lijmresten verwijderen van glas

Lijmresten verwijderen van glas op natuurlijke wijze

Iedereen die ooit een glazen potje heeft willen hergebruiken is er wel eens tegen aan gelopen: die rottige lijmresten van stickers. Soms haal je ze met een sponsje zo eraf, maar af en toe lijkt het wel alsof er secondelijm is gebruikt. Vanzelfsprekend kun je in de winkel gewoon lijmverwijderaar kopen en die gebruiken om de laatste restjes te verwijderen, maar die is chemisch, relatief duur en absoluut niet milieuvriendelijk. Óf je maakt je lijmverwijderaar gewoon helemaal zelf met slechts twee ingrediënten! Hoe je dat doet laat ik jullie vandaag zien.

Ik gebruik een glazen potje waar een plastic etiket op zat, want in mijn ervaring is dat de vervelendste lijm om te verwijderen. Zoals je ziet heb ik het etiket al verwijderd, maar er is een dun laagje lijm achter gebleven dat ik met geen mogelijkheid verwijderd kreeg met water en zeep.

lijmresten verwijderen van glas

Benodigheden

Baking soda kun je in de webshop bestellen. Klik op het linkje, geef de gewenste hoeveelheid aan en voor je het weet heb je het in huis.

Wil je meer maken, dan gebruik je natuurlijk meer baking soda en olie, de ratio is altijd 1:1. De olie die je hier gebruikt hoeft echt niet van goede kwaliteit te zijn. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld restjes olie gebruiken van miskopen of olie die je graag wilt opmaken.

Werkwijze

Neem een klein kommetje en doe daar de baking soda en de olie in. Meng deze goed door totdat het een consistentie heeft van, ironisch genoeg, lijm.

lijmresten verwijderen van glas

Neem het potje en breng een dun laagje aan op de lijmresten. Omdat er geen chemische ingrediënten in zitten kun je dit gerust doen met je vingers, dat werkt ook het best.

Zet de potjes vervolgens in je (lege) wasbak of een andere plek die vies mag worden en laat het minimaal 30 minuten in trekken.

lijmresten verwijderen van glas

Neem vervolgens een natte afwasborstel of een nat schuursponsje en verwijder de lijmresten door zachtjes over het glas te gaan. Als alles is verwijderd (en dat gaat vrij snel), spoel je je potjes nog even na met (natuurlijk) afwasmiddel en ze zijn klaar voor gebruik!

lijmresten verwijderen van glas

Het werkt omdat veel soorten lijm niet in water oplosbaar zijn, maar vaak wel in olie. De baking soda voegt bovendien een schurende werking aan het goedje toe, zonder dat je het glas erdoor bekrast. Lijmresten verwijderen van glas is hiermee een fluitje van een cent!

Voor de Pinners

lijmresten verwijderen van glas

 

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY.

Shop de ingrediënten uit het artikel

Aanbieding!
 4,95  3,95
Aanbieding!

Oliën

Amandelolie

Vanaf:  4,95 Vanaf:  3,95

Populaire producten

Aanbieding!

Oliën

Neemolie

Vanaf:  5,95 Vanaf:  4,75
Aanbieding!

Etherische Olie

Etherische olie Lavendel

 8,75  6,75
Aanbieding!

Kleien

Kaoline

Vanaf:  4,95 Vanaf:  3,50
Vanaf:  2,95
Aanbieding!

Etherische Olie

Etherische olie Pepermunt

 8,20  6,95
Aanbieding!
Aanbieding!
 4,95  3,95

21 thoughts on “Lijmresten verwijderen van glas op natuurlijke wijze

  • Galina zegt:

   Bij de Action krijg je krijtstickers, waar je met een krijtje op kunt schrijven en als er vervolgens iets anders in het potje gaat, veeg je het gewoon eraf en schrijf je iets anders erop 🙂

 1. suus zegt:

  Hi Galina

  Erg creatief en zou zelf niet op zijn gekomen 🙂
  Een tijdje geleden heb ik nieuwe gordijnen opgehangen in de woonkamer. Ik haalde die blindeer stickers weg en dat ging erg moeizaam. Met als gevolg natuurlijk lijmresten. Ik vroeg me dus af zou het ook werken op het plakkerige raam?

  Alvast bedankt,

  groetjes Suus

  • Galina zegt:

   Hi Suus, bij blindeerstickers is de lijm waarschijnlijk niet op waterbasis en dan zou je bovenstaande recept dus kunnen proberen. Ik zou het dan misschien iets langer laten inwerken en dan met de zachte kant van een spons (i.v.m. krassen) eens proberen te verwijderen. Je zou er een heel eind mee moeten komen. Ben benieuwd naar je resultaten. Veel liefs, Galina

 2. suus zegt:

  Hello again,

  ik heb het vandaag geprobeerd en ging niet zoals ik had gehoopt. Ik heb het ong 3 uurtjes op laten zitten en het ging niet weg met een schuursponsje. Ik probeerde het met mijn nagels en dat zou erg lang duren angezien ik 2 grote oppervlakten moet doen. Ik begon de lijmresten met de a chterkant van een aardappel schilmesje en de restjes gingen makkelijkeraf. Gelukkig geen krassen op het raam. 1 down 2 to go 🙂

  Groetjes Suus

  • Galina zegt:

   Ah jammer dat het sponsje niet werkte, zal heel sterke lijm zijn geweest dan. Op potjes hoeft de lijm natuurlijk niet zo sterk te zijn. Thanks voor de update en gelukkig heb je er al eentje op zitten 🙂

 3. Hodan zegt:

  Net een nieuwe fornuis, oven deur van glas was onder geplakt door sticker. Sticker nat gemaakt en er af gehaald helaas bleef er hardnekkige lijm restjes achter, meteen Google hoe dit oo te lossen en zodoende op jou site terecht gekomen. Gelukkig heb ik baking soda en olie in huis gelijk mee aan het werk geweest 39 minuten laten intrekken vervolgens met spons water en dreft er af geveegd en weg was het 🙂
  Dank je wel voor je tip. Nu heb ik gelijk ook een hele goede tip voor als ik weer eens lijm restjes van potkes nieuwe glassen etc. moet verwijderen

 4. Laurien zegt:

  Pindakaas of olie met koffiedik werken ook prima! Boter trouwens ook, deze middeltjes werken ook om verfresten van je handen te verwijderen, zoveel prettiger dan terpentine of wasbenzine! Met andere woorden alle oliën met iets zacht schurends.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *