Ontspullen #1: waarom je gelukkiger wordt van minder spullen

Talloze blogs las ik over opruimen, minimaliseren en ontspullen en zelf schreef ik ook iets in die richting, toen ik naar aanleiding van al die artikelen erachter kwam dat ik in sommige opzichten best wel weinig spullen heb. Ik dacht dat het minimaliseren van de hoeveelheid spullen die men heeft een hype was die inmiddels alweer over was, maar niets blijkt minder waar. Minimaliseren lijkt een blijvertje aangezien ik nog steeds bijna dagelijks hoor en lees dat mensen meer met minder willen dit jaar. Minder zooi, meer ervaringen. Met die gedachte in het achterhoofd besloot ik ook mijn bijdrage te doen aan de inmiddels niet-meer-zo-minimalistische hoeveelheid informatie die er te vinden is over minimalisme. Ik wil er een soort serie van maken, in de hoop anderen de inspiratie te geven die ze zoeken om stappen richting een rustiger leven te zetten.

Wat houdt ontspullen in?

Ik kan me best goed voorstellen dat als je nog nooit van ontspullen of minimaliseren hebt gehoord en eigenlijk ook niet van plan was om de hoeveelheid spullen die je hebt te verminderen, je je afvraagt waarom je dat überhaupt zou willen.

Het idee erachter is ontstaan uit de onrust die veel mensen ervaren door de hoeveelheid spullen die ze hebben of 'zouden moeten' hebben. Je moet overal altijd het allernieuwste van hebben, want anders ben je niet hip. Je moet voor elke outfit een passend paar schoenen hebben, anders ga je niet mee met de trends. Het resultaat is dat je stress ervaart. Stress omdat je al die trends simpelweg niet kunt bijbenen, ze veel te duur zijn en je vervolgens met een overvol huis zit vol spullen die je eigenlijk nooit gebruikt en die verder vrij waardeloos zijn zit. Na al die 'statusverhogende' spullen te hebben aangeschaft blijft er bar weinig geld over voor leuke dingen zoals een weekendje weg, uit eten, een filmpje of iets anders leuks dat niet perse te maken heeft met het aanschaffen van spullen en waar je wél gelukkiger van wordt.

Als een soort beweging tegen al dat onnodige kopen is het minimalisme ontstaan. Het idee erachter is dat we al die spullen die we kopen vaak helemaal niet nodig hebben. Wat heb je aan drie paar bijna dezelfde zwarte broeken? Waarom heb je 30 pennen in huis waarvan de helft het niet doet? Waarom zou je een zesde set dekbedovertrek aanschaffen? Al die spullen kosten immers geld, ze nemen ruimte in beslag en je bent eigenlijk constant bezig met opruimen, weggooien en opnieuw kopen. De grondslag van het minimalisme ligt in het doorbreken van die cyclus omdat je gelukkiger wordt van activiteiten dan van spullen (en dat is trouwens ook wetenschappelijk onderbouwd).  Make memories, not garbage. En terwijl je die memories maakt doe je het milieu ook een plezier, want die overconsumptie van ons vormt een enorme aanslag op de natuur in al haar vormen.

Waarom zou je ontspullen?

Minimaliseren heeft zo zijn voordelen en nee, daar bedoel ik niet van die ver-van-je-bed-show-zweverige-dingen mee zoals 'je vindt je ware ik'. Nee, direct merkbare, concrete voordelen.
  1. Je ervaart minder stress. Je hoeft niet meer te kiezen tussen al je spullen, maar je hoeft ook niet meer te kiezen waar je je (beperkte) budget aan uitgeeft. Je hoeft meer constant iets nieuws.
  2. Je vindt meer rust. Je huis, je kasten, je zolder zijn minder chaotisch, waardoor je minder het gevoel hebt dat je iets 'moet' doen (zoals opruimen).
  3. Je behoudt het overzicht. Hoe fijn is het als je weet of je iets in huis hebt en dit ook binnen de kortste tijd hebt gevonden?
  4. Je leven krijgt meer structuur. Omdat je leven wat minder chaotisch is, je huis opgeruimder en je bankrekening gevulder ontwikkel je automatisch wat meer structuur.
  5. Je hebt meer tijd. Je bent minder tijd kwijt aan dingen zoeken, kopen, erover nadenken, opruimen, weggooien et cetera.
  6. Je houdt meer geld over. Deze spreekt voor zich: als je minder koopt, geef je ook minder uit.
  7. Je creëert ruimte voor meer ervaringen. Het geld dat je overhoudt kun je uitgeven aan een mooie vakantie, een weekendje weg, een romantisch dinertje, een leuke workshop of een andere ervaring waar je steeds (financieel) niet aan toekwam.
  8. Je wordt kritischer over hetgeen je aanschaft. Je koopt niet zo vaak iets, dus als je wél iets koopt doe je er meer research naar.
  9. Je krijgt meer inzicht in wat je nodig hebt en wat niet. Doordat je kritischer wordt over het product zelf, ga je ook steeds meer beseffen welke producten je daadwerkelijk gaat gebruiken en welke in een kast belanden.
  10. Je gaat meer in het 'nu' leven. Je stopt met te denken 'als ik die nieuwe [noem product] heb, dan word ik gelukkig'. Je geluk hangt niet (meer) af van spullen.
  11. Je bent minder tijd kwijt aan opruimen en schoonmaken. Minder spullen afstoffen, minder spullen verplaatsen, opruimen, opbergen en ga zo maar door. Niemand houdt ervan (behalve Monica uit Friends).
  12. Je bent minder tijd kwijt aan dingen zoeken. Iedereen die ooit wel eens de zolder, kelder, garage of zelfs een kledingkast overhoop heeft gehaald op zoek naar een item waarvan je niet zeker weet of je het überhaupt nog hebt zou moeten minimaliseren.
  13. Je bent minder tijd kwijt aan wassen, strijken en vouwen. Minder kleding betekent minder was, met alle tijdswinst van dien.
  14. Je houdt meer ruimte over in je huis. Al die crap die je niet nodig hebt neemt alleen maar ruimte in beslag, ruimte die je veel beter kunt gebruiken voor dingen waar je wél gelukkig van wordt (niemand wordt gelukkig van een berg zooi op zolder).
  15. Je wordt minder gevoelig voor marketing. De keuzes die je maakt zijn veel meer gericht op wat jij wilt en niet wat het marketingteam van merk X je voorschrijft. Je koopt iets omdat je het mooi vindt, niet omdat iemand heeft bepaald dat het de komende drie maanden 'in' is.
  16. Je voelt jezelf niet meer 'minder' omdat je niet hetzelfde hebt als anderen (met andere woorden, het gras aan de overkant wordt wat minder groen). De strijd over wie 'succesvoller' is omdat hij/zij 'meer' heeft behoort tot de verleden tijd.
  17. Je hebt meer ruimte voor creativiteit met de spullen die je wél hebt. Je vindt meer toepassingen voor één en zelfde product. Met een pot kokosolie kun je bijvoorbeeld meer dan alleen bakken en baking soda is niet alleen geschikt als rijsmiddel.
  18. Je ervaart meer blijdschap als je een keer wél iets aanschaft dat je ook echt wilde hebben. Je doet geen impulsaankopen meer, je koopt alleen nog spullen die je een gelukkig gevoel geven, waar je lang mee zult doen en die je ook écht mooi/fijn vindt.
  19. Je draagt op een hele simpele manier bij aan een groenere, betere planeet voor jou en volgende generaties. Als je minder spullen koopt, worden er ook minder spullen geproduceerd en dat is beter voor het milieu. Niet denken dat je keuze een druppel in een oceaan is, want de oceaan is niets meer dan een boel druppels die dezelfde kant op stromen.
Zo, dat was mijn spreekbeurt over wat ontspullen nou precies is en waarom het de bom is. Tijd voor wat bruikbare tips om die gedachtegang ook in praktijk te brengen. Die ga ik de komende tijd dus geven in deze reeks. Als jullie ook tips, ideeën, verzoeken of vragen hebben, dan sta ik daar natuurlijk om te popelen!

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter