Ontspullen #3: minder spullen in huis te halen

Een tijdje geleden schreef ik een artikel vol met tips om minder te kopen (klik), want dat is een fantastische manier om de eerste stappen richting minimaliseren te zetten. Minder spullen in huis betekent immers ook minder opruimen, weggooien of constant verplaatsen omdat je stiekem niet zo goed wat je er eigenlijk mee moet. Kopen is een bewuste beslissing, maar is het je wel eens opgevallen hoeveel spullen je krijgt? Gratis en voor niets bedoel ik, van weekblaadjes tot samples in een winkelcentrum. Het zijn vaak kleine dingetjes, maar gooi ze allemaal eens op een hoop en je eetkamertafel ligt waarschijnlijk vol. Om die rommel voor eens en altijd aan te pakken geef ik je vandaag vijf tips!

Zeg eens 'nee, bedankt'

Een tijdje geleden bekeek ik een TED Talk van David Grady over het 'mindless accept syndrome', afgekort naar MAS (het filmpje vind je hier). Hij vertelt over hoe mensen op het werk klakkeloos uitnodigingen voor vergaderingen accepteren zonder zich af te vragen in hoeverre hun aanwezigheid ook echt van toegevoegde waarde is (guilty). Het resultaat is dat ze daardoor te weinig tijd overhouden voor hun werk. Hij pleit dan ook voor 'no MAS!'.

Dat mindless accept syndrome gaat eigenlijk verder dan vergaderingen op het werk. Hoe vaak krijg je wel niet een of ander foldertje of sample in je handen gedrukt zonder dat je erom hebt gevraagd? En hoe vaak belanden die spulletjes in je tas of ergens op een rommelige plek in je huis, voordat ze worden weggegooid zonder dat je ernaar hebt gekeken? Door daar wat actiever op te letten en simpelweg 'nee, bedankt' tegen te zeggen zorg je voor een stuk minder rommel in je huis. Probeer het eens, de eerste keer gaat wat stroef, maar na een tijdje gebeurt het eigenlijk automatisch. Mijn handtas was in ieder geval nog nooit zo opgeruimd!

Neem je eigen tas mee

Tegenwoordig mogen winkels geen gratis plastic tasjes meer meegeven, maar op die regel zijn nogal wat uitzonderingen en de handhaving ervan is bovendien niet om over naar huis te schrijven. Doordat die tasjes te pas en te onpas worden uitgedeeld heeft iedereen thuis wel een tas vol tassen. Persoonlijk had ik een meterkast vol, 'voor het geval dat'. Die tassen komen hier en daar zeker van pas, maar je hebt er echt niet zó veel nodig.

Voorkomen dat er steeds meer tassen in je 'tas voor tassen' verdwijnen kun je door een herbruikbaar tasje te gebruiken. Het zorgt niet alleen voor minder rommel in je huis, maar je doet het milieu er ook echt een plezier mee. Neem van die stevige boodschappentassen mee als je naar de supermarkt gaat en leg een klein opvouwbaar tasje van canvas in je handtas voor de kleine spulletjes. De mijne kocht ik alweer twee jaar geleden bij de HEMA in een vrolijke felroze kleur en dan ding is niet stuk te krijgen. Het resultaat is dat de 'tas vol tassen' thuis steeds leger raakt en dat voelt goed!

Plak een NEE/NEE sticker op je brievenbus

Vier kilo.... maandelijks kwam er hier vier kilo aan rommel binnen via de brievenbus, dat heb ik namelijk een keer bijgehouden. Het slingerde eerst wat door het huis voordat het ongelezen en wel in de papierbak verdween. Toen ik eindelijk een NEE/NEE sticker heb aanschaft was die lege brievenbus elke dag weer een heerlijk gevoel. Helaas kun je zo een sticker alleen bij je gemeente halen (gratis) of via het telefoonnummer 0900-2025095 (€ 0,25 cent per minuut) bij Stichting MailDB kunt bestellen. Je plakt de sticker op je brievenbus en je bent weer een stap dichterbij minder ongevraagde rommel in je huis.

Sommige bedrijven zijn slim en adresseren hun reclamedrukwerk, want zelfs als er staat ‘Aan de bewoners van dit adres’ dan wordt dat gezien als geadresseerd. Ook daar kun je korte metten mee maken door je te registeren bij het Nationale Postregister, als je door het gruwelijk irritante aanmeldingsproces bent (serieus, wie heeft er een gebruikersnaam bestaande uit tien tekens en cijfers?) dan krijg je een bevestiging per mail en klaar is keer: je brievenbus is binnen 4 tot 6 weken vrij van spam.

Vraag om specifieke cadeaus

Je bent jarig, je geeft een feestje en in de week voorafgaand aan dat feestje krijg je van vijf verschillende mensen een appje met 'heb je nog cadeauwensen?' Regelmatig zeg je eerlijkheidshalve 'nee... er schiet me nu even niets te binnen'. De meeste mensen komen niet met lege handen en het resultaat is dat je vijf soortgelijke pakketten met verzorgingsproducten hebt. Begrijp me niet verkeerd, elk cadeau is een lief gebaar dat gekoesterd moet worden en een gegeven paard moet je niet in de bek kijken maar als je bezig bent met minimaliseren zijn dat soort cadeaus natuurlijk niet handig.

Om spulletjes te krijgen die je ook echt nodig hebt kun je een verlanglijstje bijhouden, via bijvoorbeeld lijstje.nl. Sommigen vinden dat misschien brutaal, omdat je blij moet zijn dat je überhaupt wat krijgt. Op zich begrijpelijk, maar is het niet leuker voor zowel de gever als de krijger dat het cadeau ook echt gewenst is en gebruikt zal worden? Persoonlijk zet ik spullen op mijn lijstje die ik graag wil hebben, zoals boeken, maar die ik niet perse nu direct nodig heb. Het resultaat is dat ik alleen nog spullen krijg die ik ook echt wil hebben in plaats van het zoveelste product dat amper wordt gebruikt.

Een activiteit in plaats van een cadeau

Het hele idee van minimaliseren is dat je door minder spullen te bezitten meer tijd en geld overhoudt voor activiteiten, voor het maken van herinneringen. Het is dan ook helemaal niet zo gek om op de vraag 'heb je nog cadeauwensen?' te antwoorden dat een gezellige lunch of een avondje naar de bios je leuker lijkt. Zo breng je immers meer tijd door met vrienden of familie, ben je even de deur uit én voorkom je dat je iets krijgt dat je niet nodig hebt.

Dit waren mijn vijf tips om minder spullen in huis te hebben. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben en aanvullen met jullie tips mag natuurlijk altijd!

Bron afbeelding: Tramonto a Scalea ( ubuntu 15.10 ) door Renatvs88, tekst toegevoegd door lawsoflife.nl.

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter