje vochtig is heb ik last van een 'ontploft kapsel' (frizz). Huiverig ging ik onder de douche staan, maakte mijn haar nat en verdeelde de conditioner. Even laten intrekken en uitspoelen maar. Vervolgens gebruikte ik mijn nieuwe favo shampoo (Petal Fresh Clarifying Shampoo Rose & Honeysuckle). Uiteraard zaten er meer klitten in mijn haar na het douchen, omdat ik dus geen conditioner heb gebruikt na het wassen (en dat voelde alsof ik een stap oversloeg). Ik liet het drogen en borstelde het uit en het was...fantastisch! Mijn haar was zo zó zóóóó zacht (nee serieus, het was echt extreem zacht). Het had duidelijk meer volume, zelfs bij gebruik van een stijltang. En het was zeer gehoorzaam. I love this! De frizz tijdens vochtig weer bleef helaas niet weg, maar dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven (ik heb eigenlijk zeer krullend haar gekregen van moeder natuur). Sinds die eerste keer uitproberen ben ik fan en was ik mijn haar op deze manier. Ik merk ook dat mijn haar iets minder snel vet wordt en daardoor een dagje langer zonder wassen kan. Een aanrader dus! Mocht je het ook proberen, dan ben ik heel benieuwd naar je ervaringen :)

Bron afbeelding: Shampoo door Pimthida via Flickr.