Stel je vraag #1: droge hoofdhuid en stug haar

Eén van mijn blogvoornemens was om een nieuwe rubriek toe te voegen op het blog: stel je vraag. Ik kwam op het idee omdat ik regelmatig vragen krijg over hoe je beter voor jezelf kunt zorgen op een natuurlijke(re) manier. Ik bedacht me toen dat het misschien leuk zou zijn om de tips die ik geef ook te delen op mijn blog en zo werd deze rubriek geboren. Hij zal niet op een vast tijdstip terugkomen, maar eens in de zoveel tijd zal ik dieper in gaan op een vraag die ik kreeg en waarvan ik het antwoord nuttig genoeg vind om te delen.

Ik kreeg de afgelopen tijd twee vragen. De eerste was waarom heb ik altijd zoveel jeuk om mijn hoofdhuid? en nummero twee was mijn haar is stug en droog, maar wordt wel snel vet, wat komt mijn haar tekort?

Ik heb deze vragen samengevoegd in één antwoord, want de conditie van je hoofdhuid en je haar zijn nauw aan elkaar verwant. In plaats van een heel relaas over waaróm je hoofdhuid en haar droog worden, geef ik zeven tips om een droge hoofdhuid tegen te gaan en je lokken weer shiny en gezond te krijgen.

1. Mijd sodium lauryl sulfate

Haarproducten waar SLS (sodium lauryl sulfate) in zit kun je beter mijden. In mijn ingredientenindex vind je meer informatie over dit ingrediënt. SLS zorgt ervoor dat je shampoo lekker schuimt. Echter, onderzoek op zowel dieren (arme beestjes) als mensen toont aan dat SLS de huid kan irriteren. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in wasmiddel en pesticiden (hier een artikel dat ik schreef over SLS in tandpasta, maar hetzelfde geldt voor shampoo). Belangrijk is dus om over te stappen op een shampoo zonder SLS (bij De Tuinen hebben ze bijvoorbeeld Petal Fresh). Dit soort shampoos schuimen vaak minder, dus dat is even wennen, maar je hoofdhuid wordt er een stuk rustiger van.

2. Herstel de pH waarde van je haar

pH (pondus hydrogenii) is een ander woord voor zuurgraad. Een neutrale pH-waarde ligt rond de 7. Kort door de bocht kun je stellen dat alles wat onder 7 valt ‘zuur’ is en alles daarboven ‘basisch’. De pH waarde van je haar is ongeveer 5, je haar wordt namelijk beschermd door een zuurmantel welke onder andere wordt gevormd door talg van je hoofdhuid. Shampoos zijn vaak basisch en sommige agressieve shampoos strippen je hoofdhuid en haar van diens natuurlijke bescherming. Hierdoor krijg je broos, droog haar. Je kunt dit tegen gaan door een pH neutrale conditioner te gebruiken (dit staat dan op de verpakking), maar er is ook een goedkope, simpele variant die beter voor jou en het milieu is: appelciderazijn (check hier mijn originele artikel erover). Appelciderazijn is zuur en staat erom bekend pH balancerend te zijn. Voor een simpele conditioner meng je een deel appelciderazijn met een gelijk deel water en verdeel je dit over je haar. Ja, je haar ruikt eventjes zuur, maar dat trekt heel snel weg. Het resultaat is zacht, glanzend, bouncy haar.

