3 DIY make-up remover recepten

zelf-make-up-remover-maken8

Mijn liefde voor natuurlijk en DIY ontstond door een simpel haarmasker, dat je hier terug kan vinden. Het ultieme WOOOOWW-hoe-kan-het-dat-niet-iedereen-dit-doet-moment kwam pas toen ik een keer mijn make-up verwijderde met kokosolie. Ik gebruikte destijds een waterproof mascara die een tsunami kon weerstaan en kreeg het 's avonds slechts gedeeltelijk eraf. Die eerste keer toen ik kokosolie gebruikte en de mascara met gemak verwijderde was ik er even stil van. Poef, weg gewoon. En de volgende dag zagen mijn ogen er ook nog minder vermoeid uit. Alle dames om me heen heb ik bijna gedwongen het een keer te proberen en ook zij hadden hetzelfde 'OMG, dit werkt!' moment. Ik vind het daarom maar raar dat ik nooit over zelf make-up remover maken heb geschreven. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Vandaag leg ik je dus uit hoe je zelf make-up remover kunt maken. Nou ja, maken is een groot woord trouwens, lees het zelf maar.

Kokosolie make-up remover

Dit is eigenlijk geen recept te noemen. Meer een koop-dit-gebruik-het-en-lach-je-kapot. Een pot virgin, koudgeperste kokosolie kost zo een € 10 voor 300-400 ml. Als je de kokosolie enkel gebruikt voor het verwijderen van je make-up doe je makkelijk een jaar met één pot. Minder dan een euro per maand dus. Heb net voor de gein opgezocht hoeveel een A-merk make-up remover kost. Rond de € 20 voor 125 ml! No way, José. Kokosolie verwijdert echt de meest waterproof make-up zonder dat je er noemenswaardige moeite voor hoeft te doen. Het voordeel is dat het geen alcohol bevat, waardoor de delicate huid rondom je ogen niet uitgedroogd of geïrriteerd raakt. Sterker nog, het wordt gevoed en je staat de volgende ochtend op met een frissere blik. Om kokosolie als make-up remover te gebruiken neem je een klein beetje kokosolie uit de pot en verdeel je dit met je handen over je ogen (of lippen of hele gezicht). Je ziet eigenlijk al meteen dat de make-up wordt opgenomen door de olie en je krijgt van die 'wasbeerogen'. Neem een vochtig washandje of een (herbruikbaar) wattenschijfje en verwijder de olie van je huid, inclusief de make-up.Klaar is kees. Er zijn trouwens ook nog 50 andere toepassingen van kokosolie.

 

Natural Heroes

 

Intensief voedende make-up remover

Sommige dames houden niet van kokosolie. Hun huid reageert er gewoon wat minder goed op. Geen probleem, want de mogelijkheden met zelf make-upremover maken zijn eindeloos. Neem nou jojoba olie (dat spreek je trouwens uit als hohóbaolie). Jojoba olie is bijna identiek aan de huid eigen talg, waardoor het je huid direct beschermt én een seintje geeft dat het niet nog meer talg moet aanmaken. Hierdoor wordt de kans op puistjes kleiner. De olie wordt vrij snel opgenomen door de huid, dus om hem als make-up remover te gebruiken kun je het beste mengen met bijvoorbeeld extra virgin olijfolie. Deze wordt namelijk weer heel langzaam opgenomen. Even de proef op de som, liquid lipstick! Als je ooit wel eens als een gek met een (wasbaar) watje over je lippen hebt lopen wrijven, dan weet je wat ik bedoel. Vaak smeer je de lipstick alleen maar over de huid rondom je lippen, waarna de lipstick ook daar in de huid trekt. Het resultaat is dat je verdacht veel op Heath Ledger's joker gaat lijken. Als het dan eindelijk weg is, zijn je lippen net schuurpapier. Met kokosolie is ook die liquid lipstick zo weg. Recept:

  • 50 ml jojoba olie;
  • 50 ml extra virgin olijfolie.

Meng de oliën in een afsluitbare glazen fles en je make-up remover is klaar voor gebruik. Als je een fles hebt met een pompje is dat zelfs nóg beter, want dan is de kans op vervuiling van de olie kleiner. Ikea verkoopt bijvoorbeeld dit mooie glazen pompje. Deze make-up remover gebruik je eigenlijk op dezelfde manier als de kokosolie. Je brengt het aan met je handen of met een (wasbaar) wattenschijfje en weg make-up!



Natural Heroes

Twee fasen make-up remover

Vind je dat het wel wat minder mag met de olie, dan kun je ook een twee fasen make-up remover maken. Die zie je ook wel eens in de winkel, de ene helft is dan vaak blauw en de andere helft doorzichtig. Voor gebruik schud je even met de fles om de vloeistoffen te vermengen en daarna ga je ermee aan de slag. Dat kan je dus ook gewoon zelf maken. Veel van die twee fasen removers uit de winkel bestaan namelijk uit minerale olie (gewonnen uit aardolie dus, niet echt verzorgend of zo) en water of alcohol. Zo maak je je eigen twee fasen make-up remover:

  • 50 ml rozenwater;
  • 50 ml olie naar keuze (denk aan gefractioneerde kokosolie, jojobaolie, amandelolie, avocado-olie, etc.)

  Zelf make-up remover maken is makkelijk met deze drie recepten op basis van kokosolie, jojobaolie en rozenwater. Hierna wil je nooit meer anders!

Doe beide ingrediënten in een glazen flesje, eventueel met een pompje. De olie en het rozenwater vermengen zich niet, de een drijft op de ander. Voor gebruik even schudden en dan gebruiken als een normale make-up remover. Je huid voelt niet droog, maar wel lekker fris na de remover. Na het gebruik van de remover kun je nog wat squalaan op je huid smeren, de natuurlijke facelift in een flesje. Als je nog nooit een natuurlijk DIY recept hebt geprobeerd, dan zijn deze drie recepten echt wel de ideale uitgangspunten. Zelf make-up remover maken is ontzettend simpel maar o zo effectief. Geloof me, als je het eenmaal hebt geprobeerd wil je echt niet anders meer. En van het geld dat je bespaart kun je weer mooie make-up kopen ;)

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.