Zelf deodorant maken van 4 natuurlijke ingrediënten

Wist je dat de meeste deo's die je in de winkel kunt kopen vol chemische ingrediënten zitten die door je huid kunnen worden opgenomen? Denk aan alcohol, parabenen, aluminiumchloorhydraat, propylene glycol, triclosan en steareth. Deze ingrediënten worden minimaal één keer per dag aangebracht onder de oksels, waar de huid dun en zacht is en door scheren zelfs geïrriteerd kan zijn. Zelf deodorant maken is daarom zo gek nog niet. Doordat de oksels zo dicht bij de borsten zijn, wordt er regelmatig onderzoek gedaan naar het verband tussen de toename van het aantal gevallen van borstkanker en het gebruik van deodorant. Hoewel een directe link tussen borstkanker en het gebruik van deodorant nog niet is gelegd, waarschuwen wetenschappers keer op keer voor het doordringen van het schadelijke ingrediënt aluminiumchloorhydraat in de huid, vooral na het scheren (hier, hier, hier en hier bijvoorbeeld).

We zijn dus bereid schadelijke stoffen op onze oksels te smeren, om maar niet te zweten. Raar, want zweten is een natuurlijk proces dat je lichaam koelt, een soort ingebouwde airco. Daarnaast zorgt zweten ervoor dat ons lichaam afvalstoffen kan afvoeren (dat is gelijk ook de reden dat een kwartiertje sauna eens in de zoveel tijd zo verkwikkend is). De meeste deo's zijn gemaakt om onze zweetklieren gedeeltelijk te blokkeren, zodat er überhaupt geen zweet is. Met andere woorden, deo's zijn gemaakt om een natuurlijk proces van ons lichaam te verstoren...

Waarom? Omdat zweet stinkt, luidt het antwoord vaak. Dat is eigenlijk niet waar. Zweet zelf stinkt niet, het ruikt nergens naar. Zodra zweet je lichaam verlaat komt het in contact met de bacteriën op je huid. Die laatsten zien het als een soort feestmaal waarop ze los gaan, om vervolgens nare geurtjes te verspreiden. Een beetje zoals mensen die Mexicaans hebben gegeten.

Een ideale deodorant zou dus geen ingrediënten moeten bevatten die de huid binnen kunnen dringen en daar schade kunnen aanrichten, zou de net geschoren huid moeten verzorgen en de geurtjes die de bacteriën op je huid verspreiden moeten neutraliseren, zonder dat het natuurlijke zweet- en afvalafvoerproces wordt verstoord. Dát kun je gelukkig helemaal zelf maken en vandaag vertel ik jullie hoe.

Niet alleen is deze DIY deodorant gezonder voor je huid, maar hij is daarnaast 100% natuurlijk, niet getest op dieren, niet schadelijk voor het milieu en spotgoedkoop. Mooi meegenomen!

Benodigdheden

  • 1 potje (bij voorkeur glas of metaal, want plastic kan ook weer schadelijke stoffen bevatten);
  • 2 eetlepels kokosolie;
  • 2 eetlepels sheaboter;
  • 2 eetlepels baking soda (zuiveringszout);
  • etherische olie naar keuze.
Klik op de linkjes om naar de webshop te gaan.

Kokosolie verzorgt, voedt en beschermt je huid. Sheaboter voedt de huid, maar door zijn hogere smelttemperatuur zorgt hij er ook voor dat je deo hard blijft. Baking soda neutraliseert geurtjes en de etherische olie voegt er juist een geurtje naar wens aan toe.

In dit recept gebruik ik etherische olie van rozen. Maar je kunt elke etherische olie gebruiken die je zelf lekker vindt. Je kunt ook etherische oliën mengen, naar een geur die jij lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan een citrusgeur door het mengen van citroen, sinaasappel en grapefruit etherische olie. De heren kunnen een wat mannelijkere geur kiezen, zoals pepermunt, patchouli, sandelhout, bergamot of tea tree.

Werkwijze

1. Doe de kokosolie en sheaboter in een kommetje en verwarmt deze au bain marie (dus boven een pannetje met warm water) totdat de oliën zijn gesmolten. Dat laatste gebeurt vrij snel, dus hou het goed in de gaten, want de oliën hoeven niet warm te zijn.

2. Zodra de oliën zijn gesmolten, verwijder je het kommetje van de hittebron en roer je de oliën door zodat ze goed met elkaar gemengd worden.

3. Voeg nu de baking soda en 10 druppels etherische olie naar keuze toe en meng goed.

4. Giet het mengsel in het potje en laat afkoelen zodat de deo stolt.

5. Je deo is nu klaar voor gebruik!

zelf deodorant maken

Gebruik

Deze deo is net zo simpel in gebruik als elke andere deo. 's Ochtends, eventueel na het douchen, neem je een klein beetje op je vinger en verdeel je het over de huid van je oksels. Gebruik niet te veel, want dan krijg je de welbekende witte strepen. Afhankelijk van hoeveel je zweet kan het zijn dat je de deo gedurende de dag nog eens moet aanbrengen, maar dat merk je vanzelf als er geurtjes in het spel komen.

Het mooie van zelf deodorant maken is dat hij niet alleen de geur op je huid neutraliseert, maar ook op je kleding. Hierdoor voorkom je dat kleding op den duur gaat stinken, zelfs na het wassen. Fijne bijkomstigheid dus.

Met de hoeveelheid deo hierboven ben je ongeveer 3 tot 4 weekjes zoet, als je eenmaal per dag aanbrengt.

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.

2 berichten

Coppieters Nicole
 

kan je voor de zelfgemaakte deo ook zachte sheabutter gebruiken of gebruik je best de harde
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Nicole, dat maakt op zich niet uit. Maar het kan wel zijn dat je dan minder kokosolie moet gebruiken. Want anders wordt het waarschijnlijk te vloeibaar. Deze verhoudingen zijn op basis van harde sheabutter.
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter