zelf wasmiddel maken

Zelf wasmiddel maken: wassen zonder chemicaliën

Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in je wasmasjien zelf wasmiddel maken
Laat maar lekker draaien, steeds meer in de wasmasjien
Zoals je weet heb ik geen tijd en zocht ik iets puur natuur
Om de was mee te doen, het liefst niet al te duur

Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in je wasmasjien
Laat maar lekker draaien, steeds meer in de wasmasjien
Ik maakte mijn eigen wasmiddel, poeder en vloeibaar
Vandaag vertel ik jullie erover, want welke is nou betrouwbaar

Wat denken jullie, zal ik mijn baan maar opzeggen en aan de slag gaan als songwriter? Nee, dat dacht ik ook al, maar dit bleef maar in mijn hoofd spoken toen ik nadacht over een intro voor mijn artikel over mijn zelfgemaakt wasmiddel. Natuurlijk wasmiddel wel te verstaan. Ik maak het al een tijdje zelf en ben er erg tevreden over, dus ik wilde jullie deze informatie natuurlijk niet onthouden.

zelf wasmiddel maken

Waarom natuurlijk wasmiddel?

Gezond leven betekent voor de meeste mensen gezond eten en voldoende bewegen, maar waarom zou je daar stoppen? Als je net als ik je voornamelijk laat leiden door wat er in de uitverkoop is bij de supermarkt als het aankomt op wasmiddel, heb je vast wel eens behoorlijk chemische troep in huis gehaald en dat kan onder andere de volgende ingrediënten bevatten.

Oppervlakte-actieve stoffen

Deze stoffen zorgen ervoor dat water makkelijker in textiel kan doordringen, door bijvoorbeeld schuim te creëren. De meest bekende oppervlakte-actieve stof is zeep en die kan zowel van natuurlijke olie als van aardolie gemaakt zijn. Andere oppervlakte-actieve stoffen zijn vaak net zo chemisch als hun lange, onuitspreekbare namen doen vermoeden. Niet alleen blijven resten van deze stoffen in kleding zitten en komen daarmee in direct contact met je lichaam, maar ze blijven ook achter in het water waar ze schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Bleekmiddel

Hier hoef ik weinig toelichting op te geven, wie ooit wel eens zijn toilet schoon heeft gemaakt met bleek weet dat als je het te lang inademt je longen geïrriteerd raken.

Optische witmakers

Van Dale vertaalt ‘optisch’ als ‘betrekking hebbend op het zien’. Dit is dus een ingrediënt dat is gemaakt om op en in je kleding te blijven zitten, zodat je kleding witter lijkt. Het kan allergische reacties veroorzaken bij mensen en richt in de natuur mogelijk veel schade aan omdat het niet biologisch afbreekbaar is en zich kan ophopen in onze wateren, waar het algen en vissen kunnen vergiftigt.

Parfum

De naam ‘parfum’ zegt eigenlijk alleen dat er een geur is toegevoegd aan het product, zodat je was lekker gaat ruiken, maar het zegt helemaal niets over de ingrediënten waar het uit kan bestaan. Dat komt omdat parfum een beschermd ingrediënt is, waardoor fabrikanten die informatie niet hoeven prijs te geven. Het kan bestaan uit 1 ingrediënt, maar ook uit tientallen of honderden waar jij helemaal niet van op de hoogte bent en die stuk voor stuk potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor bijvoorbeeld je hormoonhuishouding of de natuur.

Conserveermiddelen en kleurstoffen

Vooral vloeibaar wasmiddel heeft vaak een aantrekkelijk kleurtje bestaande uit mogelijk schadelijk ingrediënten en omdat het niet mag schimmelen worden er conserveermiddelen aan toegevoegd die niet perse goed zijn om in de buurt van je blote huid te hebben.

Dus waarom natuurlijk wasmiddel? Nou, vanwege alle hier genoemde ingrediënten.

Ingrediënten in natuurlijk wasmiddel

zelf wasmiddel maken

Leuk, dat natuurlijke wasmiddel, maar het moet wel zijn werk doen natuurlijk. Daarvoor heb je, net als bij ‘gewone’ wasmiddelen, een oppervlakte-actieve stof nodig. Ik gebruik Dr. Bronner’s zeep, want, zoals ik al eerder schreef, het is een geweldige, veelzijdige, natuurlijke en vegan zeep. De reinigende kracht van de zeep kun je goed versterken met kristalsoda. Om de witte was wit te houden en tegelijkertijd de kleur in gekleurde was te beschermen gebruik je baking soda en omdat wij hier in Nederland nou eenmaal hard water hebben, kun je het beste nog wat epsomzout toevoegen. Zeep kan namelijk beter zijn werk doen in zachter water. Dit zijn stuk voor stuk natuurlijke ingrediënten, die niet schadelijk zijn voor jou en je gezin, maar ook de natuur sparen.

Met deze ingrediënten kun je twee soorten wasmiddel maken: vloeibaar of poeder. Omdat ik zo een overijverig persoon ben heb ik ze allebei gemaakt, getest én de resultaten gefotografeerd. Als een soort Tell Sell verkoper heb ik drie lappen stof vol gesmeerd met mosterd, rode peperpasta en sinaasappelsap. Slimmere mensen dan ik zouden hebben opgeschreven wat de vierde vlek is, zodat ze het niet zouden zijn vergeten tegen de tijd dat ze er een artikel over schreven.

zelf wasmiddel maken

Vervolgens waste ik de lappen met een ‘gewoon’ wasmiddel uit de supermarkt en mijn zelfgemaakte wasmiddel in poeder en in vloeibare vorm. Van het resultaat keek ik nogal op.

zelf wasmiddel maken

(sorry voor de slechte foto, ik kreeg de vlekken anders niet goed vastgelegd). Het gewone wasmiddel en het zelfgemaakte vloeibare wasmiddel leggen het af tegen het poeder! Geen van de drie stukken stof is 100% schoon, maar het poeder heeft zelfs de permanente marker dusdanig vervaagd dat de tekst niet meer goed leesbaar is. Kortom, dit wasmiddel werkt!

Natuurlijk wasmiddel scheelt in de portemonnee

Het recept dat ik hieronder deel is voldoende voor 50 wasjes. De kosten voor deze hoeveelheid zijn € 7,97, waardoor een was draaien je dus € 0,16 kost. Een A-merk wasmiddel kost al gauw rond de € 6,50 met een gemiddelde van 20 wasbeurten. Daarmee kost een wasje je € 0,31. Wasmiddel zelf maken is dus niet alleen beter voor jezelf en de natuur, maar het kost je bijna de helft minder!

Benodigdheden

Klik op de links om naar de webshop te gaan.

Werkwijze

 1. Rasp de zeep met een fijne rasp (goed voor de spierballen!).
 2. Doe de zeep samen met de baking soda, kristalsoda en het epsomzout in een kom en meng de ingrediënten goed met elkaar. Je kunt ervoor kiezen om etherische oliën toevoegen voor de geur, maar ook voor extra reinigingskracht.
 3. Doe het wasmiddel in een afsluitbare (glazen) pot.
 4. Voor gebruik doe je 1 eetlepel in de trommel zelf of in het wasmiddelbakje van je wasmachine. Bij zeer vuile was gebruik je 2 eetlepels.

Psst, kijk ook eens naar mijn artikel over 100% natuurlijke, zero waste wasverzachter voor een zijdezachte finish.

Als je de geur van de Dr. Bronner’s zeep niet genoeg vindt, dan kun je ervoor kiezen om etherische olie aan dit wasmiddel toe te voegen. Niet alleen krijgt je was dan een lekker geurtje, maar je kunt de kracht van het wasmiddel ermee vergroten. Etherische olie van citroen staat er bijvoorbeeld om bekend ontvettend te zijn, terwijl zowel tea tree als oregano antibacterieel werken.

P.S. over vloeibaar wasmiddel

Nog even een kleine opmerking over zelfgemaakt vloeibaar wasmiddel. Ik heb het recept niet gedeeld in dit artikel, omdat de poedervorm beter werkt maar ook vanwege twee andere redenen. Op de eerste plaats werk je bij een vloeibaar wasmiddel met water en dat kan ranzig worden. Je moet dan ofwel kleinere hoeveelheden maken (dus meer werk en wie heeft daar tijd voor?) of je moet alsnog een conserveermiddel toevoegen.

Op de tweede plaats, en dit is voor mij de belangrijkste reden, de structuur van zelfgemaakt vloeibaar wasmiddel is vies. Nee echt, ik vind niet snel iets vies, maar ik werd niet bepaald enthousiast van het idee dat ik dat spul moest toevoegen aan mijn was. De kristalsoda zorgt er namelijk voor dat het goedje een soort gel wordt….waarna het schift. De gel drijft boven, het water blijft op de bodem. Het probleem verhelp je makkelijk door te schudden met de fles, maar het ziet er écht niet aantrekkelijk uit.

wasmiddel zelf maken

Shop de ingrediënten uit het artikel

Aanbieding!
 4,95  3,95
Aanbieding!

Zouten en zuren

Washing soda

Vanaf:  3,95 Vanaf:  2,95

Populaire producten

Aanbieding!

Oliën

Neemolie

Vanaf:  5,95 Vanaf:  4,75
Aanbieding!

Etherische Olie

Etherische olie Lavendel

 8,75  6,75
Aanbieding!

Kleien

Kaoline

Vanaf:  4,95 Vanaf:  3,50
Vanaf:  2,95
Aanbieding!
Aanbieding!
 4,95  3,95
Aanbieding!

Etherische Olie

Etherische olie Pepermunt

 8,20  6,95

30 thoughts on “Zelf wasmiddel maken: wassen zonder chemicaliën

 1. eva zegt:

  Wat een leuk artikel!! Momenteel doet mijn schoonmoeder de was omdat we in een vakantiehuisje verblijven. Ons nieuwe huis wordt pas in het voorjaar opgeleverd. Maar zodra ik zelf weer ga wassen ga ik dit zeker uitproberen!
  Liefs,
  Eva

 2. Desi zegt:

  Wat een goed en duidelijk artikel heb je geschreven! Ik heb mijn eigen vloeibare wasmiddel gemaakt (en daar ben ik heel tevreden over), maar ik wil de poeder versie ook wel eens proberen.

 3. Denise zegt:

  Ooh leuk dit ga ik proberen!! Hoe wel ik momenteel inwoon bij mijn schoonfamilie en schoonmoeders de was liever zelf doet (helaas) maar kan allicht vragen of ze het hiermee wilt doen 😉

 4. Kim zegt:

  Wat een super leuk idee! Eigenlijk is het zo simpel maar ergens ben je toch wel weer snel geneigd om een pak in de winkel te kopen. Niet meer doen dus of als je het doet; dan maar gaan voor Seepje. Die bevalt mij echt super 🙂

  • Galina zegt:

   Ja ik snap je helemaal, maar omdat met twee wasjes per week hoef je maar eens per half jaar dit te maken, dus op zich kost het niet veel moeite. Wasnoten zijn inderdaad ook een groen alternatief!

 5. angeliek zegt:

  Ha! Dat van de epsomzout wist ik nog niet,ik kende wel de recepten met Borax, maar dat vond ik te chemisch, moeilijk verkrijgbaar(eu regelgeving, want kan schadelijk zijn voor zwangeren). Epsom proberen, dus. Kun je daar iets meer over uitleggen, en heb je daar nog bronnen over, qua info?( Yes, we’re lazy!).

  • Galina zegt:

   Oh dat is wel een goede vraag. Ik gebruik bovenstaand recept voor de bonte was. Voor de witte was gebruik ik hetzelfde recept maar dan met bleekmiddel op basis van zuurstof. Werkt perfect!

    • Galina zegt:

     Daar voeg ik 200 gram van aan toe, je hebt er niet veel van nodig. Bij dit soort bleekmiddel is het wel zaak om ofwel een voorwas te doen ofwel warmer te wassen (helaas niet ideaal voor het milieu, maar naar mijn mening nog altijd beter dan met chemische producten wassen). Hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord! 🙂

  • Galina zegt:

   Sommige natuurwinkels verkopen het, Van Nature in Nijmegen bijvoorbeeld, maar ik weet natuurlijk niet waar je woont. Zelf vind ik Dr. Bronner’s zeep een erg fijn merk, maar je kunt natuurlijk ook andere castillezeep gebruiken en die krijg je overal wel, ook bij De Tuinen voor zover ik weet. Veel plezier met het maken 🙂

 6. Elisa zegt:

  Hoe vers waren de vlekken toen je ze ging wassen? Want het vloeibare wasmiddel dat ik maak (van het standaard recept dat je overal vindt) zou die vlekken er bij mij echt niet uit krijgen en ik zie bij jou bijna geen vlek meer terug! Dus dan twijfel ik weer of dit recept bij mij wel zoveel verbetering op zou leveren… 🙂 Toevoeging van het epsomzout vind ik wel een goede trouwens!

  • Galina zegt:

   Lekker lang laten intrekken, want er zat steeds wat tijd tussen tussen elk wasje (ik ga geen was draaien voor een lapje stof, dat breekt mijn groene hart ;)) denk je dat dat verschil maakt?

   • Elisa - Duurzame Dinkies zegt:

    Hoe verser, hoe makkelijker te verwijderen lijkt me 🙂 Je schrijft 1 theelepel voor elke was, maar een 2 eetlepels bij vuile was? Is dat verschil niet heel groot?
    Ik ga hem proberen op basis van Marseillezeepvlokken. Dr. Bronners ben ik niet zo´n fan van, behoorlijk duur en zeep kan puurder. Maar misschien werkt het door de extra ingrediënten wel beter…de citroenzuur voeg ik zelf wel toe 🙂

    • Galina zegt:

     Die bad boys heb ik een paar dagen laten in trekken, want ik wilde niet een wasje draaien voor één doekje, dus ik moest eerst weer een volle trommel hebben.
     Ik begrijp wat je bedoelt inderdaad met het verschil, maar ik zal het even nuanceren. Wij zijn maar met zijn tweetjes en onze was wordt niet erg vies. Dus met 1 eetlepel fris ik het gewoon op. Met 2 eetlepels haal ik zweet en echte vlekken uit kleding. Dus eigenlijk is het andersom, 1 eetlepel is gewoon weinig. Ik heb verschillende hoeveelheden geprobeerd en dit is wat werkte voor mij. Ik moet er wel bij vertellen dat ik altijd op zeer lage temperaturen en soms gewoon koud was, dus meer wasmiddel nodig heb.

     Dr. Bronner is inderdaad duur. Ik ga dit weekend of komend weekend zelf castillezeep maken, daar zal ik ook over schrijven, inclusief berekening van de kosten. Ik vermoed dat het wel wat goedkoper kan 😉

 7. Iduna zegt:

  Bij mij ziet het vloeibaar wasmiddel er prima uit. Ik maak het echter enkel met zeep en water. De soda of baking soda schep je er dan los bij in de wasmachine.
  Het waspoeder wat ik wel eens maak heeft gewoon zout ipv epsom zout en als extra ingrediënt nog citroenzuur poeder (dit in combi met de baking soda gaat bruizen als er water bij komt wat een soort oxi action effect geeft denk ik)

 8. Phyl zegt:

  Leuke website! Vooral het artikel over zelf wasmiddel maken spreekt me aan. Heb je ook ervaring met een basis van Marseille zeep? En hoe was je wol en zijde, ook gewoon hiermee?

  • Galina zegt:

   Met marseillezeep heb ik nog geen ervaring voor wat betreft het wassen van kleding, moet ik nog eens proberen. Wol was ik hier inderdaad ook mee, maar met minder wasmiddel en zijde kleding heb ik eigenlijk niet, dus daar heb ik geen ervaring mee. Bedankt voor je lieve compliment 🙂

 9. Claire zegt:

  Aahhh wat een super leuk artikel! Ik kom hier via Linda van Zaailingen. Als mijn wasmiddel op is ga ik dit eens proberen. Alleen epsomzout moet ik dan nog even bij je bestellen 😉

 10. Esther zegt:

  Is kristalsoda echt geen belasting voor het milieu? Het is nogal een agressief goedje, toch?
  Kan deze ook weggelaten worden, of beter van niet?

  Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *