Dierproefvrije cosmetica
Inmiddels gebruik ik enkel dierproefvrije cosmetica, maar jarenlang heb ik me daar niet zo druk om gemaakt. Ik ga niet schijnheilig vertellen hoe ik altijd al heel bewust bezig was met duurzaam en dier- en milieuvriendelijk. Ik wist al die tijd heel goed dat mijn make-up op dieren was getest, maar besloot aan struisvogelpolitiek te doen. Jaarlijks worden 12 miljoen dieren gebruikt voor dierproeven in Europa. Dat zijn er 12 miljoen te veel (hier wat statistieken). Op een goede dag, een jaar of twee geleden, werd ik dusdanig misselijk van mijn eigen hypocrisie, dat ik er per direct mee stopte. Dat was wel even balen. Als je dierproefvrij gaat, kun je namelijk niet even een drogist of parfumerie binnen wandelen en met een zak vol prachtige producten naar buiten lopen. Je moet je verdiepen in de statements van bedrijven, het gros van je favo merken valt af en je moet op zoek naar je nieuwe favorieten. Simpeler gezegd, het kost geld en moeite, maar je kunt je huisdier weer recht in de ogen aankijken. Figuurlijk gesproken dan, veel dieren houden er niet echt van als je ze recht in de ogen aankijkt. Nu zijn er websites die al die moeite van het verdiepen in proefdiervrije merken al hebben gedaan voor je en deze bespreek ik hieronder. Maar eerst even een stukje over dierproeven in het algemeen, de wetgeving en proefdiervrije statements.
Dierproeven
Dierproeven zijn walgelijk en onnodig. Ik heb er in dit artikel voor gekozen om geen plaatjes of filmpjes te plaatsen van het gruwelijke leed dat deze onschuldige beestjes te verduren krijgen. Ik heb die plaatjes zelf te vaak gezien en raak er erg door van streek, dus ik wilde ze niet bewust gaan opzoeken. Het staat je natuurlijk vrij even te googlen op dierproeven. Sommige voorstanders van dierproeven roepen dat het de enige manier is om te testen of een product veilig is voor mensen, maar dat is klinkklare onzin. Vandaag de dag zijn er veel alternatieven voor dierproeven, zoals 3D printen van menselijk weefsel, in-vitro testen en testen op chirurgisch restmateriaal. Daarnaast zijn dierproeven vaak onbetrouwbaar. Wat niet schadelijk is voor een hond, kan wel schadelijk zijn voor een mens en andersom. Chocolade is daar een goed voorbeeld van.
De wetgeving
Ja ja, heel saai, maar toch vind ik het belangrijk om hier even bij stil te staan. Nederland verbood in 1997 het testen van cosmetica op dieren (en in 2004 ging dit verbod voor de gehele EU gelden). Het testen van ingrediënten in cosmetica was echter nog steeds verplicht. Er waren op dat moment al duizenden ingrediënten die waren getest en als veilig waren bestempeld en die dus gewoon konden worden gebruikt. Bedrijven willen echter steeds weer nieuwe producten, met nieuwe ingrediënten en daarbij behorende nieuwe statements op hun producten plaatsen. Je mag echter alleen reclame maken op basis van een bepaald statement als je het kunt onderbouwen. Dierproeven gingen dus gewoon verder. Tot de Europese Unie in 2013 daar een stokje voor stak (ondanks het gelobby van de cosmetica-industrie). Ingrediënten in cosmetica mogen ook niet meer op dieren worden getest en er geldt een handelsverbod op ingrediënten die op dieren zijn getest! De Nederlandse wetgever heeft de nieuwe Europese richtlijn inmiddels omgezet in Nederlandse wetgeving, de hoopgevende gevolgen daarvan kun je hier lezen. Hoe prachtig deze enorme stappen naar meer diervriendelijkheid ook zijn, we zijn er helaas nog lang niet. Niet alleen kunnen wetten worden omzeild, maar waar de EU tegenwoordig dierproeven verbiedt, stelt China (een enorme afzetmarkt voor cosmetica) dierproeven juist verplicht! Ja, dat lees je goed. Wil je de Chinese markt op met je product, dan ben je wettelijk verplicht om eerst honderden dieren de dood in te jagen. Dus die mascara die in Europa als dierproefvrij wordt bestempeld wordt in China alsnog getest op een konijntje of een ander dier. Met andere woorden, bedrijven die hun producten verkopen in China zijn niet dierproefvrij. En helaas zijn dat héél veel bedrijven.
Dierproefvrije statements
Meer en meer mensen kiezen voor proefdiervrij. Een logische keuze voor bedrijven zou zijn om dan maar geen dierproeven te doen. Marktwerking heet dat. Maar neen, bedrijven formuleren wazige statements over hun dierproevenbeleid om zo consumenten op het verkeerde been te zetten. Je hoeft echt niet ver te zoeken hoor, de meeste klinken ongeveer zo: We do not test our products on animals nor do we permit others to do so except where it is required by law. Wat staat hier nou precies? Nou, deze bedrijven testen liever niet op dieren, maar als het moet van de wet (in China bijvoorbeeld),‘dan moet het maar’. Er zijn trouwens ook heel veel bedrijven die überhaupt geen statement hebben over hun dierproevenbeleid. Een bedrijf dat niet op dieren test is daar trots op en zal dat altijd op haar site zetten. Dus als er geen statement is, dan moeten er al alarmbellen af gaan.
Lijsten met dierproefvrije cosmetica
De dierproefstatus van elk bedrijf nagaan is nogal een werkje en dat hoeft ook niet, want anderen hebben dat al voor je gedaan.
Naoki
Naoki.nl is een lifestyleblog over dierproefvrije en natuurlijke cosmetica, gerund door Sophie, de Nederlandse queen van proefdiervrije cosmetica. Niet alleen houdt ze een erg leuk blog bij over schuldgevoel vrije cosmetica, ze heeft ook een lijst samengesteld van in Nederland verkrijgbare merken die niet op dieren testen, nergens ter wereld. Gratis en voor niets, door iedereen te gebruiken bij het shoppen. Ze geeft aan of een bedrijf een moederbedrijf heeft die wél test op dieren en of een merk vegan is. Zeer compleet dus. Ook houdt ze een lijst bij van merken die wél op dieren testen. Deze site vertrouw ik en het is mijn go-to plek om even snel te checken of een merk wel braaf is en af en toe mag ik er zelf ook een artikeltje voor schrijven.
PETA
People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) houdt ook een uitgebreide lijst bij van merken die proefdiervrij zijn. Een voordeel is dat het niet alleen cosmetica-merken zijn, maar ook merken die producten voor het huishouden verkopen. Een nadeel van deze lijst is dat er veel producten op staan die niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Daarnaast vind ik de lijst niet volledig up-to-date waardoor ik hem niet 100% vertrouw. Ik vertrouw de lijst van PETA van bedrijven die wél testen op dieren meer. Een bedrijf zal er namelijk alles aan doen om een onterechte vermelding op die lijst ongedaan te maken.
Leaping bunny
Een leaping bunny is een certificaat dat een bedrijf krijgt als het zelf dierproefvrij is, anderen geen dierproeven laat uitvoeren, een datum kan opgeven waarop alle dierproeven zijn gestopt en dat openstaat voor een audit binnen de gehele supply chain. Dit zijn heel kort samengevat de Humane Cosmetics and the Humane Household Products Standards, opgesteld door de grote toonaangevende dierenbeschermingsorganisaties. Je moet van goeden huize komen wil je een Leaping Bunny certificaat krijgen en hier vind je alle merken die er een hebben.
Photo by Raphael Lovaski on Unsplash
Categorieën
- Dinner (2)
- Food (3)
- Miscellaneous (1)
- DIY (7)
- DIY Gezondheid (8)
- Groen doen (9)
- Health (4)
- Beauty (11)
- Ontspullen (5)
- DIY Schoonmaak (31)
- DIY Huis (2)
- DIY Balkon/tuin (1)
- DIY Cosmetica (10)
- DIY Lifestyle (22)
- DIY Beauty (56)
- Feitjes en weetjes (35)
- Essentiële oliën (10)
- Savvy minerals (1)
- DIY koken & eten (14)
- Mindshift (19)
- CMD | hart (4)
- Home business training (5)
- Podcasts (2)
- tandpasta (1)
- overig (1)
- milieu (2)
- Coronaire microvasculaire dysfunctie (4)
- Human design (6)