De oil cleansing method

de-oil-cleansing-method-featured-image

Je huid beschermt zichzelf door huideigen oliën aan te maken. Door al het vuil waar je gezicht dagelijks mee te maken heeft raakt die huideigen olie vervuild en gaat het de poriën verstoppen. Het resultaat is een onzuivere huid en een broedplaats voor mee-eters en puistjes. Geen probleem, zou je dan denken. ’s Avonds gebruik je immers allerlei lotions, tonics en/of melkjes om de huid te reinigen, waardoor die poriën ‘ontstopt’ worden. Echter, vaak bevatten zulke middeltjes heftige chemicaliën die je huid strippen van de huideigen oliën (ooit wel eens een trekkerige huid gehad na het reinigen?). Je huid, om zich te beschermen, gaat meer olie aanmaken. Het gevolg is dat poriën nog meer verstopt raken en er een soort vicieuze cirkel ontstaat. Hier komt de oil cleansing method kijken. Afhankelijk van je huidtype meng je een aantal oliën (kom ik zo op terug), welke je op je huid masseert. Vervolgens maak je een doekje nat met warm water en leg je dit op je gezicht. De warmte opent te poriën, waarna je met datzelfde doekje de olie weer verwijdert. Het resultaat is een schone, gebalanceerde huid die niet als een gek gaat overcompenseren voor alles wat je te veel hebt verwijderd. Olie verwijdert namelijk olie. Geloof je me niet? Ontvetters bevatten vaak olie of vet. Door nieuw met oud te mengen, kun je in dit geval oude olie verwijderen. Warmte is hierbij wel van essentieel belang.

Wat heb je nodig?

Het mooie aan de oil cleansing method is dat het geschikt is voor elk huidtype omdat je zelf de samenstelling kunt bepalen en zo dus kunt aanpassen aan de behoefte van je huid. De belangrijkste olie is castorolie, omdat het goed reinigt en antibacterieel werkt (hier kun je er meer over lezen). Wil je geen castorolie gebruiken, dan is hazelnootolie een zeer goed alternatief. Gebruik castorolie of hazelnootolie nooit puur op het gezicht, dat is te heftig, maar meng ze met andere oliën. Hieronder de verschillende oliën en hun geschiktheid per huidtype:

  • Abrikozenpitolie: droge tot normale, rijpere huid;
  • Amandelolie: normale tot vette huid;
  • Arganolie: alle huidtypes (wel een duur grapje);
  • Avocado-olie: droge en/of rijpere huid;
  • Druivenpitolie: normale tot vette huid;
  • Jojobaolie: acne-gevoelige huid;
  • Tamanu-olie: alle huidtypes (zeer duur);
  • Zonnebloemolie: alle huidtypes. 

Lees ook: Mijn favoriete online winkels voor DIY ingrediënten

Kokosolie schittert in afwezigheid, omdat deze in combinatie met castor- of hazelnootolie te uitdrogend werkt. Uiteraard moet je oppassen met welke olie dan ook als je last hebt van (noot)allergiën. Zoals gezegd stem je het oliemengsel af op de behoefte van je huid. In het begin is het dus echt even zoeken naar de juiste verhoudingen van de verschillende oliën. Als je net begint raad ik daarom aan om niet gelijk een heel flesje oliën met elkaar te mengen, maar om elke avond te spelen met de verhoudingen tot je de juiste hebt. Daarbij kun je de onderstaande richtlijnen gebruiken:

  • Vette huid: 2 delen castorolie en 1 deel olie naar keuze.
  • Normale huid: de helft castorolie en de helft olie naar keuze.
  • Droge huid: 1 deel castorolie en 2 delen olie naar keuze.

Ik gebruik momenteel 1 deel castorolie, 1 deel amandelolie en 1 deel jojoba-olie. Ik meng de oliën in een pompflaconnetje en gebruik drie pompjes per keer. Naast de olie heb je natuurlijk iets nodig om het mee te verwijderen. Wattenschijfjes zijn een definitieve no go hier. Je kunt gastenhanddoeken gebruiken of washandjes. Op de lange termijn goedkoper dan wattenschijfjes en het milieu is je eeuwig dankbaar.

Over het gebruik

Ik pas de oil cleansing method alleen ’s avonds toe, maar je kunt hem ook vaker gebruiken. Ik verwijder mijn oogmake-up eerst met kokosolie, maar dat hoeft niet. Je kunt je make-up namelijk ook verwijderen met je oliemengsel. Verdeel je oliemengsel over je droge handen en breng het aan op je droge gezicht. Masseer de olie gedurende een minuut goed in. Ik vind het fijn om met mijn vingertoppen draaiende bewegingen te maken over mijn gezicht. Neem vervolgens een doekje naar keuze en houd deze onder de warme kraan, zo warm als dat je aankunt. Heb je een magnetron, dan kun je een vochtig doekje in de magnetron verwarmen (ik heb er geen, dus ik weet niet hoe lang je dat zou moeten doen, dus dat is een kwestie van uitproberen). Zodra het doekje heet genoeg is knijp je het uit en leg je het over je gezicht. Ga er even voor zitten, want het doekje moet blijven liggen totdat het is afgekoeld. De warmte opent je poriën en zorgt ervoor dat je alle vuil makkelijk kunt verwijderen. Verwijder de olie met de kant van het doekje die je op je gezicht hebt gelegd. Draai het doekje vervolgens om en maak je gezicht vrij van de laatste olieresten. Dit is vooral belangrijk als je geen castorolie gebruikt, omdat de andere oliën moelijker te verwijderen zijn. Vervolgens kun je kiezen om een druppeltje van je oliemengsel te smeren op je gezicht als een soort serum.

Het resultaat van de oil cleansing method

Als je begint met oil cleansing kan het zijn dat je huid er even aan moet wennen en dat eventuele acne erger wordt. Dit trekt na maximaal een week weg. Als het niet wegtrekt, dan kun je spelen met de verhoudingen en soort olie die je gebruikt. Het resultaat van een juiste toepassing van de oil cleansing method is namelijk een zachte, schone, stralende huid, vrij van zwarte puntjes en onzuiverheden.

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.

 

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter