DIY make-up primer

DIY make-up primer

Vroeger kon ik uren kijken naar make-up tutorials op YouTube en dan proberen na te doen wat al die beautygoeroe’s deden. Inmiddels heb ik andere interesses en eigenlijk ook helemaal geen tijd meer ervoor, maar voor één YouTuber wil ik nog wel eens een uitzondering maken en dat is NikkieTutorials. Niet zozeer vanwege de tips en tricks als vanwege haar leuke persoonlijkheid. Nu had ze laatst een nieuwe ontdekking gedaan op het gebied van make-up primer; de aftershave van haar vriend. Waarom? Omdat het veel glycerine bevat en dat zorgt ervoor dat je make-up blijft ‘plakken’.

Het merk dat Nikkie aanraadt test op dieren, dus dat is een no go voor mij en het bevat bovendien allerlei ingrediënten die wat mij betreft niet nodig zijn. Door haar opmerking over glycerine ging er bij echter wel een belletje rinkelen. Als glycerine het actieve ingrediënt is, dan kun je het toch heel makkelijk zelf maken? Glycerine is geen secondelijm, maar het is inderdaad best plakkerig. Het probleem is alleen dat het je ook shine geeft, omdat het vrij vet spul is, maar met behulp van het altijd fijne aloë vera kom je een heel end met matteren.

Waarom een primer gebruiken

Laten we naar de huid kijken alsof het een kale, onbehandelde muur is en naar de foundation als de verf die erop moet. Voordat je de muur gaat verven wil je alle kleine scheurtjes glad hebben, anders is het eindresultaat niet mooi. Als je begint te verven zonder de muur voor te behandelen, dan zul je zien dat je meerdere lagen moet aanbrengen, hoe goed je verf ook is, omdat de muur een gedeelte van de verf simpelweg opzuigt. Behandel je de muur met primer, dan zie je dat de verf er niet alleen beter op blijft liggen, maar dat het resultaat gladder en strakker is, waardoor je minder verf nodig hebt.

Zo werkt het ook met make-up primer. Je huid kent fijne rimpeltjes en je wilt niet dat je make-up ertussen gaat zitten zodat ze meer opvallen. Daarnaast wil je niet dat je huid, de enorme spons die het is, je make-up opzuigt in je lichaam, want dan ga je voorbij aan het doel van make-up.

Primers zijn in de winkel te koop in alle mogelijke soorten. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze een boel chemische ingrediënten bevatten die niets doen voor je huid en ze zijn vaak op basis van siliconen. Hoewel ik persoonlijk niets tegen siliconen heb, hoef ik ze niet op mijn huid, aangezien ze erom bekend staan je poriën te verstoppen met van die joekels van een puisten tot gevolg.

Vooral als je al minerale make-up of natuurlijke make-up gebruikt is het dus niet logisch om een chemische primer te gebruiken, maar ook als je conventionele cosmetica smeert kan het eigenlijk helemaal geen kwaad om met een natuurlijke basis te beginnen, vooral als die zo goed werkt als onderstaande.

Zelf make-up primer maken

DIY make-up primer

‘Maken’ is een groot woord. Richtlijn voor wat je nodig hebt:

  • 1 theelepel plantaardige glycerine;
  • 1/2 theelepel aloë vera gel.

Verder heb je een klein, afsluitbaar potje nodig om je primer in te bewaren. Meng de ingrediënten in het potje en klaar is kees.

Misschien viel het je hierboven op dat ik het heb over een richtlijn, in plaats van exacte hoeveelheden. Dat komt omdat elk huidtype anders. Heb je een erg droge huid, dan zou je de aloë vera kunnen overslaan. Als je een gemengde huid hebt, zoals ik, houd je de bovengenoemde ratio aan en als je een vette huid hebt, dan kun je beter de helft glycerine en de helft aloë vera gebruiken.

Hoe je DIY make-up primer gebruikt

DIY make-up primer

Bij deze primer geldt de regel ‘less is more’ meer dan ooit, want gebruik je te veel dan glijdt de boel er binnen de kortste keren van af. Bij crèmes hoor je vaker dat je een hoeveelheid ter grootte van een erwt moet gebruiken. Bij primer gebruik je nog ietsjes minder dan dat. De hoeveelheid hierboven op de foto is dus echt veel te veel, minder is beter. Die zeer kleine hoeveelheid verdeel je over je gezicht en smeer je goed uit, zodat alles egaal uitgesmeerd is. Vervolgens laat je het een half minuutje drogen en ga je aan de slag met de rest van je look zoals je dat normaal gesproken ook zou doen.

Eventueel breng je nog een finishing poeder aan (zoals dit DIY fixerend gezichtspoeder). Je zult zien dat je make-up mooier aanbrengt, je minder nodig hebt en alles net dat beetje langer mooi blijft zitten dan zonder primer.

Lekker goedkoop

De crème de la crème onder de primers kost al gauw rond de € 20 voor 10 ml. Dezelfde 10 ml maak je met bovenstaand recept au naturel voor minder dan € 1. Best een verschil, toch?

DIY finishing poeder

Wil je zelf ook een finishing poeder maken? Klik dan hier voor de tutorial van het Hallo Glow poeder.

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *