3-free, 4-free en 5-free nagellak

Nagellak-3 free

Je kunt vrijwel al je verzorgingsproducten vervangen door natuurlijke varianten die minder belastend zijn voor het milieu… behalve nagellak. Dat is en blijft gewoon een chemisch goedje, doe je niks aan tenzij je stopt het te gebruiken en laten we eerlijk zijn, een vrouwenhand na een vakkundige manicure en een mooi lakje ziet er gewoon heel mooi uit. Neemt niet weg dat er een aantal ingrediënten in nagellak zitten die je uit gezondheids- en milieuoverwegingen beter kunt mijden. Veel fabrikanten verwerken deze ingrediënten niet meer in hun lakjes en dat wordt 3-free, 4-free of 5-free nagellak genoemd (afhankelijk van hoeveel ingrediënten  niet meer worden gebruikt). Hieronder bespreek ik deze ingrediënten en waarom je ze beter kunt mijden, maar ook een myth bust over een bepaald ingrediënt. Daarnaast noem ik een aantal proefdiervrije merken die 3/4/5-free zijn en geef ik wat tips over het verwijderen van nagellak. Nieuwsgierig? Lees mee!

Dibutylftalaat (DBP)

Alle nagellak die in de Europese Unie verkocht wordt zou vrij moeten zijn van dibutylftalaat, omdat het een verboden stof is. Terecht ook, want dit stofje is ontzettend slecht voor mensen, ongeboren kindjes, dieren en de natuur. In nagellak werd (of wordt) het gebruikt als een weekmaker die er voor zorgt dat de nagellak niet ‘chipt’, maar het geeft ook glans en zorgt dat de overige ingrediënten zich beter met elkaar mengen. Handig, ware het niet dat het ook geassocieerd wordt met kanker, geboortedefecten, verstoorde hormoonbalans, onvruchtbaarheid, vroeggeboorte en onderontwikkelde geslachtsorganen (vooral bij jongens). Waarom dit spul überhaupt op de markt gebracht mocht worden is me een raadsel. Dit ingrediënt zit niet in 3-free nagellak.

Tolueen / methylbenzeen (voorheen: toluol)

Ooit wel eens heel geconcentreerd je nagels zitten te lakken, met je gezicht dichtbij je nagels en de lak en vervolgens een beetje duizelig geworden? Dat zou zomaar kunnen komen door tolueen, want dat is ook de werkzame stof waar lijmsnuivers hun buzz van krijgen. Tolueen wordt gebruikt om nagellak te verdunnen en klonteren te voorkomen. Tolueen kan effect hebben op het centraal zenuwstelsel, het gehoor, de voortplanting en ontwikkeling en kan hartritmestoornissen, duizeligheid, misselijkheid, bewusteloosheid, vermoeidheid, verwarring en een algeheel gevoel van zwakte veroorzaken. Dit ingrediënt zit niet in 3-free nagellak.

Formaldehyde en tosylamide formaldehyde resin

Formaldehyde wordt gebruikt als een conserveermiddel, maar ook als ontsmettingsmiddel van verpakkingen. Vooral door dat laatste gebruik bevatten veel cosmetica restjes formaldehyde zonder dat het op de ingrediëntenlijst vermeld staat. Formaldehyde is giftig, veroorzaakt problemen met luchtwegen en is bewezen kankerverwekkend. Maar dan nu de grap: formaldehyde zelf zit niet in cosmetica, want het is een gas. Dus het is eigenlijk best apart dat 3-free nagellak wordt geadverteerd als vrij van formaldehyde, toch? Dat impliceert dat er normaal gesproken wél formaldehyde in nagellak zit. Marketing, noemen de dames en heren geleerden dat. Hoe dan ook, formaldehyde zit niet in 3-free nagellak. In nagellak zit tosylamide formaldehyde resin, wat de nagellak hard en glanzend maakt als hij opdroogt. Niet zo schadelijk als formaldehyde, maar pas toch op, want het is en blijft een giftig ingrediënt dat allergische reacties kan veroorzaken zoals irritatie, zwelling, jeuk en vochtblaren. Als je 4-free nagellak gebruikt, dan zit er geen tosylamide formaldehyde resin in.

