Gezichtstoner - #DetoxJeGezicht

Gezichtstoner detox je gezicht

Waarom zou je een toner voor het gezicht gebruiken? Negen van de tien mensen die het gebruik van een toner (of tonic) aanraden zullen zeggen dat een goede toner ervoor zorgt dat je eventuele overgebleven make-up of zeepresten verwijdert. En dat is helemaal waar, maar het is niet de hoofdtaak van een toner. Vandaag leg ik uit waarom een toner zo belangrijk is om dagelijks te gebruiken, welke je het beste mijdt, hoe je een goede toner uitkiest of maakt en wanneer je hem gebruikt. Vandaag gaan we het hebben over de tweede stap in mijn gezichtsverzorging recepten – de gezichtstoner. Heb je deel één – de reiniging gemist? Lees deze dan hier – Gezichtsreiniging  

De pH-waarde van je huid

pH (pondus hydrogenii) is een ander woord voor zuurgraad. Een neutrale pH-waarde ligt rond de 7. Kort door de bocht kun je stellen dat alles wat onder 7 valt 'zuur' is en alles daarboven 'basisch'. Onze huid is redelijk zuur; onder optimale condities heeft het een pH van ongeveer 5,5. Die zogenaamde beschermende zuurmantel op je huid wordt gevormd door zweet en talg en is een soort barrière tegen infecties (acne), irritaties, allergieën en uitdroging. Het belang van een goede, stabiele pH van de huid zie je terug bij kinderen en ouderen wiens huid basischer (minder zuur) is en daardoor vatbaarder is voor infecties en ziektes. Het is dus logisch om de pH zo optimaal mogelijk te houden voor een mooie huid.

Maar nu komt de grap: veel van de huidreinigers die we gebruiken hebben een hoge basische waarde. Met andere woorden, ze 'ontzuren' de huid als het ware en strippen het dus eigenlijk van haar natuurlijke bescherming. Producten met een hoge basische waarde kun je vaak herkennen aan het feit dat ze schuimen. Je hebt vast wel eens zeep gebruikt op je huid en daarna het gevoel gehad dat je huid brandschoon is omdat het nog net geen piepend geluid maakt als je er met je vinger overheen gaat, zoals bij glas. Dát is dus niet bedoeling. De meeste soorten zeep hebben een pH van rond de 10.

En pH-neutrale producten dan? Die hebben een pH van 7. Voor de huid gebruik je het beste een pH-huidneutraal product (met een pH van 5.5 dus). Zelfs water, die een pH van 7 heeft, kan de huid dus verstoren (trekkerige huid na een plens water in het gezicht, iemand?). Wie 1 + 1 heeft gedaan snapt het al: als je je huid niet reinigt met een pH huidneutraal product, dan kan het reinigen meer kwaad dan goed doen. Maar dan... it's a bird, it's a plane, it's superman toner. Een goede toner heeft de pH van je huid en brengt haar dus weer in balans en daarom is toner dus onmisbaar in je beautyroutine.  

Hoe herken je een goede toner?

Tot zover de scheikundeles. We weten dus inmiddels dat je toner nodig hebt, maar welke? Toners bestaan in alle geuren, kleuren en samenstellingen en het lijkt alsof er voor elk huidtype wel een toner beschikbaar is. De grootste boosdoener in standaard toner is alcohol. Als het een beetje vetalcohol is, dan kan dat weinig kwaad, maar je raadt het al: toner bevat vaak véél alcohol en niet de goede variant. Onderzoek toont aan dat alcohol (enthanol) in zelfs kleine hoeveelheden cellen doodt of ze dusdanig beschadigt dat ze niet in staat zijn infecties en irritaties te voorkomen. Toner met alcohol wordt vaak aangeraden aan mensen met een vette huid of mensen met acne, omdat de huid minder vet zou worden door de uitdrogende werking van alcohol. Het probleem is alleen dat je huid als een gek gaat overcompenseren en dus nog vetter wordt. Met andere woorden, toner met alcohol is een grote no-no, je betaalt grof geld voor een product die je huid beschadigt en niet eens geschikt is om de problemen rondom je huid weg te drinken. Toner kan ook parabenen bevatten, om te voorkomen dat de boel gaat schimmelen in je mooie flesje. Een goede toner herken je aan natuurlijke ingrediënten zonder alcohol, die ervoor zorgen dat de pH van je huid intact blijft of wordt hersteld en je poriën niet verstoppen. Wees kritisch bij uitzoeken en controleer de ingrediënten.

