Milieuvriendelijke ijsblokjes

Dit artikel heb ik al een hele tijd geleden geschreven, maar de afgelopen weken kwam het met bakken uit de lucht en leek een stamppotrecept gepaster. Gelukkig heeft moeder natuur over haar hart gestreken en krijgen we nog wat zon. Jeuj!

Bij lekker weer hoort een heerlijk, koel drankje mét ijsblokjes . Niets is makkelijker om te maken: giet wat water in een plastic bakje of zakje of gebruik van die plastic ijsblokjes, gooi in de diepvries en wacht rustig af. Echter, vooral die zakjes en plastic ijsblokjes zijn niet bepaald milieuvriendelijk. Echt gezond zijn ze ook niet, want bepaalde soorten plastic staan erom bekend te ‘lekken’ en op die manier dus in ons voedsel terecht te komen. Wetenschappers vermoeden dat stoffen in lekkend plastic schadelijk zijn voor de voortplantingsorganen en de hormoonlevels in ons lichaam. Zo heeft ongeveer 90% van de mensen een te hoge dosis ftalaten (een soort weekmakers) in het lichaam. Aanraking met ftalaten kan, vooral bij jongens, leiden tot genitale problemen. Met andere woorden, ftalaten zijn niet goed voor je.

Toen ik dus vroeg aan mijn beste vriendinnetje wat ze graag voor haar verjaardag wilde en zij antwoordde ‘van die hergebruikbare ijsblokjes’, ging ik op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief en kwam ik uit bij whiskey rocks.

Sparq whiskey rocks doosje

Dit zijn ijsblokjes gemaakt van zeepsteen en, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, ze zijn ook geschikt voor andere drankjes dan whiskey.

Sparq whiskey rocks

Whiskey rocks zijn dus stenen blokjes van ongeveer twee bij twee centimeter. Bij het eerste gebruik moeten ze goed afgespoeld worden met water, om eventueel stof te verwijderen. Vervolgens gaan ze net als gewone ijsblokjes in spé de diepvries in om door en door koud te worden, waarna ze op de gewoonlijke wijze gebruikt kunnen worden. Keer op keer op keer, tot in het einde der dagen. Geen schadelijk plastic meer, geen met water verdunde drankjes meer, geen gepriegel meer met het eruit wippen van ijsblokjes en altijd bijzonder.

Whiskey rocks wijnglas

Met het risico te klinken als een Tell Sell reclame ga ik nog even verder, want whiskey rocks kunnen nog meer! Ze kunnen je drankje namelijk ook warm houden. De steentjes moeten dan in een mok gedurende 1 minuut in de magnetron worden verwarmd, waarna ze in je thee, koffie, chocomel of wat het ook is dat je graag warm drinkt kunnen.

Of je ze nou koud of warm gebruikt, ze houden hun temperatuur gemiddeld ongeveer één uur vast, waarna ze weer in de diepvries of magnetron moeten. Dat is langer dan een gewoon ijsblokje.

Een klein nadeel aan whiskey rocks is dat ze redelijk zwaar zijn en dat je ze daardoor heel voorzichtig in een glas moet leggen om te voorkomen dat je glas breekt.

Ik kocht de whiskey rocks bij voor-thuis.nl voor € 16,95. Ze zijn dus redelijk prijzig in de aanschaf, maar alles is relatief, want deze stenen gaan eeuwig mee.

DIY whiskey rocks

Heb je het er niet voor over, dan kun je whiskey rocks heel makkelijk zelf ‘maken’. Zoek een paar mooie, gladde kiezels, spoel ze goed af met water, ontsmet ze vervolgens met alcohol en leg ze eventueel nog eens in kokend water, om er zeker van te zijn dat er geen viezigheid op zit. Het principe is hetzelfde, je legt ze in de diepvries en een paar uur later heb je ijsblokjes in een rustieke look, met de vriendelijke groetjes van moeder natuur. Komen al die kiezels die je kiddos verzamelen op het strand nog eens van pas.

Whiskey rocks DIY

Cheers!