DIY: zelf koffiescrub maken

Op de valreep nog even een heel simpel recept voor het maken van een leuk cadeautje, voor jezelf of iemand anders. Vandaag laat ik je zien dat koffiescrub maken een fluitje van een cent is. Deze scrub is natuurlijk geschikt voor iedereen, maar door de heerlijke en stoere koffiegeur zullen ook de mannen hem kunnen waarderen.

Waarom scrubben met koffie, vraagt u? Allereerst omdat korrels van gemalen koffie klein zijn, waardoor je een milde scrub krijgt (vergeleken met bijvoorbeeld suiker). Dit is ideaal voor de gevoelige huid. Daarnaast heeft koffie de fantastische eigenschap de doorbloeding in het lichaam te stimuleren. Weet je waar de doorbloeding in je lichaam niet om over naar huis te schrijven is? Daar waar je cellulitis hebt. Nu zal scrubben met koffie niet ervoor zorgen dat je sinaasappelhuid magisch verandert in dat van een perzik, maar alle beetjes helpen.

Benodigdheden

  • Een afsluitbaar glazen potje;
  • Gemalen koffie, liefst biologisch (geen oploskoffie);
  • Kokosolie;
  • Optioneel: vitamine E olie.
De verhouding koffie:kokosolie is ongeveer 4:1, afhankelijk van hoe vloeibaar je hem wilt hebben. Dat wil dus zeggen dat je bij 100 gram koffie 25 gram kokosolie nodig hebt. Meet de hoeveelheid koffie die je nodig hebt door je potje voor 4/5 te vullen met koffie. Doe de koffie vervolgens in een kom, want dat is makkelijker roeren.

Werkwijze

Smelt een paar eetlepels kokosolie (of 1 flinke theelepel als je een klein potje gebruikt) au bain marie (in een kommetje boven een pan kokend water). Als je vitamine E olie gebruikt, dan kun je deze het beste als eerste bij de koffie doen. Voeg 1 theelepel toe aan je kom met koffie. Vitamine E werkt niet alleen verzorgend voor je huid, maar het is ook een natuurlijk conserveermiddel.

Vervolgens ga je beetje bij beetje de olie bij de koffie doen en tussendoor steeds door roeren. Kijk goed naar de consistentie; als de koffie nog korrelig, brokkelig en droog is, dan moet er meer olie bij. De koffie moet echter niet zwemmen in de olie, want kun je er niet goed mee scrubben. Het moet een dikke pasta worden. Zodra de scrub de gewenste dikte heeft bereikt stop je met het toevoegen van de kokosolie. Als je hygiënisch hebt gewerkt, kan de kokosolie terug in de pot. Zo niet, probeer hem dan meteen te gebruiken om zo verspilling tegen te gaan (check bijvoorbeeld mijn artikel over 50 toepassingen van kokosolie).

Doe de scrub in een potje en bewaar hem tot gebruik.

Controleer altijd of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter