Scrubben vs. peelen

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik absoluut geen fan ben van het regelmatig scrubben van het gezicht. Wat dat betreft ben ik het eens met Dr. Hauschka: ‘stop scrubbing, your face is not the bathroom floor’. We zijn heel voorzichtig met de antiaanbaklaag van onze overpriced pannen, maar gebruiken wel regelmatig het equivalent van schuurpapier op ons gezicht. Ik ontken niet dat scrubben eens in de zoveel tijd heel nuttig kan zijn, maar als ik labels op beautyproducten moet geloven is het de bedoeling dat je om de dag even goed scrubt en dat lijkt me niet goed voor de huid van mijn gezicht, de overige huid kan wel wat meer scrubben verdragen ;-) .

Persoonlijk scrub ik eens in de twee weken met een zeer milde, zo natuurlijk mogelijke scrub. Of is het dan een peeling? Of een exfoliant? Ze doen allemaal hetzelfde: je huid ontdoen van dode huidcellen, maar wat is nou precies het verschil tussen exfoliatie, scrubben en peelen?

In de winkel hebben ze rekken vol met 'exfoliating scrub', 'scrub gel', 'scrub & peeling', 'enzym peeling', 'peeling cream' en ga zo maar door. Ik wist niet wat het verschil was en ik zal vast niet de enige zijn. Ik zocht het uit en besloot het te delen.

 

Waar kun je uit kiezen

Exfoliatie is de verzamelnaam voor de manieren waarop dode huidcel van de huid kunnen worden verwijderd. Er zijn twee manieren van exfoliatie, namelijk scrubben en peelen. Scrubben is een mechanische exfoliatie, je moet het namelijk zelf doen. Peeling is een chemische exfoliatie, waarbij chemicaliën de dode huidcellen opruimen.

 

Scrubben

Scrubs bestaan vaak uit een crème of olie met daarin fijne korreltjes, maar je kunt ook scrubben met speciale, ruwe(re) sponsjes, washandjes of apparaten. Simpelweg scrub aanbrengen op het gezicht is zinloos, je moet zelf door wrijven de dode huidcellen verwijderen.

Scrub is niet zonder gevaren, want als je een te grove scrub gebruikt voor je gezicht kan dat meer kwaad dan goed doen. Het kan je huid beschadigen. Scrubben van het gezicht kun je daarom het beste doen met een zeer milde scrub, met zeer kleine korreltjes. Een ander nadeel van scrubben is dat je het risico loopt een plekje per ongeluk over te slaan. Nu zal niemand dat kunnen zien, maar als je het doet wil je het ook goed doen.

Een enorm voordeel van scrub is dat het zo makkelijk thuis te maken is. Je kunt een simpele fijne scrub voor het gezicht al maken door wat havermout fijn te malen in een foodprocessor en vervolgens te vermengen met water of je favo olie. Kost ook geen fluit.

 

Peeling

Bij peelings hoef je niet zelf te wrijven; de peeling wordt aangebracht en gedurende 5-10 minuten worden dode huidcellen verwijderd door middel van de zuren die in de peeling verwerkt zitten. Er zitten dus geen (of heel weinig) korreltjes in. Het enorme voordeel van een peeling is dat het resultaat effen is; op elk plekje is evenveel verwijderd. Peelen hoeft ook niet perse chemisch te zijn. Een simpele DIY peeling bestaat uit gelatine en citroensap.

Maar toch zijn peelings vaak wel chemisch. Zowel die voor thuisgebruik als bij de schoonheidsspecialiste. Dat laatste, een zogenaamde chemical peeling, wordt gezien als de meest effectieve soort, maar is ook het heftigst voor de huid. Iedereen die Sex and the City heeft gekeken, kan zich vast nog Samantha’s desastreuze chemical peel herinneren.

 

 'Honey, I've had a little something done.'

 

Er zijn ook genoeg voorbeelden van zeer succesvolle chemical peelings, maar toch ben ik er vanwege de risico’s geen voorstander van. Je kunt er infecties en littekens aan overhouden, als je last hebt van een koortslip kan deze weer de kop op steken en je huid kan verkleuren. Diepe peels kunnen zelfs zo heftig zijn dat je een verdoving nodig hebt voor het aanbrengen ervan, omdat ze het equivalent van tweedegraads brandwonden zijn. Benieuwd naar hoe zo een chemical peel wordt aangebracht? Dan kun je deze video bekijken. Het zou het risico misschien waard zijn, als de resultaten permanent zouden zijn, maar dat is niet het geval. Voor mij geldt dus thanks, but no thanks.

Bron afbeelding: 1

 

Pin voor later

Wat is beter scrubben of peelen? | huidverzorging

 

3 berichten

floortje
 

Tof bedankt voor het recept :) ik ben benieuwd naar je blog erover en naar het resultaat :) liefs floortje
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Floortje, ik schrok er ook van, vandaar dat ik het deel. Dat recept staat nog niet op het blog. Zit nog in de experimenteer fase ;-). Maar hier het recept, dan kun je mee testen. Meng 4 plakjes (of 1 theelepel bij poedervorm) gelatine met 1 ½ citroensap, ongeveer 10-15 seconden in de magnetron en smeren maar. Niet doen trouwens als je van nature een droge huid hebt. Dan is deze peeling echt te agressief. Ik kom binnenkort ermee op het blog.
Lees verder
Lees minder
floortje
 

wow, die chemische peelings daar schrik ik wel van,vooral die met brandwonden.....creepy! goed dat je dat even aankaart. Hoe gaat dat dan met die gelatine en citroensap?kan ik dat hier ergens terugvinden? ik heb toevallig nog gelatine in de kast en citroenen in de fruitmand ;-) liefs floortje
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter