Groen doen #1: de Konjac spons

Hallo allemaal, welkom bij de nieuwe rubriek van Laws of Life: groen doen! Een tijdje geleden vroeg ik tijdens een winactie aan jullie waar jullie graag op LoL (ik had niet zo goed nagedacht over de afkorting toen ik de naam koos, lesson learned) over willen lezen. Ik kreeg veel nuttige informatie van jullie, nogmaals bedankt daarvoor! Een terugkerend onderwerp was makkelijke tips om duurzamer te leven. Hoewel zulke rubrieken natuurlijk al bestaan op andere websites en ik er zelf eigenlijk ook al over heb geschreven in mijn 'Vijf simpele manieren om lief te zijn voor het milieu' artikelen, besloot ik dat ik ook mijn duit in het zakje wil doen en daarom twee keer per maand een artikel ga wijden aan een simpele manier om een groene(re) keuze te maken. Vandaag bijt ik de spits af met de konjac spons.

De wat spons? De konjac spons. Ik had er ook nog nooit van gehoord tot ik in Berlijn bij een warenhuis in hun natuurlijke cosmeticahoek aan het snuffelen was. Ja, dat hebben ze in Duitsland, hele schappen vol natuurlijke verzorgingsproducten, gewoon in de winkel. In dat warenhuis zag ik op een toonbank een rij halve bollen in verschillende kleuren liggen en ik zou mezelf niet zijn geweest als ik er niet even met mijn handen aan moest zitten. Fascinerend vond ik ze, zo gel-achtig en sponzig, als een klein kind begon ik ze stuk voor stuk in te drukken. Al snel stond er een verkoopster naast me die me wist te vertellen dat deze plantaardige sponzen ideaal zijn om 's ochtends en 's avonds je gezicht te reinigen, zonder andere reinigingsmiddelen. Blijkbaar is dit al jaren een dingetje, maar ik had er echt nog nooit van gehoord. Om de reinigingskracht te verhogen wordt er aan de spons een extra ingrediënt toegevoegd, vandaar de kleurtjes. En nu komt het allermooiste, als de spons versleten is mag hij gewoon bij het GFT afval, want hij is biologisch afbreekbaar!

konjac

Waar de Konjac spons van is gemaakt

De Konjac spons wordt gemaakt van de konjak, een plant die in Aziatische landen in hoger geleden gebieden groeit. Het wordt daar op verschillende manier bereid en gegeten, zo wordt er bijvoorbeeld een soort vegan sashimi van gemaakt. De konjak plant wordt al eeuwen in Aziatische landen gebruikt als een beautyproduct, maar voor ons is het relatief nieuw. Het is een zachte spons die de huid reinigt en zeer mild exfolieert. De Konjac spons wordt met de hand gevormd en gemaakt met door vulkaanstenen gefilterd water. Meer hierover kun je lezen op de site van Konjac Sponge.

konjac

Aan elke Konjac spons is een ingrediënt toegevoegd om de werking voor een bepaald huidtype te versterken.
  • 100% puur voor de normale huid;
  • Groene thee voor de normale huid;
  • Bamboe houtskool voor de vette en acnegevoelige huid (en voor stoere mannen, want zwart);
  • Franse groene klei voor de vette of gecombineerde huid;
  • Franse roze klei voor de vermoeide huid;
  • Franse rode klei voor de droge, beschadigde of rijpe huid;
  • Kamille voor de gevoelige huid.

Hoe je de Konjac spons gebruikt

Als je de spons uit de verpakking haalt (die helaas wel van plastic is gemaakt) is hij hard, maar zodra je hem in een kommetje met water doet zuigt hij zich vol en wordt hij zacht en sponzig. Hij is niet geschikt voor het verwijderen van oogmake-up, dus het is raadzaam om dit eerst even te verwijderen met bijvoorbeeld wat kokosolie. Vervolgens maak je ronddraaiende bewegingen op je huid met de spons, totdat je huid schoon en zacht is. Spoel nog even af met een plens water en dep je huid vervolgens droog. Als je niet de reinigingskracht van de spons niet voldoende vindt, kun je er altijd nog even wat facewash op doen en hem dan gebruiken.

konjac

Mijn ervaring met de spons is dat mijn huid schoon en echt zijdezacht is na gebruik. Ik kan niet zeggen dat hij poriën verkleint of onzuiverheden vermindert, zoals sommigen beweren, maar prettig in gebruik is hij zeker wel.

Als je klaar bent met je routine, spoel je de spons nog even om met warm water en knijp je hem héél goed uit, tot de laatste druppel. Vervolgens hang je hem bij een verwarming of bij een open raampje, zodat hij zo snel mogelijk kan drogen (zodat hij niet gaat schimmelen). De spons kun je gedurende een maand of drie gebruiken en dan is hij 'op'.

konjac

Waarom de Konjac spons een groene keuze is

Zoals jullie misschien weten mijd ik wattenschijfjes, tenzij het wasbare zijn (hier lees je trouwens hoe je zelf herbruikbare wattenschijfjes kunt maken). Wattenschijfjes zijn namelijk wegwerpproducten, ze kunnen niet gerecycled worden en zijn daarmee milieuvervuilers. Bovendien is de productie ervan giftig voor mens en milieu, want gebleekt katoen. Hetzelfde geldt voor reinigingsdoekjes, die volgens dermatologen trouwens meer kwaad dan goed doen door de conserveermiddelen en geurstoffen die voor allergieën en uitdroging zorgen.

Zo een Konjac spons is dan een mooi alternatief, want het is helemaal natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Daarnaast zien ze er gewoon leuk uit én zijn ze prettig in gebruik.

De Konjac spons is online verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de Beautydrogist en BigGreenSmile voor rond de € 10,00, maar de Douglas heeft ze ook van het eigen merk voor € 7,95.