DIY Waxen deel III: warme wax methode

Je kent wel van die reclames waarin vrouwen hun reeds haarloze benen nog eens waxen, waarna het resultaat een nog steeds haarloos been is. Ik ben niet daar niet van onder de indruk. Waar ik van onder de indruk zou zijn is als ze een behaard mannenbeen zouden harsen met een fluweelzacht resultaat. Maar goed, ik ben dan ook niet zo thuis in marketing.

Ladies, voor dit artikel geldt een kijkwijzer: ik ga echt haar waxen. Niet schrikken dus.

Vandaag leg ik uit hoe je kunt waxen met strips met gebruik van de DIY wax en de andere benodigdheden die ik eerder deelde.

Voorbereiding

Wellicht overbodige info, maar voor de volledigheid ga ik het hier toch even vermelden: laat het haar op de plek die je wilt harsen groeien. Je haar moet tussen een 0,5 en 1 cm zijn voor het waxen. Als je het voor de eerste keer doet is het beter om de haartjes richting 1 cm te hebben. Doorgewinterde waxers komen ook weg met 0,5 cm.

Een dag voor het waxen kun je het te ontharen lichaamsdeel even scrubben om dode huidcellen te verwijderen, zodat het proces wat makkelijker verloopt en je eventuele ingegroeide haartjes aanpakt.

Waxen is geen feest, het doet pijn. Sommige mensen nemen een pijnstiller voor ze gaan waxen, maar persoonlijk vind ik dat onzin. Onnodig pillen slikken voor een héél klein beetje minder pijn, want pijnloos wordt het nooit. Vlak voor of tijdens de tijd van de maand kun je overigens beter niet waxen, want dat doet dan weer meer pijn dan dat het normaal gesproken zou doen en dat is nou ook weer niet nodig.

Je kunt je huid trouwens verdoven door er eerst een koud compress op te leggen. Wax vlak erna, want zodra de huid weer opwarmt komt het gevoel ook terug.

Zorg dat je wax verwarmd is (lees meer over au-bain-marie verwarming in mijn vorige artikel), dat je spatels en strips klaarliggen en hou je maizena of talkpoeder gereed.

Het waxen

Zorg dat de te ontharen plek droog en vetvrij is.

DIY-waxen-before

 

Breng vervolgens wat maizena of talkpoeder aan en wrijf dit in. Dit maakt echt verschil, dus sla deze stap vooral niet over.

Diy waxen maizena

Test de temperatuur van de wax. Als de wax heel waterig en vloeibaar is dan is hij te warm. Laat hem dan een minuutje of drie afkoelen. Test de temperatuur van de wax altijd even op je hand. Als hij niet makkelijk uitsmeert is hij te koud. . Pas op met te hete wax, want je kunt er (tweedegraads) brandwonden aan over houden!!!

Als de wax de juiste temperatuur heeft, dan doop je de spatel in de wax en schep je er wat uit. Wees voorzichtig, want het kan een knoeiboel worden als het je eerste keer is. Gelukkig is suikerwax makkelijk te verwijderen met een warm, vochtig doekje.

Trek je huid straks en leg de spatel op een hoek van 45 graden op je huid (je hoeft je geodriehoek er niet bij te pakken, wiskundige precisie is niet vereist). Breng een laagje wax aan met de haargroei mee. Als je de eerste keer waxt is het even oefenen met de dikte van de laag wax die je aanbrengt. Een te dikke laag kan ervoor zorgen dat je alleen een laag wax verwijdert en niet de haren. Een te dunne laag wax zorgt niet voor voldoende grip waardoor je haartjes blijven zitten of, erger nog, scheuren.  Even oefenen dus.

DIY-waxen-hars

Leg een strip katoen op de wax en zorg ervoor dat je onderaan nog een stukje strip over hebt waar geen suikerwax op zit, dat is je grip. Je hoeft niet als een gek te gaan wrijven, zoals je dat bij koude waxstrips zou doen. De suikerwax moet namelijk niet te warm worden, omdat hij dan te vloeibaar wordt. Druk de strip goed aan en wrijf er een keer of drie over om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.

DIY-waxen-strip

Trek de huid strak en pak het stukje katoen dat je onderaan hebt overgelaten stevig vast. Bereid je mentaal voor op wat komen gaat en geef er een stevige ruk aan tegen de haargroeirichting in.

DIY-waxen-grip

Je kunt een strip katoen minimaal twee keer gebruiken, dus vouw het stripje katoen niet meteen op en gebruik het nog eens.

Ga zo door totdat je het hele gebied dat je wilt waxen hebt gedaan. Wax niet twee keer op dezelfde plek, dat is wat te veel van het goede voor je huid. Overgebleven haartjes kun je verwijderen met een pincet, dat gaat vrij makkelijk en is niet zo pijnlijk omdat je huid zichzelf heeft verdoofd door het waxen. Het resultaat is een mooi glad been (nadat de roodheid is weggetrokken).

DIY-waxen-resultaat

Nazorg

Als je klaar bent met waxen verwijder je waxresten met een warme, vochtige doek. Verzorg de geharste plek goed door er een kalmerende lotion op te smeren. Ik gebruik eerst rozenwater en daarna aloe vera gel. Trek niet gelijk kleren aan over het geharste gedeelte als je de mogelijkheid hebt, laat het nog even ademen.

De gebruikte waxstrips kunnen in een emmertje met warm water worden geweekt, waarna ze in de wasmachine kunnen (gebruik geen wasverzachter!) en opnieuw gebruikt kunnen worden.

Ongeveer vijf dagen na het waxen kun je beginnen met scrubben. Dit vermindert de kans op ingegroeide haartjes, doordat ze niet door een laag dode huidcellen hoeven te groeien. Gebruik een milde (DIY) scrub en herhaal het scrubben eens per week tot je volgende waxbeurt.

Na je eerste waxbeurt komen de haartjes vrij snel terug (na ongeveer twee weken). Hoe vaker je waxt, hoe langer de haartjes erover doen om terug te groeien. Bij regelmatige harsen verzwak je het haarzakje en het haartje zelf, waardoor de haartjes dunner worden en minder snel terug groeien. Op mijn benen heb ik inmiddels  kale plekken waar haartjes überhaupt niet meer groeien, maar dat is omdat ik al tien jaar hars.

Waxen do’s and don’ts

Do’s:
  • Neem de tijd, vooral in het begin.
  • Hars kleine stukjes, vooral in het begin.
  • Als je een vriendin hebt die kan harsen, dan kun je het bij elkaar doen. Doordat je niet zo goed weet wanneer de strip eraf wordt getrokken lijkt het minder pijn te doen en gaat het daarnaast een stuk sneller.
  • Als je nog aan het oefenen bent met harsen, begin dan op gladde delen zoals je benen. Laat wenkbrauwen, bikini en oksels nog even over aan de professionals.
Don'ts:
  • Probeer niet te scheren tussen de waxbeurten door, want dan verstoor je het haargroeiproces waardoor je haren niet gelijktijdig groeien en je dus vaker moet waxen of scheren.
  • Smeer niet je hele been in met hars om er vervolgens allemaal waxstrips op te leggen. Je denkt efficiënt te zijn, maar in plaats daarvan maak je er een onoverzichtelijk, plakkerig en pijnlijk zooitje van.
  • Draag niet te strakke schurende kleding over het net geharste lichaamsdeel. Niet alleen is dat deel gevoelig, maar strakke kleding bevordert ook de ingroei van haartjes.
  • Mensen met diabetes en spataderen kunnen beter niet waxen.
  • Op plekken waar je wondjes of nieuwe littekens, acne of puistjes, moedervlekken en andere huidaandoeningen hebt is waxen het slechtste idee ooit, dus gewoon niet doen.
  • Tijdens de zwangerschap is waxen alleen een optie als je eerst met je arts hebt gesproken over je waxplannen.
Naast waxen met warme wax is er ook de sugaring methode en daar gaat het komende en laatste artikel in deze reeks over.