Zelf neusspray maken met dit recept is heel makkelijk, goedkoop en van ingrediënten die iedereen in zijn keukenkastje heeft staan!

DIY neusspray van slechts 3 ingrediënten

Die Indian summer houdt ons nog een tijdje voor de gek, maar de herfst begint nu toch langzaam haar intrede te maken. Daar kan ik zó intens van genieten, want dan is mijn jubileum met Manlief, mijn verjaardag en kerst komt dichterbij (daar kijk ik naar uit vanaf de dag dat ik terug kom van zomervakantie). Die prachtige, warme herfstkleuren, wandelingen door het bos, paddenstoelen, pompoenen, kortere dagen die sneller veranderen in gezellige avonden, heerlijk! Alleen… de herfst betekent voor de meeste mensen helaas vaak ook de obligatoire jaarlijkse verkoudheid. Iedereen lijkt elkaar aan te steken, de tissues zijn niet aan te slepen en het neussprayschap bij de drogist wordt massaal leeg gekocht.

Eén van mijn vriendinnen trekt zich niets aan van seizoenen of de eventuele aanwezigheid van een verkoudheid, de neusspray wordt het hele jaar door druk gebruikt. Waarom? Omdat ze een verstopte neus heeft. Hoe wordt die verstopte neus veroorzaakt? Door neusspray. Oh, the irony. Zij was dan ook degene die mij vertelde dat neusspray hartstikke verslavend is. Zo verslavend dat je het eigenlijk niet langer dan vijf dagen achter elkaar mag gebruiken, maar aangezien bijsluiters net zo vaak worden gelezen als gebruiksaanwijzingen (nooit dus), komen mensen daar vaak pas achter als ze merken dat ze in paniek raken omdat hun neusspray bijna op is en de winkels dicht zijn. Ongetwijfeld ken je iemand in je omgeving die het ook non-stop gebruikt, het komt namelijk vaker voor dan je denkt.

Het probleem met neusspray

Xylometazoline (leuk galgjewoord) is de boosdoener. Het middel xylometazoline in neusspray zorgt ervoor dat de boel wat minder gezwollen is, waardoor je beter kunt ademen. Echter, wanneer je het te lang gebruikt krijgt je lichaam daar na een tijdje genoeg van en krijg je het ‘rebound effect‘: de kleine bloedvaatjes in je neus zwellen weer op en je kunt wederom niet meer vrij ademen. Het gevolg is dat er weer neusspray wordt gespoten en de cirkel is rond. Op de lange termijn kan dat nare gevolgen hebben voor de binnenkant van je neus, waardoor de vicieuze cirkel een keer doorbroken moet worden. Dat kan door langzaam maar zeker minder te gebruiken, maar je kunt ook de hulp van je huisarts inroepen als het je niet lukt in je eentje.

Kortom, gebruik neusspray met xylometazoline daarom met mate of helemaal niet. Als je toch een spray wilt gebruiken, kun je beter een zoutoplossing kiezen. Dat is water met daarin zout opgelost. Ja echt, zo simpel is het. Toch heb ik prijzen van € 6 voorbij zien komen voor flesjes water met een beetje zout erin. Dat kan goedkoper dacht ik zo en dus deel ik vandaag het recept om verstopte-neus-vrij de herfst en winter door te komen. Zelf neusspray maken dus. Voor iedereen die wat visueler is ingesteld heb ik een filmpje opgenomen. Mijn eerste filmpje ooit, omg!

Het recept

In het recept maak je 250 ml neusspray, terwijl in de meeste flesjes maar 10 ml past. Daar is een reden voor: je gebruikt heel weinig zout op 250 ml water. Als je minder water zou gebruiken zou je het zout korreltje voor korreltje moeten toevoegen om niet te veel te gebruiken en ain’t nobody got time for that.

Zelf neusspray maken met dit recept is heel makkelijk, goedkoop en van ingrediënten die iedereen in zijn keukenkastje heeft staan!

 

Herbruikbare flesjes neusspray zijn helaas niet in de winkel te verkrijgen, de meeste zijn namelijk niet te openen om na te vullen. De wat grotere apotheken hebben ze wel op voorraad. Mijn advies is om even te bellen voor je langs gaat, scheelt tijd en frustratie als ze het niet hebben.

Benodigdheden

 • een leeg neussprayflesje (verkrijgbaar bij de meeste apotheken)
 • 250 ml gedestilleerd water
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/2 theelepel baking soda (verkrijgbaar in de webshop)

Werkwijze

Deze spray is niet geschikt voor kinderen, omdat zij een lagere dosis zout en bakingsoda nodig hebben.

Tadaaaaaa, mijn allereerste filmpje ooit! Ik wilde zo simpel mogelijk beginnen, dus koos ik ook maar het simpelste recept ooit, met de meest simpele setting. Als ik een Oscar win voor beste documentaire wil ik bij deze alvast mijn moeder bedanken voor het kopen van een witte eetkamertafel en het universum voor het goede licht die dag. Nee grapje, dit is iets dat je gewoon moet leren door te doen en ik moest ergens beginnen. Dit is mijn allereerste poging ooit, dus heb een beetje geduld met me 😉

Voor de Pinners

Zelf neusspray maken met dit recept is heel makkelijk, goedkoop en van ingrediënten die iedereen in zijn keukenkastje heeft staan!

 

Shop de ingrediënten uit het artikel

Zouten en zuren

Dode Zeezout

Vanaf:  6,95
Aanbieding!

Zouten en zuren

Zeezout (grof)

Vanaf:  3,50 Vanaf:  2,50

Populaire producten

Aanbieding!

Oliën

Neemolie

Vanaf:  5,95 Vanaf:  4,75
Aanbieding!

Etherische Olie

Etherische olie Lavendel

 8,75  6,75
Aanbieding!

Kleien

Kaoline

Vanaf:  4,95 Vanaf:  3,50
Vanaf:  2,95
Aanbieding!

Etherische Olie

Etherische olie Pepermunt

 8,20  6,95
Aanbieding!
Aanbieding!
 4,95  3,95

21 thoughts on “DIY neusspray van slechts 3 ingrediënten

 1. Marieke zegt:

  Goed idee om het zelf te maken! Ik zal eens kijken of mijn apotheek van die flesjes heeft. Het klopt inderdaad dat xylometazoline een verslavende werking heeft. Het filmpje zal ik later nog even bekijken, ik zit nu in de trein 🙂 Ben benieuwd!

 2. Eva zegt:

  Wat een goed alternatief! Ik heb je filmpje ook meteen bekeken en het ziet er al profi uit hoor! Ik gebruik in de winter weleens die neusspray met dat spul erin maar nooit langer dan 5 dagen. Ik ga jouw receptje zeker even onthouden.

 3. Nesrin zegt:

  Wat een leuk filmpje! Superleuk gedaan. We want more hoor 😉
  Mijn huisarts vertelde mij ooit dat ik voor de kinderen water met zout mag mengen en gebruiken als neusspray.

  Mooie nagels heb je trouwens.

 4. Kim zegt:

  Jaa leuk zo een filmpje erbij, al hoopte ik stiekem op een film waarbij je jou ziet praten haha 😛 Op de middelbare school had ik ook een neusspray verslaving. Vreselijk, moest altijd een flesje bij me hebben. En ik was ook wel hardcore, want op een gegeven moment werkte alleen nog de spray met menthol haha. De afgelopen jaren ben ik gelukkig bijna niet verkouden geweest, maar wellicht komt het dit jaar van pas (hopelijk niet!).

  • Galina zegt:

   Heeeel misschien doe ik dat in de toekomst nog wel, maar vooralsnog bespaar ik jullie mijn Limbo accent 😛

   Jaaaa, ik hoor dat dus echt vaak, dat mensen echt steeds verder gaan voor hun ‘fix’ en dan ook bepaalde voorkeuren ontwikkelen. Beetje zoals roken dus eigenlijk… hoop dat je het dit jaar gewoon niet nodig hebt!

 5. Anne-Sterre zegt:

  Mijn ouders maakten dit vroeger voor mij als ik weer eens een verstopte neus had, ik ken het dus, alleen zij deden het zonder de baking soda. Dat werkt overigens ook prima. Momenteel zou ik het ook wel kunnen gebruiken :’)

  • Galina zegt:

   Oei, hoop dat je snel weer beter bent! De baking soda is inderdaad niet cruciaal. Het past de pH van het water- en zoutmengsel aan zodat het wat milder aan voelt voor de neus, maar kan dus achterwege blijven 🙂

 6. Nicole zegt:

  Ik gebruik altijd zoutoplossing als neusspray. Deze haalde ik altijd bij de apotheek, totdat ze die niet meer uitgaven. Nu gebruik ik babyneusspray, wat hetzelfde is in feite. Van “gewone” neusspray krijg ik na 2 dagen gebruiken bloedneuzen.

 7. Johan zegt:

  Ik gebruik al te lang neussprays en heb al veel alternatieven geprobeerd. Voornamelijk zoutoplossingen en vergelijkbare natrium alternatieven. Maar toch werkt alleen de stof xylometazoline voor mij.

  Wel heb ik een tip voor neusspray verslaafde (zoals ikzelf) als je de standaard druppels met 1 mg xylometazoline koopt als basis, dan zelf een natrium/zoutoplossing maken zoals hierboven staat geschreven.

  Om hier vervolgens een 0,25 mg xylometazoline mix van te maken. Dus 3 delen zoutoplossing 1 deel 1 mg xylometazoline.

  Dit bespaard ongeveer een € 7,50 bij het maken van 4 spray’s 😉 en nog belangrijker, je bouwt je neusspray verslaving (of eigenlijk xylometazoline verslaving ) af! Ja kan dit natuurlijk steeds verder afbouwen met bijvoorbeeld de mix delen van 0,25 mg xylometazoline (3 delen zoutoplossing 1 deel 1 mg xylometazoline) naar een spray van 0,20 mg xylometazoline (4 delen zoutoplossing 1 deel 1 mg xylometazoline) en dit steeds verder afbouwen..

  PS. Ik koop altijd standaard druppels (geen spray met 1 mg xylometazoline) Dit omdat hier een pipetje bij geleverd is waarmee je erg handig je mixjes kan maken en makkelijk de druppels kunt tellen bij het mixen van de delen.

  Ik ben benieuwd of er meer mensen zijn met hetzelfde probleem en of iemand wat heeft aan mijn tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *