DIY Waxen deel I: de recepten

DIY-wax-resultaat

Een artikel over harsen in september? Beetje (te) laat, niet? Nou, eigenlijk niet. Het enorme voordeel van harsen is dat je haartjes er langer over doen om terug te groeien, maar het enorme, (vreselijk irritante) nadeel is dat die haartjes eerst minimaal een millimetertje of vijf moeten zijn voor je weer kunt waxen en aangezien we in Nederland in opperste staat van paraatheid moeten zijn gedurende de zomer voor het geval de zon zich laat zien is het verre van ideaal als je op een zonnige dag in je ‘groeiweek’ zit. Persoonlijk wax is daarom in de herfst, winter en lente, maar sla ik het over in de zomer en daarom deel ik dus nu, in september, twee recepten voor DIY wax. Ik harste mijn benen jarenlang met dure, chemische, op dieren geteste wax, tot ik een keer het recept voor DIY wax voorbij zag komen. De voordelen van DIY wax op een rijtje:

 • Spotgoedkoop;
 • Proefdiervrij;
 • Geen chemicaliën;
 • Niet verpakt in plastic en karton, dus beter voor het milieu;
 • Makkelijk te verwijderen als je knoeit (en dat gaat gebeuren, accepteer het maar alvast).

Zoals gezegd deel ik twee recepten voor suikerhars, een zonder en eentje met honing. In de volgende artikelen in deze reeks leg ik uit wat je verder nodig hebt om te waxen en hoe de wax op twee verschillende manier kan worden gebruikt. Suikerwax is uitermate geschikt voor mensen met allergieën voor een of meerdere ingrediënten in synthetische wax.

Recept 1

Benodigdheden:

 • 250 gram suiker (euroshopper is prima);
 • 50 ml citroensap;
 • 50 ml water.

De kosten voor dit potje wax zijn ongeveer € 0,40. Ik heb wax met precies deze ingrediënten (en niet meer dan dat) online voorbij zien komen voor € 12,95 voor 400 ml! Neem een klein pannetje, doe daar eerst de suiker en dan het citroensap en het water bij. Roer dit goed door en zet het dan op het kleinste pitje op middelhoog vuur.

Suikerhars waxen

Neem een houten of metalen lepel (kunststof kan smelten) en blijf er constant in roeren. Als het vocht begint te koken ontstaan er bubbels en juist dan is het zeer belangrijk om te blijven roeren.

Diy wax recept

Na een minuutje of zeven zie je dat het goedje langzaam goudkleurig begint te worden. Als het een mooie goudbruine kleur heeft neem je van het fornuis.

Diy wax resultaat

Giet het in een glazen of metalen potje en laat verder afkoelen. Et voilá, je wax is klaar. 

Recept 2

De benodigdheden:

 • 200 gram suiker;
 • 50 ml honing;
 • 25 ml citroensap.

Ik gebruik de goedkoopste honing die ik kan vinden (AH eigen merk bijvoorbeeld). Bij waxen gaat het er namelijk om dat het spul goed plakt. Deze honing zou ik dus niet eens in de buurt van mijn eten zetten, laat staan opeten, maar voor waxen is het ideaal. De kosten van suikerwax op basis van honing zijn bij dit recept ongeveer € 0,60. Het principe is hier hetzelfde als bij het eerste recept: doe de ingrediënten in een pannetje, roer goed door en zet op het laagste pit op een middelhoog vuur. Blijf constant goed roeren. Bij dit recept gaat het goedje meer schuimen en moet je dus nog alerter zijn om het niet te laten verbranden. Roeren, roeren, roeren. Na ongeveer vijf minuutjes even van het vuur halen en al roerend het schuim laten zakken om te zien welke kleur de wax heeft. Bij een goudbruine kleur kan de wax in een glazen of metalen potje om af te koelen. Ga niet met je vinger in de wax voelen naar de consistentie, want dan zit je net als yours truly te typen met een verbrande vinger. Niet fijn, maar kokosolie to the rescue! Ik gebruik liever honingwax omdat deze plakkeriger is dan gewone suikerwax. Na jaren waxen zijn mijn haartjes niet meer zo sterk en bij een wax die minder goed plakt scheuren de haartjes. In feite ben je dan op pijnlijke wijze aan het scheren.

Frequently asked questions

Het klinkt allemaal erg simpel, maar er kan hier en daar toch nog wat mis gaan en misschien lukt het niet de eerste keer. Daarom vind je hieronder een korte FAQ over het maken van suikerwax.

Ik ben al een kwartier bezig, maar mijn wax verkleurt niet?
Controleer goed of de wax daadwerkelijk niet verkleurt. Er ontstaat tijdens het koken een laagje bubbels, waardoor je niet zo goed ziet wat er daaronder zit. Lepel even wat wax omhoog om de kleur te zien. Als het nog steeds wit is, dan kun je het vuur iets hoger zetten. Blijf roeren!

Mijn wax is donkerbruin, wat doe ik verkeerd?
Het kan zijn dat je de wax te lang hebt gekookt of op een te hoog vuur hebt gezet. De wax is mislukt en kan weggegooid worden.

Mijn wax is na afkoelen keihard, wat doe ik verkeerd?
Je hebt de wax waarschijnlijk te lang gekookt of op een te hoog vuur gezet. De wax is goed als je na het afkoelen nog steeds een deuk erin kunt drukken met je vinger. Te harde wax is mislukt en kan weggegooid worden.

Mijn wax is heel licht en vloeibaar, wat doe ik verkeerd?
Je hebt de wax niet lang genoeg gekookt. Zet hem terug op het kleinste pit op middelhoog vuur en hou de kleur al roerend goed in de gaten. Als hij goudbruin is, meteen van het vuur halen.

Waarom mag je mislukte sugarwax niet in de gootsteen wegspoelen?
Tenzij je loodgieter een ontzettend aantrekkelijke man (of vrouw) is die je maar al te graag over de vloer wilt hebben, is het niet verstandig een mislukte sugarwax in de gootsteen weg te spoelen. Een sugarwax wordt hard als hij afkoelt en kan dus voor verstopping zorgen (hier spreekt een ervaringsdeskundige). Met héél véél warm water krijg je het weg, maar wees verstandig, laat het een beetje afkoelen, giet het in een leeg conservenblikje of iets dergelijks en doe het dan in de prullenbak. Hetzelfde geldt voor het pannetje waarin je het maakt: niet afspoelen met koud water.

Wat doe ik met de overgebleven wax?
In een glazen of metalen potje bewaren tot de volgende keer.

Ik heb geen citroensap. Kun je het ook zonder maken? J
a. Het zuur in het citroensap werkt als een bacteriedodend middel. Geen citroenen? Dan heb je vast wel (appelcider)azijn in huis. Werkt ook prima. In deel II ga ik in op de andere spulletjes die je nodig hebt voor DIY waxing.