3. Reverse hair washing

Nadat mijn artikel over reverse hair washing online kwam heb ik zó veel positieve verhalen gehoord van dames die het ook hadden geprobeerd en lyrisch waren over het effect. Reverse hair washing (of reverse shampooing) is het haar wassen in omgekeerde volgorde; dus eerst de conditioner en dan de shampoo. Het idee is als volgt: elke haar is bedekt met kleine schubjes die door wind, viezigheid of hitte open gaan staan. Shampoo komt ook onder die openstaande schubjes en dat hoeft eigenlijk helemaal niet, want het kan daar schade aanbrengen, vooral als het een agressieve, niet natuurlijke shampoo is. Conditioner sluit die schubben op je haar weer, waardoor je haar gaat glanzen en makkelijker in model kan worden gebracht. Als je eerst conditioner gebruikt, dan sluit je bij voorbaat die schubjes al, zodat er geen shampoo onder kan komen, waardoor je haar dus beter beschermd wordt. De shampoo reinigt het haar vervolgens van overtollig zweet, talg, vet en vuiligheid van buitenaf en verwijdert bovendien het te veel aan conditioner, zodat het je haar niet kan verzwaren. Toegegeven, het is echt even wennen en je haar is niet klitvrij na het douchen, maar het is het waard.

Ik heb overigens van mijn zusje, die een prachtige bos krullen heeft, begrepen dat deze methode niet geschikt is voor krullend haar omdat je het dan al helemaal niet meer uitgeborsteld krijgt.

4. Haarmaskertjes

Geef jezelf wekelijks een haarmasker met pure, koudgeperste oliën. Denk bijvoorbeeld aan 1 eetlepel kokosolie en 1 eetlepel jojobaolie (of extra vierge olijfolie, arganolie, avocado-olie, etc). Je kunt ook een beetje castorolie toevoegen om de haargroei en dikte te stimuleren, maar ik raad dit af op een droge huid, want castorolie droogt uit. Smelt de kokosolie (controleer even of het niet te warm is) en meng dit met de jojobaolie. Verdeel vervolgens over je haarwortels en hoofdhuid, het hoeft niet op de rest van het haar en bedek met een handdoek. Na een half uurtje kun je het uitspoelen. Het kan zijn dat je haar de eerste paar keren wat vetter aanvoelt, maar na een tijdje weet je precies hoeveel je haar nodig heeft en hoe lang. Dit is vooral belangrijk om te doen een dag nadat je je haar hebt geverfd, want die chemicaliën in de verf doen je hoofdhuid geen plezier.

5. Was je haar minder vaak

Als je je haar wast, dan strip je je hoofdhuid van zijn natuurlijke oliën en daardoor droogt het uit. Om zichzelf te beschermen gaat je hoofdhuid meer vetten en oliën aanmaken en zo krijg je een vicieuze cirkel. Sommige vrouwen wassen hun haar elke dag of om de dag. Probeer dit te verminderen. In het begin is je haar sneller vet, maar na een tijdje past je lichaam zich aan, dus het is even doorzetten. Persoonlijk kan ik makkelijk drie tot vier dagen zonder wassen, maar ik ken ook dames die hun haar maar eens per week wassen en prachtige lokken hebben.

6. Eet gezond

Geef je lichaam voldoende gezonde vetten, zoals Omega-3. Dat zit bijvoorbeeld in noten en zaten. Een klein handje vol als snack of in je (zelfgemaakte) cruesli en je huid, haar, maar ook je nagels worden er heel gelukkig van. Avocado's zijn ook heel goed voor je haar trouwens (en heel lekker).

7. Borstel je haar niet als het nat is

Deze tip zal niet voor iedereen even makkelijk zijn, maar je kunt je haar beter niet borstelen als het nat is. Water verzwakt de verbindingen in het haar tijdelijk, waardoor het ongeveer 1/3 van haar kracht verliest. Vooral lang haar waar na het wassen klitten in zitten loopt het risico te breken als het wordt geborsteld terwijl het nat is. Beter is om het haar aan de lucht te laten drogen. Ik merk aan mijn eigen haar dat sinds ik het niet meer borstel als het nat is ik veel minder afgebroken haartjes heb en het zachter is.

Tot zover mijn tips voor mooier, gezonder, zachter en sterker haar en een zachte hoofdhuid. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben!

Heb je zelf ook een vraag, stel hem gerust hieronder of via mijn contactformulier. Daarnaast kun je me volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’ of Pinterest voor meer handige tips en tricks.

Bron afbeelding: Hair I door Cristiana Gasparotto

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter