Productvergelijking: kokosolie (deel II)

Er blijkt nogal wat interesse te zijn in het antwoord op de vraag 'wat is de beste kokosolie', want de eerdere productvergelijking van kokosolie die ik schreef is één van de meest gelezen artikelen op mijn site. Recent heeft de Albert Heijn een schap toegevoegd vol biologische en natuurlijke superfoods, waaronder drie merken kokosolie. Ik moest ze natuurlijk even allemaal uitproberen en in dit artikel vertel ik dan ook welke ik het beste vond en of deze op kan tegen mijn all-time favorite: Royal Green Kokosolie.

EDIT 23 maart 2016: inmiddels heeft de AH van de drie merken kokosolie die hieronder zijn besproken enkel nog de Raw Superfood Kokosolie. Van Bio Today hebben ze alleen nog kokosolie met een smaakje op dit moment. De kokosolie van Omega en More is verkrijgbaar bij verschillende webshops.

Ik kocht de volgende kokosoliën: Bio Today Coconut Oil, Raw Super Food Kokosolie en Omega & More Biologische Kokosolie. Hieronder in het kort mijn bevindingen en daarna een uitgebreidere toelichting per product.

productvergelijking-kokosolie-ah4

Bio Today Kokosolie

productvergelijking-kokosolie-ah1

De Bio Today Kokosolie kocht ik voor € 6,85 bij de AH voor een glazen pot van 400 gram. Deze kokosolie is biologisch en 100% natuurlijk, aldus de pot. Over de productiewijze staat het op het label het volgende geschreven: 'Verse kokosnoten zijn geschild, gesneden en gedroogd, na zorgvuldige mechanische persing van de olie is deze gefilterd. Door onze zorgvuldige productiemethode, verliest onze kokosolie geen nutriënten en blijft de smaak intact.' Bio Today wordt gemaakt door het bedrijf De Smaakspecialist (website). Op de verpakking staat niet dat dit virgin kokosolie is, dus dan ga ik er even gemakshalve van uit dat het geen virgin kokosolie is. Ook staat er niet dat de olie koud geperst is, terwijl ook dit informatie is waar je trots op mag zijn en dus altijd zult vermelden.

De olie smeert goed uit, trekt snel in en verzorgt mijn huid goed. De geur is niet te overheersend en deze olie is dus geschikt voor mensen die niet houden van kokos(geur).

Yay voor de prijs, de hoeveelheid en de biologische afkomst, nay voor het feit dat het niet virgin is en waarschijnlijk (weet ik dus niet zeker) niet koudgeperst is. Een 6,5 voor deze kokosolie.

Raw Superfood Kokosolie

productvergelijking-kokosolie-ah2

De Raw Super Food Kokosolie kost €6,95 bij de Appie voor een pot van 400 gram. Deze kokosolie is niet alleen biologisch, maar ook extra virgin (hoewel extra virgin niet bestaat bij kokosolie, zoals ik in mijn artikel over the making of kokosolie heb uitgelegd, dus ik ga ervan uit dat het gewoon virgin kokosolie is). Op de verpakking staat dit over de manier waarop deze kokosolie wordt verkregen: 'Verse kokosnoten zijn geschild, gesneden en gedroogd, na zorgvuldige mechanische persing van de olie is deze gefilterd. Door onze zorgvuldige productiemethode, verliest onze kokosolie geen nutriënten en blijft de smaak intact.' Hey, wacht eens even! Dat klinkt bekend. Dit is precies hetzelfde verhaal als op het label van Bio Today Kokosolie. En wat blijkt? Ook deze Kokosolie wordt gemaakt door De Smaakspecialist, maar dan wordt verwezen naar een andere website, die sterkt lijkt op die van Bio Today. Dus belde ik het bedrijf op.

Een hele vriendelijke medewerker van customer services stond mij te woord en vertelde mij dat er wel degelijk verschil zit tussen de kokosolie van Raw Superfood en BioToday. De producten van Raw Superfood zijn superfoods die niet verhit zijn boven een temperatuur van 45 graden. Koudgeperst dus in dit geval.

Deze olie is iets sterker van geur, maar werkt eigenlijk precies hetzelfde als die van Bio Today: smeert goed uit, maakt huid en haar zacht en verzorgt goed. Voor € 0,10 meer dan voor Bio Today heb je een kwalitatief betere olie, omdat deze virgin en koudgeperst is.

Raw Superfood voldoet aan alles wat ik zoek in een goede kokosolie en krijgt van mij daarom een 9.

Omega & More Biologische Kokosolie

productvergelijking-kokosolie-ah3

Last, but not least, kocht ik de Omega & More Biologische Kokosolie bij de Albert Heijn voor €10,95 (500 ml). Wat aan de prijzige kant dus vergeleken met de andere twee, maar toch was ik gelijk fan. Deze koudgeperst, virgin kokosolie van biologische teelt wordt gemaakt door Witsenburg en op hun site vertellen ze precies hoe hun kokosolie wordt gemaakt, maar ook waar. Zo wordt de kokosolie gemaakt van kokosnoten die minimaal een jaar oud zijn (van te jonge kokosnoten krijg je geen goede kokosolie), daarnaast wordt de olie niet verkregen uit kopra en is daardoor puurder. De kokosolie wordt gemaakt van kokosnoten uit Sri Lanka die groeien op de plantage van Witsenberg zelf, waardoor de kwaliteit naar mijn mening beter kan worden gegarandeerd.

Er is ook een ontgeurde variant van Omega & More (ook verkrijgbaar bij de AH). Deze kost € 6,95 voor 500 ml en wordt, volgens de website van Witsenberg, verkregen uit kopra en vervolgens verhit. Deze olie zit in een plastic verpakking, is niet virgin en is ontgeurd. Hij zal daarom niet veel doen voor de huid, maar in de keuken zal hij goed van pas komen.

Terug naar de virgin variant. De kokosolie trekt snel in, houdt mijn huid zacht en soepel, smeert goed uit en ruikt lekker.

Ik ben om, de kokosolie van Omega & More is in mijn eigen ogen minstens zo goed als die van Royal Green (waar ik in een eerder artikel over schreef) en hij is daarnaast goedkoper (als je kijkt naar de prijs per 100 gram). It's a keeper en krijgt een 9,5.

Lijkt het je leuk om meer van dit soort artikelen te lezen? Dan kun je Laws of Life volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’ of Pinterest.