DIY Waxen deel IV: sugaring

Ik heb het al over het recept, de benodigdheden en de warme manier van waxen gehad. Vandaag ga ik het hebben over sugaring: de eeuwenoude waxtechniek. Laat ik gelijk beginnen met te zeggen dat ik persoonlijk geen fan ben van sugaring. Ik vind het pijnlijker en minder efficiënt dan waxen met strips, maar aangezien vele vrouwen erbij zweren kan sugaring in een reeks over DIY waxen niet uitblijven.

De enorme voordelen van sugaring is dat je geen spatels of strips nodig hebt. Je kneedt een bal van de wax en gaat hiermee aan de slag. Ik heb ook gelezen dat sommigen het als minder pijnlijk en minder ruw voor de huid ervaren.Voorbereiding

De voorbereiding voor sugaring is vrijwel hetzelfde als bij de warme wax methode, maar ik vermeld het hier voor de zekerheid nog eens. Laat het haar op de plek die je wilt harsen groeien. Je haar moet tussen een 0,5 en 1 cm zijn voor het waxen. Als je het voor de eerste keer doet is het beter om de haartjes richting 1 cm te hebben. Doorgewinterde waxers komen ook weg met 0,5 cm.

Een dag voor het waxen kun je het te ontharen lichaamsdeel even scrubben om dode huidcellen te verwijderen, zodat het proces wat makkelijker verloopt en je eventuele ingegroeide haartjes aanpakt.

Waxen is geen feest, het doet pijn. Sommige mensen nemen een pijnstiller voor ze gaan waxen, maar persoonlijk vind ik dat onzin. Onnodig pillen slikken voor een héél klein beetje minder pijn, want pijnloos wordt het nooit. Vlak voor of tijdens de tijd van de maand kun je overigens beter niet waxen, want dat doet weer meer pijn dan dat het normaalgesproken zou doen en dat is nou ook weer niet nodig.

Je kunt je huid trouwens verdoven door er eerst een koud compress op te leggen. Zorg dat je huid droog is en wax vlak erna, want zodra de huid weer opwarmt komt het gevoel ook terug.

De wax voorbereiden

Verwarm je hars tot hij vloeibaar is. Neem een schaal met een platte bodem (metaal of aardewerk met een coating). Besprenkel de schaal met water. Giet de warme wax op de bodem van de schaal en laat even afkoelen.

diy sugaring wax

Begin dan met een metalen lepel de randen langzaam naar binnen te werken totdat de hars dusdanig is afgekoeld dat hij zich ophoopt in het midden, aan de lepel blijft plakken en koel genoeg is om vast te pakken.

diy sugaring wax

Maak je vingers vochtig (niet te nat) met koud water en begin de wax te kneden door de wax uit elkaar te trekken en dan weer op elkaar te plakken.

diy sugaring wax

 

 

 

 

Langzaam maar zeker zie je dat de kleur van de wax verandert in een prachtig goud. Zodra de kleur overal gelijkmatig is, is de wax klaar voor gebruik.

diy sugaring wax

De temperatuur in de kamer waar je waxt is belangrijk. Als het te warm is wordt de wax te zacht en als het te koud is blijft de wax hard. Het is dus een beetje oefenen met de juiste kamertemperatuur.

Het waxen

diy sugaring wax

Je hebt dus een balletje gouden hars. In tegenstelling tot warme wax breng je sugaringwax tegen de haargroeirichting in. Leg het balletje hars onderaan het gebied dat je wilt harsen.

diy sugaring wax

Druk het balletje plat met je vingers en blijf druk uitoefenen terwijl je de wax naar boven smeert. Goed aandrukken is hier heel belangrijk; de wax moet elk haartje goed ‘inpakken’. Dit gedeelte vind ik niet fijn voelen, omdat je echt trekt aan je haartjes.

diy sugaring wax

Begin met een klein gebied. Als je de wax hebt verdeeld zorg je dat je bovenaan nog een ‘lipje’ overhoudt. Laat de wax vijf seconden zitten en geef er dan een goede ruk aan met de haargroeirichting mee.

diy sugaring wax

Het kan zijn dat je meerdere keren moet trekken om alle wax te verwijderen, vooral bij grotere gebieden. Dit komt omdat de wax elastisch is. Naarmate je meer ervaring krijgt met sugaring gaat het sneller en efficiënter, maar het begin is zeer tricky.

diy sugaring wax Sorry voor de wazige foto, ik kwam er pas later achter dat hij niet scherp is genomen.

Het enorme voordeel van sugaring is dat je het balletje over en over kunt gebruiken totdat het geen haren meer waxt. Heel zuinig in gebruik dus.

Ik kan niet zeggen dat het me de eerste keer meteen gelukt is. Ik denk dat ik wel vijf keer het hele riedeltje vanaf het verwarmen van de wax heb moeten herhalen om een bruikbare hars te krijgen. Oefening baart echter kunst.

Nabehandeling

Omdat je eigenlijk alleen maar de wax nodig hebt, ben je heel snel klaar met opruimen. Overgebleven hars kun je in een plastic zakje of, beter nog, in een glazen potje bewaren in de koelkast tot de volgende keer. Warm de hars dan met je handen op tot hij zacht genoeg is om aan te kunnen brengen.

Verzorg de geharste plek goed door er een kalmerende lotion op te smeren. Ik gebruik eerst rozenwater en daarna aloe vera gel. Trek niet gelijk kleren aan over het geharste gedeelte als je de mogelijkheid hebt, laat het nog even ademen.

Ongeveer vijf dagen na het waxen kun je beginnen met scrubben. Dit vermindert de kans op ingegroeide haartjes, doordat ze niet door een laag dode huidcellen hoeven te groeien. Gebruik een milde (DIY) scrub en herhaal het scrubben eens per week tot je volgende waxbeurt.

Na je eerste waxbeurt komen de haartjes vrij snel terug (na ongeveer twee weken). Hoe vaker je waxt, hoe langer de haartjes erover doen om terug te groeien. Bij regelmatige harsen verzwak je het haarzakje en het haartje zelf, waardoor de haartjes dunner worden en minder snel terug groeien.

Wist je datjes

Wist je dat…:
  • Je bij het waxen ook dode huidcellen verwijdert? Je huid is dus extra gevoelig voor zonlicht. Mocht je na het waxen gelijk naar buiten gaan, smeer dan een zonnebrand met een hoge SPF.
  • Neushaar waxen helemaal in is? Wat belachelijk is, want de haartjes in je neus filteren veel rotzooi die je inademt, dus je neushaar verwijderen is eigenlijk een gezondheidsrisico.
  • Waxen minder pijnlijk is als een ander het doet? Het gaat dan sneller en je weet nooit precies wanneer de ander gaat trekken, dus je hebt geen minder tijd om te anticiperen op pijn.
  • Als je regelmatig waxt gedurende een lange periode sommige haartjes überhaupt niet meer teruggroeien? Na tien jaar waxen heb ik op mijn benen kale plekken waar niets meer groeit.