Pure ingrediënten

Ik weet het, het lijkt raar om iets op je gezicht te smeren wat je normaal door je yoghurt mixt of over je salade heen sprenkelt. Maar wanneer je je realiseert dat pure ingrediënten precies zijn wat je lichaam nodig heeft dan is het eigenlijk heel raar dat je liever kiest voor onnatuurlijke, synthetische, waarschijnlijk niet echt gezonde producten, toch? En om de overstap nog makkelijker te maken heb ik weer een makkelijk recept voor je. Mijn  gezichtstoner bestaat uit drie ingrediënten. Namelijk appelcider azijn en dan wel de biologische versie waar je nog drab in ziet drijven. Want in de drab zitten juist de goodies waar je huid zo blij van wordt ?. Water om de azijn te verdunnen, want het pure spulletje is een beetje heftig, en optioneel nog essentiële olie.  

Waarom appelcider azijn?

Net als honing heeft appelcider azijn anti-bacteriële eigenschappen en is het rijk aan AHA's (ja ja, dat dure spul in die potjes) die dode huidcellen weg-eten en je huidtint verbetert. In tegenstelling tot op alcohol gebaseerde gezichtstoners herstelt appelcider azijn de pH van de huid waardoor deze in balans blijft en niet ineens heel droog of juist vettig wordt. Wat wel regelmatig voorkomt bij de commerciële zusjes. Was voor mij één van de redenen om over te stappen op puur natuur! 'Maar Mariska, azijn stinkt!' Dat klopt, het stinkt zeker en je ruikt het goed als je het gebruikt. Eenmaal opgedroogd ruik je het niet meer, echt niet. Nou, laat ik het zo zeggen: ik ruik het niet meer dus ga ik ervan uit dat dat bij jou ook zo zal zijn! Het wordt natuurlijk verdund met water en ik gebruik ook altijd een paar druppeltjes essentiële olie om de geur nog iets te maskeren, dat raad ik je zeker aan. Om de geur verder te maskeren en nog meer goede eigenschappen erbij te krijgen kun je ook hydrolaat zoals rozen- of kamillewater gebruiken. Dit zijn mijn persoonlijke favorieten!  

Gezichtstoner op maat

Honing is zo’n ingrediënt wat echt iedereen - ongeacht huidtype - kan gebruiken. In principe is appelcider azijn ook door iedereen te gebruiken, maar nog fijner is het om een gezichtstoner op maat te maken. Meng ¼ cup water met ½ eetlepel appelcider azijn, giet in spuit- of gewoon flesje en gebruik iedere ochtend en avond na de gezichtsreiniging.  Bewaar je je toner in een spuitflacon dan kun je je gezicht sprayen anders verspreid je de toner met een zacht doekje of wattenschijfje. Ik smeer - als mijn huid nog licht vochtig is van de toner - direct mijn moisterizer erop, omdat deze daardoor beter en makkelijker op te brengen is. Volgende week meer over mijn moisterizer. Nu heb je ongeveer 60 ml gezichtstoner gemaakt waar dan 12 druppels essentiële olie (EO) in kunnen. Je kunt kiezen voor een lekkere geur of voor een olie met bepaalde helende eigenschappen. Zoals bijvoorbeeld tea tree EO bij een onzuivere huid. Natuurlijk kun je het ook combineren. Dit product wordt gemaakt met water - ik neem altijd gefilterd water - maar hierdoor is de houdbaarheid buiten de koelkast ongeveer twee weken. Maak daarom één keer in de week de hoeveelheid aan die je die week nodig hebt dan hoef je het niet weg te gooien. Dit kost je ongeveer een minuutje dus dat is lekker snel, toch?

  Verzorg je gezicht dagelijks met een toner van appelciderazijn aangelengd met water. | gezichtstoner | gezichtsverzorging  

Opties per huidtype

Vettige huid Vervang het water voor toverhazelaar –en gebruik tea tree EO. Wordt de geur je te heftig, gebruik dan een mix van tea tree en lavendel EO. Oudere/rijpere huid Vervang het water voor rozenwater  en kies voor Ylang Ylang EO. Droge huid Vervang het water met kamillewater en gebruik lavendel of wierook (frankincense) EO. Gevoelige huid Vervang het water met rozenwater en gebruik kamille en/of lavendel EO.  


100% puur natuurlijke etherische oliën kun je met mij mee bestellen, stuur een berichtje met je wensen voor een offerte.

Nog meer recepten

Groene thee appelcider azijn toner: Trek groene thee met gedestilleerd water. Meng twee delen groene twee met één deel ongefilterde appelcider azijn die de 'moederazijn' bevat. Groene thee zit boordevol anti-oxidanten die je huid beschermen en verzorgen. Deze toner is wederom geschikt voor alle huidtypen, maar vooral aan te raden voor de rijpere huid.

Rauwe honing toner: Rauwe honing heeft een gemiddelde pH van 3.9. Meng een eetlepel rauwe, biologische honing met drie eetlepels gedestilleerd water en bewaar in een glazen potje. De anti-bacteriële, anti-oxiderende honing samen met het water vormen een pH huid neutrale toner die geschikt is voor alle huidtypen.

De makkelijkste DIY toner in de geschiedenis der mensheid Geen zin, geen tijd, geen producten om een toner te maken? Neem dan een schijfje komkommer en wrijf dit over je huid. Niet alleen werkt dit heerlijk verfrissend en verkoelend, maar komkommer heeft een pH tussen 5.12 en en 5.78 en komt daardoor heel dichtbij de pH van je huid. Mocht je zelf willen experimenteren met het maken van toner met andere ingrediënten, hier een lijst van producten met hun pH waarde. Mocht je een leuke, slimme, handige toner verzinnen, deel hem dan vooral in de comments! Wil je de pH van een product of je eigengemaakte goedje checken, dan kan dat met pH indicator.  

Wanneer een toner gebruiken

Dus je weet inmiddels wat een toner doet, welke toner je moet mijden (of juist niet) en hoe je zelf toner maakt. Rest nog maar één vraag: wanneer moet je een toner voor het gezicht gebruiken? Toner kun je het beste tweemaal daags gebruiken: in de ochtend en in de avond. 's Morgens gebruik je de toner nadat je je gezicht hebt gereinigd en voordat je je dagcrème aanbrengt. 's Avonds idem dito: na het reinigen en voor je nachtcrème of -olie. Doe wat toner op een herbruikbaar wattenschijfje en wrijf hiermee zachtjes over je gezicht en hals of spray wat toner op je gezicht en laat het even intrekken. Klaar is kees, je huid blij, milieu blij en voor je het weet heb je een stralende huid met een gezonde gloed.   Volgende week de laatste stap in mijn gezichtsverzorging routine  – Gezichtsmoisturizer - #DetoxJeGezicht 

Deel 1: Gezichtsreiniging - #DetoxJeGezicht
Deel 2: Gezichtstoner - #DetoxJeGezicht
Deel 3: Gezichtsmoisturizer - #DetoxJeGezicht

Meld je aan via onderstaand formulier en ontvang gratis een handig DetoxJeGezicht cheatsheet op A4 formaat. Print deze uit en leg deze in je badkamer neer, zodat je ten alle tijden de stappen kunt nalezen en kunt variëren met draagoliën en essentiële oliën die geschikt zijn voor jouw huidtype.

Pin voor later

Verzorg je gezicht dagelijks met een toner van appelciderazijn aangelengd met water. | gezichtstoner | gezichtsverzorging

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.



0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter