Vijf simpele manieren om lief te zijn voor het milieu: de papier editie

herbruikbare to go beker

Blijkbaar willen mensen wel lief zijn voor het milieu en dat zonder al te veel moeite, want het eerste artikel over vijf simpele manieren om lief te zijn voor het milieu is één van de meest gelezen artikelen op Bespoke by you. Reden genoeg dus om nóg zo een artikel te schrijven en dit keer met een thema: papier. Laten we eerlijk zijn, we gebruiken echt veel te veel papier en papier = hout = boom = natuur = zuurstof en dat laatste is geen overbodige luxe. Dus vandaag deel ik vijf simpele manieren om lief te zijn voor het milieu: de papier editie.

Nee/Nee sticker

vijf-manieren-om-lief-te-zijn-voor-het-milieu-papier

Voor ik een Nee/Nee sticker had aangeschaft heb ik voor de gein eens al het papier dat ik in de brievenbus ontving verzameld en gewogen. Ruim vier kilo mensen! Vier kilo aan papier dat vanuit mijn brievenbus rechtstreeks naar mijn papierbak ging! En het is verre van milieuvriendelijk geproduceerd papier en al helemaal niet bedrukt met soja-inkt op waterbasis. Dus al die reclame waar je dood mee wordt gegooid vernietigt de natuur, vervuilt het water, is niet energiezuinig (want het moet worden geproduceerd, verspreid en opgehaald) en hoewel er wordt beweerd dat het eigenlijk allemaal zo slecht nog niet is, blijft het compleet onnodig als je het vervolgens weer weggooit zonder er ooit een blik op te werpen. Laten we er even vanuit gaan dat je in december anderhalf keer zoveel krijgt, want er wordt dan veel meer reclame verzonden. In mijn geval ontvang ik dus ongeveer 50 kilo aan papier per jaar. Ik weet natuurlijk niet hoe het zit bij jullie, maar via internet vind ik het aanbod overzichtelijker en meer up-to-date. Wat je kunt doen tegen reclame in de brievenbus:

  • Schaf een NEE / NEE of een NEE / JA sticker aan. Bij een NEE / NEE sticker ontvang je geen reclamedrukwerk en geen huis-aan-huisbladen. Bij een NEE / JA ontvang je alleen huis-aan-huis bladen. Scheelt weer. Irritant is wel dat je deze sticker alleen bij je gemeente kunt halen (gratis) of via het telefoonnummer 0900-2025095 (€ 0,25 cent per minuut) van Stichting MailDB kunt bestellen. Je plakt de sticker op je brievenbus en als het goed is ontvang je alleen nog maar de gewenste post.
  • Maar stel je ontvangt nog steeds de post waar je duidelijk NEE tegen hebt gezegd, dan kun je een klacht indienen bij de adverteerder of de verspreider (mits je deze weet). Zij moeten dan binnen vier weken met een antwoord komen. Gebeurt dat niet, dan kun je klagen bij de Stichting Reclame Code Commissie.
  • Sommige bedrijven zijn slim en adresseren hun reclamedrukwerk, want zelfs als er staat 'Aan de bewoners van dit adres' dan wordt dat gezien als geadresseerd. Ook daar kun je korte metten mee maken door je te registeren bij het Nationale Postregister, als je door het gruwelijk irritante aanmeldingsproces bent (serieus, wie heeft er een gebruikersnaam bestaande uit tien tekens en cijfers?) dan krijg je een bevestiging per mail en klaar is keer: je brievenbus is binnen 4 tot 6 weken vrij van spam.

Koop een e-reader

vijf-manieren-om-lief-te-zijn-voor-het-milieu-papier2

De feestdagen komen eraan en dat is een ideaal moment om een e-reader op je verlanglijstje te zetten. Ik hoor het je al zeggen 'nee, ik geef toch de voorkeur aan een boek, zo een e-reader is niet fijn'. Ja, dat waren precies mijn woorden, maar een e-reader is een van de fijnste 'gadgets' die ik in huis heb. Boek uit? Geen probleem, want het vervolg bestel je gewoon vanuit je bed en binnen twee minuten lees je weer verder over hoe het [noem hoofdpersoon] vergaat in [plaats] en hoe het afloopt met [dinges]. E-boeken zijn goedkoper (soms zelfs compleet gratis) en een stuk milieuvriendelijker. Laten we zeggen dat het gemiddelde boek 350 pagina's heeft, van die mooie, gebleekte pagina's die niet zijn bedrukt met biologisch afbreekbare inkt. Een boek heeft een kaft van karton, bedrukt met allerlei kleurtjes en voorzien van een beschermlaagje. Dat boek moet worden gedrukt en vervoerd naar een winkel of distributiecentrum. Als je het koopt in een winkel dan krijg je het mee in een milieuonvriendelijk zakje en als je het online bestelt, dan moet het weer verpakt worden in karton en vervoerd worden naar je voordeur. Allemaal onnodige energie en verspilling van papier en dat terwijl je de meeste boeken maar één keer leest. Als je een e-reader hebt, dan vervallen al die milieubelastende en papier verspillende stappen, terwijl jij ondertussen flink bespaart op de kosten van boeken. Oh en had ik al verteld dat een e-reader klein en licht is? Je hoeft niet meer te kiezen of je die roze pumps nou wel of niet meeneemt op vakantie, want je hebt drie boeken minder bij je. En heb je wel eens het gevoel dat je arm er bijna vanaf valt door het gewicht van je boek? Een e-reader is lichter dan sommige telefoons. Je krijgt ook geen last van je ogen, want er is geen back-light (als het licht uit is, kun je ook niet lezen). Je hoeft niet meer te zoeken naar waar je bent gebleven, want dat doet het apparaat al voor je. En de batterij? Die gaat makkelijk twee weken mee. E-readers kun je kopen bij bol.com vanaf € 50, maar je kunt ook een originele Kindle scoren via Amazon. Ik gebruik een Kindle, omdat ik voornamelijk in het Engels lees. Mijn tip? Kies de simpelste, want je hoeft niet te typen of te internetten ermee, dat zou je ook niet doen met een boek, waardoor de batterij langer meegaat.

WC-papier

Kijk, je hebt van die extreem crunchy mensen die zeggen dat je überhaupt geen toiletpapier nodig hebt, maar gewoon doekjes moet gebruiken die je in een emmertje met water naast het toilet doet en eens per week wast.

vijf-manieren-om-lief-te-zijn-voor-het-milieu-papier

Toch is het goed even stil te staan bij de milieubelasting van toiletpapier. Hier wat feitjes. In Nederland wordt dagelijks ongeveer 22.000 kilometer aan toiletpapier doorgespoeld (de afstand van Amsterdam naar Buenos Aires en terug zeg maar). Elke dag. Ongeveer 60% daarvan is afkomstig van gerecycled papier. Met andere woorden, 40% te weinig. Gerecycled toiletpapier heeft een beetje een slechte reputatie, omdat het de meesten van ons doet denken aan vroeger toen het flinterdunne, bruine papiertjes waren waar je veel te veel van nodig had. Echter, vandaag de dag bestaat er zacht, meerlaags gerecycled papier. De meeste soorten gerecycled papier hebben geen vrolijke stempeltjes van veertjes, puppies and what not, maar heb je dat serieus nodig? Waar je voor moet oppassen is greenwashing, dat is het zich groener of maatschappelijk verantwoorder voordoen dan een bedrijf of organisatie daadwerkelijk is. Mijn favo supermarkt heeft zich er op het gebied van toiletpapier schuldig aan gemaakt volgens de Keuringsdienst van Waarde. Overigens is onderzocht of een toilet met zo een fonteintje dat de boel papierloos schoonspoelt milieuvriendelijker is dan gerecycled papier, maar dat was niet zo! Het is simpel: koop in plaats van duur, zwaar gebleekt en ongerecycled toiletpapier gewoon de groenere variant. In Nederland kan dat best prijzig zijn, maar als je vlak naast de Duitse grens woont dan raad ik aan om daar eens flink in te slaan, want daar is gerecycled wc-papier een stuk goedkoper dan niet-gerecycled papier. Logisch ook, maar daar denken Nederlandse marketeers helaas anders over. Random fact: omdat we tegenwoordig voor alles wel een dag hebben, is het op 19 november Wereld Toilet Dag, want je toilet wil ook wel eens in het zonnetje worden gezet.

Keukenpapier

Waar gebruik jij keukenpapier voor? De toepassing zijn zeer uiteenlopend, maar één ding is zeker, geen van alle zijn echt noodzakelijk en al helemaal niet milieuvriendelijk. Dat hele dikke, meerlaagse papier, vaak met gekleurde afbeeldingen (de functie van dat laatste zal altijd een raadsel voor me zijn). Keukenpapier is gemaakt om ook intact te blijven als het nat wordt en is dus absoluut niet geschikt om doorgespoeld te worden en het is eigenlijk helemaal niet nodig. Even alle gekheid op een stokje, waarom zou je geen herbruikbaar, wasbaar microvezeldoekje gebruiken dat veel meer absorbeert? Ik gebruikte vroeger keukenpapier om de snuit van mijn hond schoon te maken als ze had gegeten (mevrouw wroet graag met haar neus in haar eten). Tegenwoordig heb ik een doekje aan een haakje hangen naast haar voerbak. Dat doekje wordt om de zoveel dagen even gewassen en klaar is kees. Sommige mensen gebruiken keukenpapier om glas te reinigen, omdat microvezeldoekjes soms stofjes achterlaten op het glas. En niet ééntje, nee, een stuk of drie. Anders worden je handen nat enzo. Een oude truc die ik van mijn moeder heb geleerd en die véél beter werkt dan keukenpapier is: krantenpapier. Ontvang je zelf de krant niet? Iemand anders in je omgeving vast wel. Spuit je glasreiniger op het glas en ga er met een prop krantenpapier overheen. Het krast niet, het geeft niet af en het resultaat is streeploos. Zo heb je én keukenpapier bespaard én krantenpapier hergebruikt. Vanzelfsprekend is gerecycled keukenpapier een stuk milieuvriendelijker, als je toch besluit om keukenpapier te blijven gebruiken.

Kladjes en printjes

Je kent ze wel, de berichtjes in e-mailhandtekeningen waarin staat 'Please consider the environment before printing this email'. Maar laten we dat dan ook eens doen. Laten we eens beginnen met niet te printen in kleur. Scheelt jou (of je werkgever) veel geld, want kleurtoners zijn nou eenmaal een stuk duurder. Veel mensen vinden dubbelzijdige printjes irritant, wat raar is aangezien boeken dubbelzijdig geprint zijn en daar niemand last van heeft. Dubbelzijdig printen scheelt de helft aan papier (ja ja, ik ben een echte Sherlock). Maar stel, je wilt echt absoluut niet dubbelzijdig printen, om wat voor reden dan ook. Dan nog kun je dat papier een tweede leven geven voor het in de papierbak verdwijnt. Niet alle printjes, vooral op kantoor niet, ga je bewaren. Sterker nog, in mijn geval belandt de helft ervan aan het einde van de dag weer in de papierbak. Ik schrijf echter ook veel. Van to-do-lijstjes tot aantekeningen tijdens het lezen van een document of het bijwonen van een meeting. Die aantekeningen gaan meestal aan het einde van de dag ook de papierbak  ik. Zie je al waar ik heen ga? Ik vis tegenwoordig papier uit de papierbak om daar het een en ander op te krabbelen. Op die manier gebruik ik dus minder 'nieuw' papier. Laten we zeggen dat ik dagelijks één papiertje een tweede leven gun. Dat zijn toch weer ruim 200 velletjes per jaar. Niet veel verschil, maar als iedereen het zou doen zou de impact enorm zijn en een beter milieu begint bij jezelf. P.S. als  je je lege cartridge terugbrengt, dan krijg je vaak geld terug en wordt de cartridge gerecycled! Jaarlijks worden namelijk ruim 350 miljoen lege cartridges weggegooid, terwijl dat echt niet nodig is.  Je kunt je cartridge vaak ook laten bijvullen en ook dat scheelt enorm.

Bron afbeelding: Silvia Viñuales via photopin cc / How about no / Sebastien Wiertz via StockPholio.com

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter