Schadelijke ingrediënten in tandpasta

Mijn hele leven gebruikte ik tandpasta dat ik kocht bij de supermarkt of de drogist, zonder me af te vragen waar het nou precies van wordt gemaakt. Wat slimme marketingtermen, een celebrity endorsement en een niet te lage prijs geven je bij elke tube het gevoel dat je je tanden en mond een enorm plezier doet. Helaas, geen enkele tandpasta heeft mij tot nu toe die hagelwitte ‘diamond gloss’, ‘3D’, ‘max’, ‘triple white’ tanden gegeven. Gaatjes heeft het ook niet vermeden. Wat heeft het me dan wel gegeven? Nou, vooral gezondheidsrisico’s. Laten we eens de schadelijke ingrediënten in tandpasta onder de loep nemen.

Fluoride

Mijn tandarts is de beste die ik me kan wensen. Wat ik hem echter kwalijk neem is dat ik tot mijn achttiende bij elk bezoek zo een bitje met een onnatuurlijk roze goedje (fluoride) in mijn mond gedouwd kreeg. ‘Is goed voor de tanden.’ Ja, dat klopt. Fluoride helpt bij het voorkomen van gaatjes door onder andere bij te dragen aan remineralisatie. Echter, iets te veel fluoride kan voor vlekken of strepen op je tanden zorgen. Prachtig! Als dat alles zou zijn, zou ik er niet over zijn begonnen. Maar te veel fluoride is ook gelinkt aan artritis, fragiele botten, botkanker, schildklierproblemen en hartziekten. En omdat het zo een goed gif is, wordt het ook gebruikt als ingrediënt in pesticiden!

De Nederlandse overheid is, dankzij een uitspraak van de Hoge Raad, in de jaren 70 gestopt met het toevoegen van fluoride aan ons drinkwater. Nu dus nog de tandpasta.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Sodium Lauryl Sulfate , bekend als SLS, is een uitstekende oppervlaktereiniger. Daarom wordt het gebruikt in wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, pesticiden… en tandpasta. In dat laatste wordt het vooral gebruikt als schuimmiddel, om je het gevoel te geven dat je tanden echt gereinigd worden.

Ooit wel eens iets zoets gegeten of gedronken na het poetsen van je tanden en gemerkt dat het totaal anders smaakt? Dat komt omdat SLS je zoete smaakpapillen tijdelijk platlegt. SLS wordt verder bij wetenschappelijke onderzoeken gebruikt om de huid te irriteren om zo bijvoorbeeld geneesmiddelen te testen. Onderzoek toont aan dat SLS veilig is zolang het kort wordt gebruikt en goed wordt uitgespoeld (denk aan shampoo, al word ik er ook niet blij van als SLS in mijn shampoo zit).

Aangezien velen, soms op advies van de tandarts, hun mond niet spoelen na het tandenpoetsen ‘omdat de fluoride anders te kort in de mond zit’ blijft er genoeg SLS (en andere rotzooi) in de mond hangen. En omdat het wél is bewezen dat SLS wondjes (aften) in de mond kan veroorzaken en de mond uitdroogt waardoor je een slechte adem krijgt, lijkt het me gewoon niet handig om het spul überhaupt te gebruiken.

SLS heeft ook aliassen, namelijk natriumdodecylsulfaat of sodium dodecyl sulfate (SDS), voor het geval mensen producten niet kopen omdat SLS op de ingrediëntenlijst voorkomt.

Triclosan

Nog zo een charmant ingrediënt is triclosan. Het zou ‘tandplak en de meest voorkomende tandvleesproblemen [...] helpen verminderen’ (bron: colgate.be). Triclosan wordt toegevoegd vanwege zijn antibacteriële werking. Hoewel triclosan in het algemeen wordt gezien als een veilig product, zijn er toch onderzoeken met verontrustende resultaten over dit ingrediënt. Zo zou het ervoor kunnen zorgen dat bacteriën evolueren en resistent (dus sterker) worden. Bovendien kan het de schildklier en dus onze hormoonhuishouding beïnvloeden, waardoor je je zowel lichamelijk als geestelijk niet goed kunt gaan voelen. Triclosan is ook zeer slecht voor het milieu, omdat het in ons water achterblijft en wordt afgebroken tot andere schadelijke stoffen (bron). En last but not least, als triclosan wordt gemengd met chloor(houdend water) dan krijg je chloroform. Je weet wel, dat spul waar je KO van gaat als je het inademt.

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter