DIY: zelf wasverzachter maken

diy-geurige-wasverzachter3

Moderne hippies, natuurfanatici, boomknuffelaars, opgelet! Vandaag gaan we het milieu namelijk weer wat sparen. Hoe we dat gaan doen? We gaan zelf wasverzachter maken. Simpel, lekker fris, wasmachinevriendelijk en lief voor het milieu. Yay!

Waarom zelf wasverzachter maken

Zonder wasverzachter kun je je handdoeken bijna rechtop in de kast zetten, maar gewone wasverzachter is gewoon een chemisch goedje. Hoewel de meningen over de schadelijkheid van die chemicaliën zijn verdeeld neem ik persoonlijk liever het zekere voor het onzekere, al is het om het ingrediënt parfum, want laten we eerlijk wezen, hét voordeel van wasverzachter is dat de was vervolgens een lekker geurtje krijgt. Het ingrediënt parfum wordt beschermd door trade secrets, een bedrijf hoeft de samenstelling van het ingrediënt dus niet prijs te geven. Het kan bestaan uit tientallen en soms wel honderden chemicaliën. Niet al deze chemicaliën zijn getest op veiligheid of ze zijn niet getest in de gebruikte combinatie van chemicaliën en van de chemicaliën die wél zijn getest is gebleken dat sommige slecht tot zeer slecht kunnen zijn voor de gezondheid. En dat komt dan in directe aanraking met de superabsorberende spons die je huid heet, dag in, dag uit. Maar dat is voor mij niet eens de voornaamste reden om het te mijden. De wasverzachter (en het wasmiddel overigens ook) wordt gebruikt in water en hoewel ons water uitvoerig wordt gefilterd, komen er toch restanten van terecht in de natuur en dat is echt nergens voor nodig. Dus als ik een minuscuul steentje kan bijdragen aan een schoner milieu, dan doe ik dat graag en daarom maak ik mijn eigen wasverzachter. Daarnaast testen veel merken hun producten op dieren en aan dat leed wil ik niet bijdragen. De DIY wasverzachter hieronder maak ik van azijn, maar geen zorgen, het heeft niet de kenmerkende zure geur. Ik voeg er namelijk een 100% natuurlijke geur aan toe. Azijn verzacht niet alleen het water, maar verwijdert ook de laatste restjes wasmiddel uit je kleding, houdt de kleur van je kleding vast en ontkalkt tegelijkertijd je wasmachine. Vier vliegen in één klap.

Benodigdheden

Ik ben gek op de geur van grapefruit in schoonmaakmiddelen, ons appartement ruikt dan zo heerlijk fris. Daarom wilde ik graag een wasverzachter maken met deze geur, maar hieronder deel ik ook andere geurvariaties. Dit recept is zo simpel dat het de naam 'recept' eigenlijk niet eens verdient. Dit is wat je nodig hebt:

  • Een grote glazen, afsluitbare pot;
  • Natuurazijn;
  • Grapefruitschillen;
  • Glazen flessen;
  • Optioneel: etherische olie van grapefruit;
  • Optioneel: een neteldoek.

Werkwijze

Zorg dat de glazen pot goed schoon is. Vul deze voor driekwart met de azijn. Voeg hier de grapefruitschillen aan toe tot de pot vol is. Dit hoeft niet in één keer, je kunt er ook steeds aan toevoegen nadat je een grapefruit hebt gegeten. Vriendlief is gek op grapefruits en eet ze elke dag, dus mijn pot zat al snel helemaal vol. Het mooie aan dit recept is dat je eigenlijk iets gebruikt wat je normaliter zou weggooien, wel zo groen.

diy wasverzachter met een geurtje

Zet de pot gedurende twee weken op een donkere plek. Als je de pot vervolgens opent komt de heerlijke geur van grapefruit je al tegemoet. Mocht de azijn niet helemaal helder zijn dan kun je deze even filteren door de azijn door een neteldoek te gieten in een andere pot of kom. Nu is het tijd om de azijn in de (goed schoongemaakte) afsluitbare flessen te gieten. Tot slot kun je per fles nog 10 druppeltje etherische olie van grapefruit toevoegen om de geur nog een extra boost te geven. En voila, klaar! Je hoeft de grapefruitschillen niet meteen weg te gooien, je kunt ze gerust nog eens gebruiken voor een nieuwe batch door er opnieuw azijn overheen te gieten. Daarna zijn ze 'op' en kunnen ze bij het groente-, fruit- en tuinafval. Voor een gemiddeld wasje heb je ongeveer 100 ml per keer nodig. Bij een extra volle wasmachine kun je het beste 150 ml gebruiken.

Variaties

Nu kan het zijn dat de grapefruitgeur niet helemaal je ding is of dat je eigenlijk nooit grapefruits eet. Geen probleem, want er zijn talloze variaties mogelijk met deze zelfgemaakte wasverzachter. Je kunt de grapefruitschillen en de bijbehorende etherische olie namelijk vervangen door bijvoorbeeld deze producten:

  • lavendel;
  • citroenschillen;
  • sinaasappelschillen;
  • mandarijnschillen;
  • steranijs;
  • kruiden zoals rozemarijn en tijm;
  • rozenblaadjes.

Met andere woorden, er zit altijd wel een variant bij die je lekker vindt. Je kunt ook combineren. Bijvoorbeeld een citrusgeur door schillen van grapefruit, sinaasappel en citroen te gebruiken of door de steranijs te combineren met sinaasappelschillen. Een andere variatie die ik ook wel eens ben tegengekomen is de toevoeging van baking soda, om de kracht van zijn te boosten, maar dit werkt averechts want je ontneemt dan aan beide (krachtige) middelen hun werking. Zoals je misschien weet reageren bakings soda en azijn op elkaar en gaan ze borrelen (kinderen vinden het fantastisch). Tijdens die reactie ontstaan water en diwaterstofcarbonaat. Dat laatste vervliegt heel snel en daarmee hou je in feite dus gewoon water over. Alleen tijdens het borrelen hebben ze samen effect, denk aan het reinigen van je gootsteen met bakingsoda of het bakken waarbij het gas ervoor zorgt dat je cake rijst. Kortom, bakingsoda toevoegen aan je zelfgemaakte wasverzachter is volstrekt nutteloos. Baking soda op zichzelf is overigens wél een goede DIY wasverzachter, maar dan zonder geurtje.

Kosten

Een liter biologisch natuurazijn kost grofweg € 0,85. Als je schillen gebruikt van fruit dan kosten die je in feite niets, aangezien je het fruit koopt om te eten en de schillen eigenlijk zou weggooien. Tien druppels van de optionele etherische olie kosten ongeveer € 0,50. In totaal ben je voor 10 wasjes € 1,35 kwijt en betaal je € 0,13 per wasje. Dat is ongeveer net zo duur als gewone wasverzachter. Waarom zou je al die moeite dan doen voor iets dat je tegen dezelfde prijs kunt kopen in de winkel? Persoonlijk vind ik het niet veel moeite, ben er eens per maand misschien een kwartiertje aan kwijt. Daarnaast is het een ideaal alternatief voor mensen met een allergie voor (de ingrediënten van) wasverzachter. Tot slot zijn sommige besparingen niet in geld uit te drukken. Niet alleen spaar je het milieu en je eigen gezondheid, maar ook je wasmachine blijft schoner doordat er geen vastgekoekte restjes wasverzachter in blijven hangen en de azijn ook werkt als een ontkalker. Je wasmachine gaat dus langer mee. Dus onderaan de streep betaal je misschien in geld even veel, maar in natura ben je vele malen goedkoper uit. Zo, ik ben uitgerateld over mijn heerlijk ruikende zelfgemaakte wasverzachter. Wat vinden jullie, het proberen waard?

Maak je eigen wasverzachter

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY.

11 berichten

BespokeByYou
 

Hoi Henk, dat heb ik nooit uitgeprobeerd, dus dat durf ik niet te beamen. Maar staat nu zeker op mijn to do lijstje ;-).
Lees verder
Lees minder
Henk
 

Volgens mij kun je het ook gebruiken ipv wasmiddel. Dus een scheutje in het wasmiddel bakje en er scheutje in het wasverzachterbakje.
Lees verder
Lees minder
Annelies Scheele
 

Best, mooi ik ben er emee begonnen. Lavendel blad, en het ruikt lekker. Moet je toch snoeien in voorjaar. Van de zomer wil ik de bloempjes proberen. Nu heb ik een fles met de bloemen van de Viburnum carlcephalum in de azijn gezet. Die ruiken op dit moment zo lekker. Ik ben benieuwd of het werkt. Alle kleine beetjes helpen het milieu. Dus ik ben mee
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Wat leuk Annelies! Ik ben ook heel benieuwd wat het resultaat is van de Viburnum. Ik heb gemerkt dat ondanks dat sommige planten heel erg geuren dit niet altijd overkomt bij het infusen van oliën of azijn. Houd je me op de hoogte?
Lees verder
Lees minder
Nathalie
 

Kan je ook alleen etherische olie nemen met azijn? Dus bijvoorbeeld de lavendelbloemen weglaten en alleen etherische lavendelolie toevoegen? Ik heb op het moment geen lavendelbloemen om er in te doen.
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Natuurlijk kan dat! Test wel even hoeveel druppels want dat hangt af van de hoeveelheid azijn en hoe sterk de azijn ruikt. Persoonlijk doe ik een flinke scheut azijn in het wasverzachter bakje en daar doe ik rustig 4 tot 5 druppels lavendel olie bij.
Lees verder
Lees minder
Rozan Bank
 

Kan je dit ook voor witte was gebruiken? Het lijkt me dat de vruchten misschien kleur afgeven aan de azijn en daardoor aan de kleding?
Lees verder
Lees minder
Rozan
 

Geven de grapefruits chillen geen kleur aan je azijn? Wat dan weer aan de witte was gaat zitten? En kan je ook een washandje in dit mengsel dopen en dat in de droger doen? Ben heel benieuwd! 😀
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi, Nee ik heb daar tot nu toe niets van gemerkt. Natuurlijk kun je een washandje erin dopen en in de droger doen maar dan is het meer om een geurtje aan de was te geven en niet zozeer meer als wasverzachter. Persoonlijk gebruik ik dan liever een nat washandje met een paar druppels essentiële olie naar keuze want de azijn kan dan nog wel een beetje na geuren.
Lees verder
Lees minder
Rozan Bank
 

Dank je wel! Ik ga het meteen beiden proberen :)
Lees verder
Lees minder
Ellen Denise
 

Wat een goed idee! Ik gebruik wel eens azijn ipv winkel-wasverzachter maar ik heb er nog nooit aan gedacht om er een geurtje aan tow te voegen. Wie weet ruikt vers gemaaid gras wel heel lekker in de azijn. Maar ja, grasvlekken kweken in je was is niet zo'n goed idee haha... Voor de donkere was, ik ga het proberen! Dank je wel voor dit idee :-) 

Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter