DIY herbruikbare wattenschijfjes

DIY-hebruikbare-wattenschijfjes

In het artikel 'lief zijn voor het milieu' heb ik het al eens gehad over de absurde hoeveelheid wattenschijfjes die we gebruiken en waarom dat absoluut niet goed is voor het milieu. Nu zijn er uitstekende alternatieven voor wattenschijfjes, zoals microvezeldoekjes of herbruikbare wattenschijfjes. Die laatste vind ik echter aan de prijzige kant voor de hoeveelheid die je krijgt. Het gevolg is dat je ofwel vaker wasjes moet draaien (slecht voor het milieu) of dat je toch terug gaat naar de standaard wattenschijfjes (ook niet goed voor het milieu). Het goede nieuws is dat je een berg wattenschijfjes kunt maken voor een fractie van de prijs, dus hierbij de DIY herbruikbare wattenschijfjes.

Wat heb je nodig voor diy wattenschijfjes:

  • Badstof (verkrijgbaar op de stoffenmarkt);
  • Naald;
  • Draad (eventueel in dezelfde kleur als je badstof);
  • Een stukje stevig papier uit je papierbak;
  • Een groot glas;
  • Een pen;
  • Een schaar;
  • Heel veel geduld of een naaimachine.

Voor een halve meter badstof betaal je op de markt ongeveer € 6, naald en draad kun je bij de Wibra kopen voor € 2. Voor die € 8 kun je ongeveer 35 wattenschijfjes maken. Spotgoedkoop dus. Als je een naaimachine hebt kun je binnen een uur een berg wattenschijfjes hebben. Ik heb er geen en al had ik er een, dan zou ik nog steeds geen flauw idee hebben van hoe zo een ding werkt. Ik heb het dan ook met de hand gedaan, terwijl ik aan het kwijlen was op mijn nieuwe celebrity crush Sons of Anarchy aan het kijken was (aanrader!). Laat ik er ook gelijk even bij zeggen dat je hier geen speciale naaiskills voor hoeft te hebben. Die heb ik namelijk ook niet. Ter illustratie: toen ik in Praag studeerde en een knoop moest aannaaien heeft mijn moeder me via Skype moeten uitleggen hoe dat moet en na drie frustrerende pogingen ben ik verder knooploos door het leven gegaan. Knopen zijn overrated. Als je al je spulletjes bijeen hebt kun je beginnen. Leg het stuk papier op tafel, zet er je glas op en teken met je pen een cirkel om het glas heen.

DIY herbruikbare wattenschijfjes  

Neem niet een te klein glas, anders krijg je mini-wattenschijfjes. Iets groter is beter. Knip vervolgens de cirkel uit. Als je echt efficiënt wilt zijn kun je ook een vierkantje uitknippen, maar we gaan hier voor het effect van echte ronde wattenschijfjes. Vouw je badstof dubbel en leg het papieren rondje erop. Begin aan de rand, zodat je het maximale uit je stof kunt halen. Pin deze vast met een naald.

DIY herbruikbare wattenschijfjes

Knip vervolgens met de vorm van je papiertje een rondje uit de badstof. Je hebt nu twee ronde stukjes badstof.

DIY herbruikbare wattenschijfjes

Knip een riant stuk draad af en steek deze door het oog van de naald. Trek de draad door tot je aan beide kanten een even lang stuk hebt en leg er onderaan een knoopje in. Ter illustratie gebruik ik hier een andere kleur garen, omdat je de witte garen niet goed kunt zien, maar het mooiste is natuurlijk als je dezelfde kleur gebruikt. Leg je twee rondjes badstof op elkaar en steek ongeveer drie millimeter van de rand de naald erdoorheen.

DIY herbruikbare wattenschijfjes

Trek de draad helemaal door totdat het knoopje dat je onderin hebt gemaakt ervoor zorgt dat je niet verder kunt. Als je de draad gewoon kunt doortrekken dan moet het knoopje wat groter. Leg de kant waar het knoopje is naar boven en steek de naald ongeveer 3-4 millimeter daarnaast weer door de stof heen. Trek de naald door tot je een lus overhoudt.

DIY herbruikbare wattenschijfjes  

DIY herbruikbare wattenschijfjes

Steek je naald door de lus heen en trek door tot je niet verder kunt.

DIY herbruikbare wattenschijfjes  

DIY herbruikbare wattenschijfjes  

DIY herbruikbare wattenschijfjes  

DIY herbruikbare wattenschijfjes

Ik noem deze steek de zo-heeft-mijn-moeder-het-me-geleerd-steek, maar blijkbaar is de officiële naam de ‘festonsteek’. Hier een filmpje ervan met uitleg. Zo ga je verder tot je ongeveer een stuk van 2,5-3 cm hebt die je niet dichtnaait. Maak weer een knoopje met je draad zodat je kunstwerk niet gelijk uit elkaar valt.

DIY herbruikbare wattenschijfjes

Vervolgens keer je het watje binnenstebuiten door het gat dat je niet hebt dichtgenaaid.

DIY herbruikbare wattenschijfjes

Nu ga je de kant die nog niet dicht is dichtnaaien. Vouw de stof een heel klein stukje naar binnen en naai het wattenschijfje dicht op dezelfde manier en zorg dat je een goede knoop legt aan het einde.

DIY herbruikbare wattenschijfjes

Ik denk dat deze uitleg een ware horror-nachtmerrie is voor mensen die wél kunnen naaien, maar dit is hoe ik het heb gedaan en het is me aardig gelukt, al zeg ik het zelf. De eerste keer is wat oefenen en waarschijnlijk hou je, net als ik, een achthoekig wattenschijfje over, maar als je het vaker doet gaat het niet alleen sneller, maar ook beter. Tadaaaaa!!  

DIY herbruikbare wattenschijfjes

De wattenschijfjes kunnen in een waszakje samen met je handdoeken in de was, liefst met natuurlijk wasmiddel natuurlijk. Mocht je ze ook maken, dan ben ik heel benieuwd naar je resultaten, dus deel ze op Facebook! :-)