4 toepassingen van appelciderazijn

Appelcider azijn

‘Heb je een salade in je haar gesmeerd?’, vroeg mijn vriend toen ik een keer na het douchen naast hem in bed ging liggen. Het zou hem niet eens hebben verbaasd als ik ‘ja’ had geantwoord, want de week daarvoor liep ik nog rond met ei en avocado in mijn haar (in het kader van een haarmaskertje). Ik had geen salade in mijn haar gesmeerd, maar ik had mijn conditioner vervangen door appelciderazijn. De superfood voor beauty.

Vandaag lees je alles over de toepassingen van appelciderazijn (let op vervang het niet voor appelcider!). Appelciderazijn wordt gemaakt door appels uit te persen. Vervolgens worden er goede bacteriën en gist aan toegevoegd om het fermentatieproces te starten, waardoor er alcohol ontstaat. De alcohol wordt hierna nog eens gefermenteerd door middel van zuurvormende bacteriën en zo ontstaat appel cider azijn. De beste appelciderazijn bevat de ‘azijnmoeder’, een gelei-achtige, slierterige substantie bestaande uit azijnzuurbacteriën. Echt smakelijk ziet het er niet uit, maar juist die bacteriën maken appelciderazijn zo gezond. Transparante appelciderazijn is vaak gepasteuriseerd en gefilterd, waardoor het veel van zijn goede eigenschappen heeft verloren. Het gebruik van appelciderazijn is niks nieuws. Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, zou het 400 v.Chr. al hebben gebruikt om ziektes te voorkomen. Hoewel de moderne wetenschap nog niet onomstotelijk heeft bewezen dat appelciderazijn zo krachtig is als wordt beweerd, kan het geen kwaad om te proberen. Appelciderazijn bevat onder andere kalium, calcium, magnesium, fosfor, vitamine C, E, A, B1, B2, B6 en betacaroteen. Waar dat allemaal goed voor is lees je hieronder.

Conditioner

Zoals gezegd heb ik mijn conditioner dus vervangen door appelciderazijn. Het zuur in appelciderazijn verwijdert alle producten, inclusief resten shampoo, die je in je haar hebt gesmeerd. Het resultaat is heel schoon, glanzend haar. Doordat appelciderazijn de pH-waarde van je hoofdhuid in balans brengt kan het ook prima helpen tegen roos. Het gebruik is heel simpel. Vul een bekertje (of een plantenspuit) met 1 deel water en 1 deel appelciderazijn (ongeveer 150 milliliter in totaal bij lang haar). Na het wassen met shampoo verdeel je het mengsel over je haar, laat een paar minuutjes intrekken en spoel het dan goed uit. Als ervaringsdeskundige op dit gebied raad ik het ten zeerste af om het in je ogen te krijgen. Echt, ten zeerste. Het haar voelt na het spoelen met appelciderazijn anders aan dan met een conditioner. Het lijkt ruwer, maar dat is het niet. Je haar ruikt na het wassen inderdaad nog eventjes naar een saladedressing, maar zodra het droog is trekt de geur weg. Een bijkomend voordeel is dat je haar minder snel vet wordt en dus minder vaak gewassen hoeft te worden. Jij blij, je portemonnee blij en het milieu blij.

(Anti-acne) toner

Appelciderazijn is een uitstekend ingrediënt voor DIY toner. Door zijn antibacteriële werking en neutrale pH-waarde reinigt hij de huid zonder uit te drogen. Gebruik echter nooit (nooit, nooit, nooit, nóóit) pure appelciderazijn op je gezicht, dat is veel te heftig voor je huid. Het kan je een dramatische chemical peel geven. Ook niet uitproberen omdat je huid ‘normaal gesproken zoveel kan hebben’, gewoon niet doen. Appelciderazijn dien je eerst te verdunnen. Begin met 1/3 appelciderazijn en 2/3 gedestilleerd water. Als dat niet genoeg is, kun je ½ appelciderazijn en ½ gedestilleerd water gebruiken, maar wees voorzichtig. Om het nog verzorgender te maken kun je er een theelepel rauwe honing bij doen. Gebruik het mengsel vervolgens zoals je een normale toner zou gebruiken, dus giet wat op een (herbruikbaar) wattenschijfje en reinig je gezicht ermee. Als je niet je hele gezicht ermee wilt reinigen, kun je ook wat azijn op een wattenstaafje doen en daarmee puistjes aanstippen. Je gezicht ruikt nog even friszuur, maar dat trekt heel snel weg.

Afvallen

Eén van de toepassingen van appelciderazijn is dat het helpt bij het afvallen. Bij een dubbelblind Japans onderzoek is gebleken dat degenen die dagelijks appelciderazijn dronken sneller afvielen dan mensen die dat niet deden. Appelciderazijn verlaagt de bloedsuiker en insulinelevels in je bloed en geeft je sneller een vol gevoel, waardoor je minder eet. Bijkomend voordeel van het drinken van appelciderazijn is dat het bijdraagt aan het verminderen van maagzuur (doordat het zuur de maagzuur als het ware ‘helpt’ eten af te breken). Voor een maaltijd meng je een eetlepel appelciderazijn met lauw water en dan ad fundum (ofwel in één keer achterover slaan), want echt lekker is het niet. Toegegeven, er zijn smerigere dingen (zoals levertraan), maar azijn drinken is ook geen feest. Als je het écht vies vindt, bestaat er ook appelciderazijn in capsules. Mocht je hiermee beginnen, doe dat dan op een vrijdag en tijdens een weekend waarin je niet vaak de deur uit hoeft. Koop ook een goed tijdschrift, want het kan zijn dat je wat tijd gaat doorbrengen op ´het kantoortje´. Dat trekt snel weg, maar wees gewaarschuwd. Diabetici moeten overigens eerst even contact opnemen met de huisarts alvorens appelciderazijn te gebruiken. Let wel, appelciderazijn draagt bij aan afvallen, het is dus geen wondermiddel waardoor je alles kan eten waar je zin in hebt.

Schimmelinfecties

Nooit leuk, een schimmelinfectie of teen schimmel en al helemaal lastig om vanaf te komen. Appelciderazijn kan door zijn antiseptische werking een nuttige bijdrage leveren aan het verminderen of zelfs genezen van een schimmelinfectie. Je past het eigenlijk op precies dezelfde manier toe als bij een toner. Je verdunt de appelciderazijn met gedestilleerd water ( 1/3 appelciderazijn en 2/3 water om mee te beginnen en kan worden opgebouwd tot de helft appelciderazijn en de helft water). Met een watje dep je het vervolgens op een schimmelinfectie. Bij een voetschimmel kun je ook een appelciderazijn badje nemen. Houd een ratio van ¼ appelciderazijn en ¾ warm water aan en week je voeten erin. Doe dit een aantal keren per week tot de schimmel sterk verminderd of verdwenen is. Omdat appelciderazijn sowieso goed is voor de huid kun je het ook een scheutje in je badwater doen voor een verzorgende, kalmerende werking op de huid. Weet je nog andere toepassingen van appelciderazijn? Deel ze dan in de comments!