Kamfer

Persoonlijk vind ik dat het wel meevalt met het gevaar van kamfer. Kamfer werd vroeger gewonnen uit de hars van bomen, maar vandaag de dag wordt het vaak op chemische wijze gehaald uit turpentijnolie. Kamfor wordt gebruikt in nagellak vanwege zijn geur en als bewaarstof. Kamfor is uitwendig niet bijzonder gevaarlijk, maar kan inwendig tot irritaties, misselijkheid, desoriëntatie en in grote hoeveelheden zelfs tot insulten en de dood leiden. Zulke grote hoeveelheden zitten er niet in nagellak, maar vanwege zijn beperkte toegevoegde waarde en het risico dat het wordt opgenomen in je lichaam via je nagelriem of nagelbed is het onnodig om kamfer toe te voegen aan nagellak. Om die reden is 5-free nagellak naast de bovenstaande ingrediënten ook vrij van kamfer.

Dierproefvrije 3/4/5-free nagellak merken

Hieronder staan een aantal merken die 3/4/5-free en dierproefvrij zijn. Dit is absoluut geen uitputtende lijst, maar kan worden gebruikt als richtlijn. Als je wilt weten of je nagellak 3/4/5-free is, dan kun je het beste even een kijkje nemen op de website van het betreffende merk. Kijk ook gelijk even of het een dierproefvrij merk is in één van de lijsten, want nagellak hoort nou eenmaal niet op apen, konijnen, ratten, muizen of honden te worden gesmeerd. 3-free nagellak: Barry M, Catrice, China Glaze (black label), Ciate, Essence, E.L.F., Rituals, Scotch Naturals, UNE. 4-free nagellak: KIKO, Inglot. 5-free nagellak: GOSH, NCLA, Priti NYC, Zoya. Scotch Naturals is overigens een nagellak op waterbasis en daarmee nog minder schadelijk voor jou en het milieu. Pasifica maakt zelfs 7-free nagellak (‘ without parabens, phthalates (dibutyl phthalate), toluene, xylene, camphor, formaldehyde, resin, and animals’).

Nagellak remover

Wat je erop smeert, moet er ook weer af. Zo ook nagellak. Als iets een chemische geur heeft, dan is het nagellak remover wel, dus de vraag is: is nagellak remover gevaarlijk voor de gezondheid? Aceton, een hoofdingrediënt in remover, wordt vaak gemeden omdat het de huid zo erg uitdroogt en de nagels zachter maakt, maar ook slecht is voor je luchtwegen, je lever, nieren en maag- darmkanaal. Je ziet daarom veel aceton-vrije nagellak removers. Probleem is dat het ene kwaad vaak wordt vervangen door een nog veel groter kwaad, de nagellak moet er immers nog steeds af, liefst zo goedkoop mogelijk. Geen aceton? Prima, doen we er methylacetaat bij, een irriterende stof voor ogen en luchtwegen die invloed kan hebben op je centraal zenuwstelsel. Het is dus beter om een wat natuurlijkere nagellak remover te gebruiken. Priti NYC maakt nagellak remover op basis van soja bijvoorbeeld. Benecos maakt natuurlijkere nagellak remover die zelfs BDIH gecertificeerd is. Wat je ook gebruikt, was je handen altijd goed erna, zodat minder product in je huid en nagels kan trekken.

Persoonlijk gebruik ik citroengras (lemongrass) etherische olie om mijn nagellak op volledig natuurlijke wijze te verwijderen. Het kost - zeker bij donkere kleuren - wat langer dan normale nagellak remover. Daarom doe ik het vaak als ik televisie aan het kijken ben. Aan het eind van de serie zijn dan al mijn nagels op natuurlijke wijze schoongemaakt.

Bron afbeelding: JD Hancock via photopin cc

 

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter