Productvergelijking: natuurlijke tandpasta's van De Tuinen

Loop een drogist binnen en er staat een heel rek vol tandpasta’s met slogans als MaxWhite en 3D White (tweedimensionaal wit is zooo 2007). Keuze genoeg, maar wat vrijwel al deze tandpasta’s met elkaar gemeen hebben is dat ze ingrediënten bevatten die, zoals ik al eerder schreef, om te janken zijn. Een alternatief is het zelf maken van tandpasta, maar als je daar geen zin in hebt zijn er gelukkig kant en klare natuurlijke opties. Ik testte drie natuurlijke tandpasta’s die verkrijgbaar zijn bij De Tuinen. Hieronder de resultaten en mijn ervaringen.

Tabel natuurlijke tandpasta's van de tuinen

Himalaya Neem & Pomegranate Toothpaste Eco

Als eerste testte ik Himalaya Neem & Pomegranate Toothpaste Eco, verkrijgbaar bij De Tuinen voor € 7,99. Deze grote tube bevat 150 gram tandpasta gemaakt van onder andere granaatappel en neem.

Neem & Pomegranate Toothpaste

 

De tandpasta heeft een Ecocert certificaat , bevat geen parabenen, SLS, SLES en sacharine en is biologisch en proefdiervrij.

DSCN0235

Dat klinkt allemaal goed. Wat ik dan weer jammer vind is dat al deze statements op de kartonnen verpakking van de tube staan. Die kartonnen verpakking gooi je bij thuiskomst meteen weg, je gaat je tube tandpasta immers niet tweemaal daags uit een kartonnen doosje halen (ain’t nobody got time for that). Zonde van het karton dus, zelfs al is het gerecycled, vrij van chloor en beschreven met inkt op basis van soja.

De tandpasta heeft een gebroken witte kleur, een gelachtige structuur en ruikt lichtjes naar menthol.

Himalaya tandpasta

Tanden poetsen gaat hiermee prima, hoewel de tandpasta niet schuimt (door gebrek aan chemische ingrediënten). Het is even wennen na jaren met de standaard tandpasta te hebben gepoetst, want de Himalaya tandpasta heeft niet die chemische zoete mentholsmaak die ik associeerde met schone tanden. M

ijn tanden voelen na gebruik toch lekker schoon en glad gedurende de hele dag. Ik had na een week zelfs het idee dat mijn tanden witter waren geworden. Hij is wat prijzig in de aanschaf, maar omdat er 150 gram in de tube zit (het dubbele van een standaard tandpasta dus), betaal je eigenlijk even veel als voor een bekend merk. Om al deze redenen krijgt deze tandpasta een 9.

Weleda Planten Tandpasta

Na mijn zeer positieve ervaring met de Himalaya tandpasta testte ik de Weleda Planten Tandpasta. Wederom aangeschaft bij De Tuinen en wel voor € 5,09 voor een tube van 75 gram.

Weleda tandpasta

Ook deze tandpasta zit in een kartonnen verpakking, maar die is niet van gerecycled materiaal, helaas. Weleda maakt ook geneesmiddelen en is daardoor soms wettelijk verplicht om op dieren te testen, maar deze tandpasta is niet op dieren getest.

DSCN0265

Deze tandpasta zou goed werken bij gevoelige tanden door het kamille extract en de toegevoegde mirre en krameria (rathania). De tandpasta heeft een rood-oranje-achtige kleur en een gelachtige structuur. De structuur ontstaat door het gebruik van kiezelzuur, dat op een milde wijze reinigt.

Weleda tandpasta

Ik gebruikte deze tandpasta samen met mijn vriend gedurende een week en wij zijn geen fan. De tandpasta heeft meer de frisse mentholsmaak dan de Himalaya tandpasta, waardoor je sneller het gevoel hebt dat je mond echt is gereinigd, ook omdat de tandpasta lichtjes schuimt. Echter, een aantal keren voelden mijn tanden na gebruik binnen een paar uur ruw aan, alsof ik ze al dagen niet had gepoetst. Ook mijn vriend was er niet kapot van.

Gezien de prijs, de kwaliteit, de inhoud en de verpakking krijgt deze tandpasta van mij een 5,5. Op naar de volgende dus.

Dr. Organic Tea Tree Tandpasta

Als laatste testte ik de Dr. Organic Tea Tree Tandpasta, welke ik voor €6,69 (100ml) aanschafte. Deze tandpasta zit ook in een kartonnen doos, bedrukt met felle kleuren, dus ik vermoed dat hij niet van gerecycled materiaal is gemaakt of bedrukt is met biologisch afbreekbare inkt.

DSCN0391

Maar goed, don’t judge a book by its cover. De ingrediënten in deze tandpasta ogen wat chemischer, maar toch heb ik het geprobeerd, want de tandpasta is vrij van parabenen, is niet getest op dieren en als werkende ingrediënten bevat hij aloë vera, tea tree en IJslands mos.

DSCN0396

De pasta heeft een semitransparante, gelachtige structuur.

Dr Organic tandpasta

Eerlijk is eerlijk, deze tandpasta komt qua smaak het dichtste in de buurt van de ‘normale’ tandpasta die je overal kan kopen. Echt die typische zoete mentholsmaak en goed schuim. Maar dat was het dan ook. Uiteindelijk heb ik maar een halve tube gebruikt, want ik vond hem echt niet fijn. Ik kreeg er geen schoon gevoel van in mijn mond, al na een half uur had ik weer een vieze smaak in mijn mond. Mijn tanden bleven niet glad. Nee, dit was het hem niet voor me en daarom geef ik hem een 3. Jammer.

Hebben jullie ervaringen met deze tandpasta’s? Deel ze dan in de comments!