Vijf simpele manieren om lief te zijn voor het milieu

5 manieren featured photo

Als je nou écht écht écht lief wilt zijn voor het milieu, dan ga je in een tentje wonen in het bos, verbouw je je eten zelf zonder te verspillen, vergeet je wat make-up is, ga je altijd met de fiets en pleeg je sociale zelfmoord door afscheid te nemen van alle elektronica. Word je hier niet zo enthousiast van? Nee, ik ook niet. Gelukkig kun je ook lief zijn voor het milieu zonder in te leveren op het gebied van comfort. Hieronder deel ik vijf makkelijke manieren om wat meer rekening te houden met het milieu.

Wattenschijfjes

Elke vrouw heeft er een: een prullenbakje op de badkamer voornamelijk gevuld met wattenschijfjes vol zwarte vegen en hier en daar een verdwaald wattenstaafje. Kan ook niet anders, want de meuk die je ’s ochtends op je gezicht smeert om er presentabel uit te zien moet er ’s avonds ook weer af. Tel even mee. Als je gewoon wat mascara, misschien een eyelinertje of wat oogschaduw gebruikt heb je minimaal twee wattenschijfjes nodig om het te verwijderen. Vervolgens nog eentje om de rest van je gezicht te ontdoen van make-up. Na het reinigen van het gezicht nog even een wattenschijfje met wat toner over het gezicht. Dus als je alleen ’s avonds wattenschijfjes gebruikt, dan zijn het er grofweg vier stuks per dag en 1.460 wattenschijfjes per jaar. Voor de kosten hoef je het niet te laten, want ze kosten je misschien een tientje per jaar. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek wonen er grofweg 8.5 miljoen vrouwen in Nederland. Laten we zeggen dat de helft daarvan gemiddeld vier wattenstaafjes per dag gebruikt (de een gebruikt er geen, de ander gebruikt er tien). Dat zijn ruim zes miljard wattenschijfjes per jaar die we alleen in al in Nederland verbruiken (dit zijn dus geen officiële cijfers, dit is alleen mijn schatting). Die wattenschijfjes worden niet gerecycled, het is restafval. En zelfs voordat ze in je badkamer belanden zijn ze al schadelijk voor je milieu, want voor het maken van katoen worden veel agressieve bestrijdings-en bleekmiddelen gebruikt. Wat is dan een alternatief? Persoonlijk gebruik ik microvezeldoekjes. De mijne kocht ik bij de action, drie stuks voor € 1,50. Ik heb er twaalf en eens in de week gaan ze samen met de handdoeken in de was.

Als je microvezeldoekjes te groot vindt, dan kun je ze ook in vieren knippen en dan heb je vierkante herbruikbare wattenschijfjes. Vind je dat te veel gedoe, dan kun je ook wasbare wattenschijfjes kopen. Je kunt ook zelf wattenschijfjes maken van badstof, daar heb ik een artikel over geschreven.

Plastic tasjes

De EU heeft al een initiatief liggen om het aantal plastic tasjes in vijf jaar tijd met 80% terug te dringen. Gemiddeld genomen gebruikt elke burger binnen de EU namelijk 198 plastic tassen per jaar!! We gebruiken onze plastic tasjes vaak maar één keer (vooral die flinterdunne) waarna ze helaas vaak in de natuur of in de oceanen verdwijnen. En het resultaat is dit:

 

En dit:

 

Een alternatief, logisch ook, is om gewoon een tas van thuis mee te nemen. Ik heb altijd van die stevige boodschappentassen mee. Je doet er heel lang mee, waardoor ze op de lange termijn goedkoper zijn en uiteraard beter voor het milieu. Maar soms ga ik na het werk nog even snel langs de supermarkt om iets te halen en dan heb ik natuurlijk niet die grote tassen bij me. In dat geval heb ik mijn handtas een klein stoffen tasje zitten waar verrassend veel in past. Zulke tasjes zijn onder andere bij de Bol.com in leuke kleurtjes te koop. Na gebruik kunnen ze weer terug worden opgevouwen in het handige etuitje. Scheelt al een boel tasjes, niet?

Plastic of papieren bekertjes

Vrijwel iedereen heeft op het werk te maken met plastic of papieren bekertjes. Mijn vorige werkgever werkte met die flinterdunne plastic bekertjes waar je je handen aan verbrandt als er iets heets in zit. Na gebruik gingen die bekertjes in de afvalemmer, ze werden niet gedurende de dag opnieuw gebruikt, laat staan gerecycled. Mijn huidige werkgever pakt het al iets slimmer aan, namelijk met bekertjes, gemaakt van gerecycled papier, waar je je naam op kunt schrijven en je drink of choice kunt aanvinken. Als iemand koffie gaat halen, dan gaan al die bekertjes mee om hergebruikt te worden. Mooi allemaal, maar aan het einde van de dag verdwijnen die bekertjes toch weer in de papierbak. Ik gebruik daarom gewoon een ouderwetse mok die ik steeds even afspoel. In mijn geval scheelt dat ongeveer 200 papieren bekertjes per jaar. Als je veel onderweg bent, dan is een to go beker een goed alternatief. De dames en heren op het tankstation maakt het namelijk totaal niet uit of ze een papieren bekertje of jouw herbruikbare to go beker moeten vullen met het slootwater dat voor koffie moet doorgaan.

herbruikbare to go beker

Bammetjes

Nu we het toch over naar kantoor gaan hebben, als je boterhammen meeneemt, doe ze dan eens in een broodtrommel in plaats van plastic zakjes. Een plastic tas van de supermarkt zou je misschien nog wel één of twee keer kunnen hergebruiken, ik heb echter nog nooit gezien dat iemand zijn boterham uit zijn of haar boterhamzakje nam, vervolgens het zakje netjes opvouwde en terug in zijn of haar tas stopte. En al die kleine zakjes dragen ook bij aan milieuvervuiling. Nu hoef je niet met een lunchtrommel van Mega Mindy of Frozen naar kantoor, want er worden ook mooie ‘volwassen’ trommels gemaakt. Bij Puur Mieke kun je bijvoorbeeld een hele mooie scoren voor € 17,50.

Water in flesjes

Dat je frisdrank in een supermarkt koopt is…ongezond, maar begrijpelijk, je kunt het immers niet thuis maken. Dat je plat water in een supermarkt koopt terwijl er prima water uit je kraan komt is een heel ander verhaal. Geloof je me niet? Bekijk The Story of Bottled Water eens. Daarin wordt uitgelegd hoe het komt dat er water in flesjes wordt verkocht en wat het allemaal doet met het milieu. Milieu? Die flesjes worden toch gerecycled? Niet altijd en als ze al worden hergebruikt, dan gebeurt dat meestal door downcycling. Downcycling houdt in dat het plastic wordt hergebruikt in minder waardevolle producten die uiteindelijk toch op een stortplaats belanden in plaats van keer op keer hergebruikt te worden. Van een plastic flesje wordt dus meestal geen nieuw plastic flesje gemaakt, waardoor er meer plastic nodig is om nieuwe plastic flesjes te maken. Ja maar, water in een flesje komt uit een bron en is dus gezonder, toch? Nee, niet alleen moet drinkwater in Nederland voldoen aan dezelfde eisen als bronwater, maar er zijn bedrijven die jarenlang bronwater verkochten die uit dezelfde pompinstallatie kwam als het kraanwater. En mineraalwater dan? Die hoeft maar te voldoen aan de minimale en/of maximale hoeveelheden van 15 stoffen, bij kraanwater zijn dat er 65. De kosten van kraanwater hangen af van waar je woont. Gemiddeld kost een kubieke meter water (1.000 liter) € 1,50, maar laten we een wat duurder uitgangspunt nemen: € 2. Een halve liter plat water kost in de supermarkt € 0,68 en elders vaak tussen de € 1,50 en € 2,00. Een halve liter kraanwater kost omgerekend € 0,001. Water uit een flesje is dus tussen de 680 en 2.000 keer duurder dan water uit de kraan. Doe jezelf dus een plezier en drink gewoon kraanwater, want the joke is on you. Voor onderweg zijn er mooie, herbruikbare waterflessen verkrijgbaar, met een ingebouwde koolstoffilter. En voor etentjes thuis zet je gewoon een mooie karaf gevuld met kraanwater op tafel. Ja, een karaf kost wat, maar ja, je schaft je water dan ook met 99,9995% korting aan.

Bron featured foto: henrikj via photopin cc

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter