Vind je zilver schoonmaken een rotklusje? Met dit makkelijke recept van ingrediënten die iedereen in huis heeft blinken je sieraden binnen no time weer!

Zo laat je je zilveren sieraden weer blinken

Ik krijg wel eens complimenten over mijn foto’s hier op de site en daar word ik altijd zó happy van, omdat ik er veel tijd in steek en dan is erkenning natuurlijk altijd fijn. Dus dank jullie wel (jullie weten wie jullie zijn). Vroeger kreeg ik, geheel terecht, geen feedback daarover, want de foto’s waren om te janken. Toen ik mijn blog begon snapte ik het zeg maar totaal niet wat fotografie betreft. Als je wilt lachen kun je eens in het archief neuzen, daar kun je echt draken van foto’s tegenkomen.

Zo ook bijvoorbeeld mijn artikel over zilveren sieraden schoonmaken. Als ik het zie, dan sla ik gelijk een hand voor mijn ogen en zucht diep. Een beetje zoals wanneer je je outfits en make-up ziet uit je puberteit. Ik waan me nog steeds geen Annie Leibowitz, maar ik wil een aantal oude artikelen met crappy foto’s toch even afstoffen, verbeteren en nieuwe kiekjes erbij zetten. Daar begin ik vandaag dus mee met mijn zilverpoets artikel.

Zilver schoonmaken is echt een pain in the a**. Als je veel sieraden hebt en je moet ze met zilverpoets stuk voor stuk schoon gaan maken, ben je wel even verder. Met deze methode kun je al je bling in één keer makkelijk schoonmaken. De ingrediënten hebben de meeste mensen wel in huis en anders biedt de webshop uitkomst.

Too long, didn’t read

Geen zin om te lezen? Dit filmpje duurt 1 minuut en laat je zien hoe je te werk gaat.

Benodigdheden

 • een stukje aluminiumfolie;
 • 1 eetlepel zout;
 • 1 eetlepel baking soda;
 • 100 ml azijn;
 • 200 ml heet water.

Klik op de linkjes voor de producten in de webshop.

Er valt te discussiëren over de vraag of aluminiumfolie milieuvriendelijk is. Tegenover het alternatief, plastic folie, is het dat zeker. Aluminiumfolie kan bovendien worden gerecycled. Echter, het maken van aluminiumfolie kost veel energie en water. Datzelfde geldt overigens voor een zilverpoets uit de winkel, die moet worden gemaakt, verpakt (in plastic) en vervoerd. Aan jou dus om de afweging te maken.

Let op! Soms is je zilver op een bepaalde manier bewerkt, zodat sommige gedeelten zwart zijn. Als dit zo hoort, kun je deze methode beter niet gebruiken, omdat je het risico loopt dat de zwarte gedeelten verdwijnen.

Werkwijze

Neem een (glazen) schaal en leg daar een stukje aluminiumfolie in, met de glanzende zijde naar boven. Zorg dat de folie in ieder geval de bodem bedekt.

Strooi er nu een eetlepel baking soda en een eetlepel zout overheen.

Overgiet het geheel met heet water en voeg daarna de azijn toe. De azijn gaat even druk borrelen.

Zodra het borrelen is gestopt leg je je zilveren sieraden in de schaal. Zorg dat ze de aluminiumfolie aanraken, want daardoor ontstaat een reactie waardoor de ingrediënten je zilver schoonmaken.

Laat dit nu een kwartier staan en draai tussendoor (met bijvoorbeeld een vork) de sieraden desgewenst om. Zet de kom eventueel ergens in een andere ruimte of buiten, want het kan zijn dat er door de reactie tussen de ingrediënten een lichte geur vanaf komt.

Na een kwartier haal je de sieraden eruit. Sommige hoef je alleen nog maar even af te drogen met een doekje, andere moet je nog even met een zachte tandenborstel die je in het mengsel hebt gedoopt napoetsen.

Tadaaaaa, je bling is weer klaar om te shinen!

Voor en na

Voor en na foto’s geven altijd zo een voldoening of iets dergelijks. Kan mijn vinger er niet op leggen wat het is. Hoe dan ook, hieronder wat voor en na plaatjes.

De donkere plek die je op de rechterfoto in de linker oorbel (volg je het nog?) ziet ben ik met mijn camera.  Niet zo handig, maar kreeg ze er anders niet goed op.

Pin voor later

 

Voorkomen is beter dan genezen. Test het middel altijd op een onzichtbaar plekje gedurende 24 uur. Controleer bovendien altijd of je allergisch bent voor (één van) de ingrediënten.

Populaire producten

Aanbieding!

Etherische Olie

Etherische olie Lavendel

 8,75  6,75
Aanbieding!

Oliën

Neemolie

Vanaf:  5,95 Vanaf:  4,75
Aanbieding!

Zouten en zuren

Citroenzuur (ahydraat)

Vanaf:  4,95 Vanaf:  3,95
Uitverkocht
Vanaf:  5,95
Vanaf:  2,95
Aanbieding!

Etherische Olie

Etherische olie Pepermunt

 8,20  6,95
Aanbieding!

12 thoughts on “Zo laat je je zilveren sieraden weer blinken

 1. Sofie zegt:

  Ziet er handig uit. Ik vind het trouwens juist leuk dat je de artikels ook nog uittypt en niet alleen een filmpje plaatst, want ik ben iemand die liever tekst leest dan filmpjes kijkt 🙂

 2. geertruurzaam zegt:

  Ik heb ooit geprobeerd om onze gouden trouwringen te fotograferen… ik geloof ik dat ik er meer dan 100 heb moeten maken voor er één goede tussen zat. Dus sieraden fotograferen is helemaal een crime, en terechte complimenten aan jou!

 3. Hailey zegt:

  Wat een handige tip is dit! Dit kende ik nog niet! Ik maak mijn zilveren sieraden altijd schoon met tandpasta, maar deze methode zal ik binnenkort ook eens uitproberen! Waar ik nog even benieuwd naar ben, wat heb jij gedaan om je fotografie te verbeteren? Heb je cursussen gevolgd of juist iets anders? Ik ben benieuwd, want bij mij is er ook nog wel ruimte voor verbetering!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *